Problemy z lagami-brak płynności
Witam serdecznie, zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu ze sprzętem, bądź sterownikami, bo naprawdę nie wiem gdzie leży problem.
Windows 10 wgrany niedawno i sterownik Nvidia 566.36 też z tym że nie najnowszy, bo przy nim było jeszcze gorzej.
Podstawowe parametry mojego komputera
SILENTIUMPC Vero M3 700W Bronze Power Supply
MSI Mag Z490 Tomahawk
INTEL Core 17-10700KF
GOODRAM Irdm X 2x32GB 3200MHz RAM
GOODRAM CX400 1TB SSD
MSI GeForce RTX 3060 Ti Gaming X LHR 8GB
Problem polega na tym, że mam lagi w grach i powtarzające się błędy w dzienniku:
1. Serwer Windows.Gaming.GameBar.PresenceServer.Internal.PresenceWriter nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
2. Serwer Microsoft.Windows.Search_1.14.18.19041_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy!ShellFeedsUI nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie
Ten Gaming.GameBar. odinstalowałam, bo myślałam, że to coś pomoże, ale błąd i tak występuje w dzienniku zdarzeń.
Zapomniałam dodać, że mam nowy Monitor Alienware AW2725DM 2560 x 1440 IPS (180 Hz) 1 ms
Lagi :) nie wiem czy to są lagi, ogólnie to wyglada tak jak by mój komputer był za słaby, coś w podobie do stutteringu.
Gram obecnie w Soulmask

Komputer był składany jakieś 3 lata temu, a pasta wymieniona na koniec zeszłego roku.
może po prostu komputer jest za słaby? Masz nowy monitor 1440p i karta graficzna nie wyrabia bo ma tylko 8 GB. Sprawdz czy wydajnosc w grach wypada gorzej niż na podobnych konfiguracjach na youtubie
Zakupując monitor sugerowałam się tym testem [link]
i co twój PC osiąga gorsze wyniki niż ten gośc pokazuje w rozdzielczości 2560x1440p i tych samych ustawieniach graficznych? Zmniejszenie detali graficznych pomaga na ten stutering?
Obejrzyj procesor od spodu czy nie ma przebarwień.
Znajomemu przypalił się w paru miejscach 12700kf. Objaw to częste spadki klatek
Zrobiłam format i zobaczę jak będzie, bo ja myślę, że największym winowajcą są sterowniki NVIDIA.
Przeszłam całe Kingdom Come: Deliverance II na wysokich ustawieniach i nie miałam żadnych problemów.
Naprawdę doceniam wsparcie tego forum i dziękuję wszystkim za konstruktywną pomoc :)
Niestety nie :) i w dodatku mam więcej błedów w dzienniku. W tygodniu zaproszę do siebie informatyka, bo tu niestety pomocy nie otrzymam.
Dobrze masz włączone i ustawione g-sync/free-sync w nowym ekranie i w panelu Nvidia?
Widzę że obie technologie ma ekran.
"Problem polega na tym, że mam lagi w grach i powtarzające się błędy w dzienniku:
1. Serwer Windows.Gaming.GameBar.PresenceServer.Internal.PresenceWriter nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
2. Serwer Microsoft.Windows.Search_1.14.18.19041_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy!ShellFeedsUI nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie
Ten Gaming.GameBar. odinstalowałam, bo myślałam, że to coś pomoże, ale błąd i tak występuje w dzienniku zdarzeń."
A wyłączyłaś go w opcjach Windows? Ustawienia>Granie>Game Bar Bo jak nie, to nie dziwota, że system próbując uruchomić coś, co zostało odinstalowane, wywala błąd.
Drugi błąd, niestety nie wiem nic ponad to, że jakoś związane z wyszukiwaniem. Spróbuj upewnić się, że w systemie jest wyłączone indeksowanie i (tu zupełnie strzelam w ciemno, zasugerowany ShellFeedsUI, które może wskazywać, że nie pasuje mu coś z wyświetlaniem elementów interfejsu), jeśli masz na pasku zadań pole wyszukiwania, to spróbuj je ukryć (na pasku zadań PPM>Wyszukliwanie>Ukryty).
No tak masz rację, ale błąd Gaming.GameBar był też notorycznie powtarzany w dzienniku przed odinstalowaniem.
Zainstalowałam też starszy sterownik NVIDIA 535.98-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql ze wzglęgu na to, że te nowe mają pełno problemów i nowy Intel(R) Ethernet Connection (7) I219-V, który miał powtarzajace się błędy w dzienniku.
Ale nic nie działa, bo mam cały czas takie mikrozacięcia przy poruszaniu kamerą - nie potrafię tego nazwać :)
Tak nowy , był w zestawie z monitorem. Gdzieś mam jakiś problem i chodzę po internecie od 3 dni i próbuję go rozwiązać. Tu chyba pomiary powinnam wrobić.
A tu wrzuciłam nagranie z gry, na którym widać problemy: drive.google.com/file/d/17DNuMUnbneevJDLwDFYbgdt8uWezOKQ1/view
Ponieważ nie przeszedł mi tu link trzeba dodać h ttps : // nie wiem jak tu to wrzucić :))))

