Witam serdecznie, zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu ze sprzętem, bądź sterownikami, bo naprawdę nie wiem gdzie leży problem.
Windows 10 wgrany niedawno i sterownik Nvidia 566.36 też z tym że nie najnowszy, bo przy nim było jeszcze gorzej.
Podstawowe parametry mojego komputera
SILENTIUMPC Vero M3 700W Bronze Power Supply
MSI Mag Z490 Tomahawk
INTEL Core 17-10700KF
GOODRAM Irdm X 2x32GB 3200MHz RAM
GOODRAM CX400 1TB SSD
MSI GeForce RTX 3060 Ti Gaming X LHR 8GB
Problem polega na tym, że mam lagi w grach i powtarzające się błędy w dzienniku:
1. Serwer Windows.Gaming.GameBar.PresenceServer.Internal.PresenceWriter nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie.
2. Serwer Microsoft.Windows.Search_1.14.18.19041_neutral_neutral_cw5n1h2txyewy!ShellFeedsUI nie zarejestrował się w modelu DCOM w wymaganym czasie
Ten Gaming.GameBar. odinstalowałam, bo myślałam, że to coś pomoże, ale błąd i tak występuje w dzienniku zdarzeń.
Zapomniałam dodać, że mam nowy Monitor Alienware AW2725DM 2560 x 1440 IPS (180 Hz) 1 ms
Lagi :) nie wiem czy to są lagi, ogólnie to wyglada tak jak by mój komputer był za słaby, coś w podobie do stutteringu.
Gram obecnie w Soulmask
Komputer był składany jakieś 3 lata temu, a pasta wymieniona na koniec zeszłego roku.
może po prostu komputer jest za słaby? Masz nowy monitor 1440p i karta graficzna nie wyrabia bo ma tylko 8 GB. Sprawdz czy wydajnosc w grach wypada gorzej niż na podobnych konfiguracjach na youtubie
i co twój PC osiąga gorsze wyniki niż ten gośc pokazuje w rozdzielczości 2560x1440p i tych samych ustawieniach graficznych? Zmniejszenie detali graficznych pomaga na ten stutering?
Obejrzyj procesor od spodu czy nie ma przebarwień.
Znajomemu przypalił się w paru miejscach 12700kf. Objaw to częste spadki klatek
Zrobiłam format i zobaczę jak będzie, bo ja myślę, że największym winowajcą są sterowniki NVIDIA.
Przeszłam całe Kingdom Come: Deliverance II na wysokich ustawieniach i nie miałam żadnych problemów.
Naprawdę doceniam wsparcie tego forum i dziękuję wszystkim za konstruktywną pomoc :)