Witam wszystkich złożyłem sobie komputer dosyć niedawno ok 1,5 miesiąca temu i od tamtej pory mam denerwujący problem ponieważ gdy włączam komputer wszystko sie elegancko ładuje po logu windowsa jest czarny ekran cały czas , po kilku restartach załącza się normalnie ale jest irytujące resetowania kompa 4 razy żeby się włączył . Czy możliwe jest że to przez to iż moje kości ramu są nie obsługiwane przez moją płytę główną ?
oto podzespoły :
Core i5 K4670K
Gigabyte GTX 770 2GB
płyta gigabyte Z87-ds3h
dysk 1TB WD HDD
8 GB RAM HyperX KHX24C11T3K2/8X (dwie kości)
Zasilacz bequiet 660W
Proszę o pomoc albo chociaż wskazówki czy w ogóle mogę działać na tym ramie bez dalszego bawienia się w ciągłe resetowanie .
P.S. System to Win7x64
Nie masz przypadkiem podpietego drugiego monitora, albo tv do karty? Wtyczka od monitora (jesli masz jeden) jest podpieta do pierwszego slotu (podepnij do drugiego i sprawdz czy bedzie to samo)?
Zainstaluj może na drugiej partycji Windows 8.1 i sprawdź czy wszystko będzie ok. Ewentualnie odpal Ubuntu z pendrajwa i jak nie doświadczysz problemów, to najwyraźniej Siódemka jest zasyfiona.
Zainstaluj może na drugiej partycji Windows 8.1
Porada życia... Równie dobrze mogłeś powiedzieć format C:. W taki sposób nie szuka się rozwiązania problemów z komputerem.
Autorze tematu jedziemy z testami sprzętu:
Dysk - HDTune zakładka health i errors.
Ram - memtest
dla pewności:
Temperatury - hwinfo
Zobacz co to z tego będzie.
@up
Jeżeli autor tematu nie ma ochoty robić monotonnego testowania dysków, pamięci etc., to przecież może zainstalować drugi system i się upewnić czy to wina sprzętu czy oprogramowania (czyt. syfu w systemie). Jak już napisałem, jeśli będą problemy z nowym systemem no to oczywiście nie pozostaje nic jak testowanie które zasugerowałeś.
@down
Nic nie trzeba kupować. Win 8.1 można bezpłatnie i legalnie przez 90 dni używać jako triala. Zresztą niech nawet sobie zainstaluje 7 zamiast 8, bo ją przynajmniej ma.
Śmiałbym się jakby wywalił kase na nowy system, a i tak nie rozwiązałoby to problemu.
Fee-> Nie zgodzę się bo:
-kwestia licencji nowego systemu
-niedoświadczony użytkownik może bardziej uszkodzić obecny system(np pomylić się przy partycjonowaniu)
-Ładowanie nowego systemu dla diagnostyki? kaman? Mamy tyle narzędzi i tyle dystrybucji LIVE CD, że gramolenie się z nową Windą jest bezsensu.
Jezeli nie laduje sie windows to problemem moze byc ktorys driver ( sterownik do urzadzenia )lub sam profil. Zaczalbym od zalozenia nowego profilu.
Po drugie - sprobuj zaladowac windowsa w wersji awaryjnej ( F8 ) przy starcie. Jezeli wstanie normalnie to masz problem z ktoryms z zainstalowanych driverow. Z ktorym - to juz kwestia mozolnego szukania i deinstalacji jednego po drugim.
Zastanow sie kiedy problem sie zaczal? Moze tuz przed ( wystapieniem probleu )zainstalowales nowy sterownik do grafiki albo jakis program. Moze update windowsa? Moze nowa wersje Skype ( czy cos w podobie ).Jakas programowa zmiana ktora... zmienila cos w oprogramowaniu komputera. Zazwyczaj takie problemy nie generuja sie same z siebie.
Najpierw sprawdź czy nie brakuje jakiś sterowników oraz czy te które masz są aktualne. Później przeskanuj dysk na którym masz system, może jest uszkodzony albo ma bad sektory i to powoduje problem z uruchomieniem.
Problem chyba rozwiązany zainstalowałem sterownik chipsetu oraz wszystkie inne sterowniki do płyty głównej ( na starym kompie nie musiałem i działało normalnie) więc chyba problem zażegnany na dobre :D Ale dzięki wszystkim za rady .