Wrzucę również screeny z HWiNFO może komuś się przydadzą dla porównania w razie podobnych problemów :)

Drugi SCREEN

Trzeci SCREEN
Odnoszę się do ostatniego screena.
Widać, że karta jest obciążona w około 50% i pobór prądu 156W a karta ma już 65C a hotspot czyli najcieplejsze miejsce rdzenia ponad 80C co jest wyraźnie za wysoką temperaturą jak na to, że ta karta jest obciążona zaledwie w połowie a ma maksymalny pobór na poziomie 220W a więc przy pełnym obciążeniu karta się przegrzewa i zaczyna obniżać taktowanie w celu zbicia temperatury i stąd szarpanie.
Pytanie jeszcze czy ten screen jest zrobiony bez obciążenia komputera czy w tle działa jakaś gra itp? Bo jeśli w tle nic nie działa to jest coś zdecydowanie nie tak.
Tak właśnie zrobiłam te testy przy właczonej grze i przy nagrywaniu tego filmu.
A jeszcze odnosząc się do temperatury to w grach takich jak ARK, Red Dead Redemption 2 czy Kingdom Come: Deliverance 2 zawsze utrzymywała mi się na poziomie 80 stopni co stanowiło jak do tej pory problemu.
Popatrz na screen masz tam wers limit termiczny GPU - 83C a w kolumnie maksimum można odczytać, że hotspot dobił do 84C a więc karta się przegrzewa i musi zbić taktowanie aby się nie uszkodzić. Odpal gpu-z i pograj trochę w jakąś obciążającą grę. Podeślij screena z tego programu. Można tam sprawdzić czy karta obniża taktowanie przez zbyt wysoką temperaturę jak i zobaczyć przebieg w czasie taktowania karty i innych parametrów.
Weź już skończ pisać te brednie i wmawiać komuś, że to wina karty, bo karta się przegrzewa mając AŻ (XD) 84 stopnie na hotspocie!!!
Kultury widzę brak. Na screenie karta jest obciążona w około 50% a ma na hotspocie ponad 80C. Pytanie co się dzieje w takim razie przy pełnym obciążeniu, warto to sprawdzić. Spojrzałeś na ten screen w ogóle?
W menu samego ekranu masz aktywowany g-sync lub free-sync?
Dla karty nvidia zalecają g-sync.
Wtedy sprawdź setup g-sync (dziala z oboma technikami) w panelu nvidia. Wrzuc ew screeny.
Nie mogę tego namierzyć w instrukcji

Tak mam to włączone, a w opisie monitorów jest (zignoruj ??ostrzeżenie Wybrany wyświetlacz nie został zweryfikowany jako zgodny z technologią G-SYNC ) www.dell.com/support/kbdoc/en-td/000131820/dell-amd-freesync-monitors-that-are-nvidia-g-sync-compatible
Nawet nie wrzuciłaś nagrania z tego "stutteringu", nagraj i wrzuć i zobaczymy jak to wygląda.
Jaka wersja windowsa ? Jak piracki to może nie masz wgranej aktualizacji, bo kiedyś miałem podobny problem i spowodowany był błędem aktualizacji windowsa w którym to defender świrował pawiana i skanował pliki które się zmieniały z grą i robiły się zacinki, nie we wszystkich grach ale akurat w tych które wtedy grałem. Po paru dniach był jakis fix i problem od tamtego czasu ustał.
Dzięki, widocznie mi umknęło bo nie był "niebieski". Brakuje w nim wyświetlanych parametrów czy to ze steam overlay czy innego co mierzy statystyki jak temp, napięcie itp. może problem leży w przegrzewaniu się ? nie wiem.
Plus gra wydaje się mieć problemy ze stutteringem nie tylko w takiej konfiguracji co związane z samą optymalizacją gry. Na reddicie polecają wymuszenie gry na DX11 załatwiło sprawę.