Witam,
Dziś wymieniłem EVGA GTX275 FTW na EVGA 670 FTW i mam spory problem z kompem. Zaczęło się od tego, że po wymianie i zainstalowaniu sterów ekran robił się cały czerwony. Zrobiłem format i zauważyłem, że po zainstalowaniu oprogramowania do monitora czerwony ekran powrócił. Wywaliłem więc ten program, bo wydaje mi się, że nie jest on potrzebny. O ile czerwony ekran ustąpił to zauważyłem inny problem. Gdy okno mini i maksymalizuje to one nie przesuwają się płynnie tylko skaczą. Cały Windows jest w trybie tym kiedy niekiedy po włączeniu jakiegoś programu wyświetla się komunikat "schemat kolorów został zmieniony". Ktoś wie co może być problemem? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Kartę dobrze podłączyłeś? Dodatkowe zasilanie też chyba ta karta ma? Sprawdź w menadżer urządzeń czy ta karta jest tam rozpoznana.
Po kolejnym formacie i doprowadzeniu systemu do moich oczekiwań jest lepiej. Niestety nie idealnie. Odpaliłem GTA IV na max detalach i włączyłem wbudowany w grze Benchmark. Przez większość działa płynnie, ale w kilku momentach mocno przycina. Co ciekawe zawsze w tych samych momentach klatkuje. Żeby było ciekawiej to na koniec pokazuuje, jak mocno dany podzespół pracował i wszystko oscylowało przy 70%, więc zapas jest. Mafia 2 na max detalach też czasem zwalnia. Wydaje mi się, że ta karta obydwie gry powinna uciągnąć.
Obecnie mam Intel Core 2 Quad Q9550. Mam w planie wziąść lepszy, ale on chyba nie jest aż taki zły, żeby takie cuda się działy?
Dobrze że podałeś wszystkie przydatne informacje, jak np dokładna konfiguracja sprzętu (łącznie z marką i modelem zasilacza, system na jakim pracujesz, wersję zainstalowanych sterowników...
Nikt nie pytał, więc nie podałem, ale w sumie mogłem na to wpaść, mój błąd.
Zasilacz: TAGAN U33 TG600
Processor: Intel Core2 Quad Q9550 2,83 GHz
Memory: Geil DDR2 PC6400 4x1024MB ULTRA 800MHz CL4
Hard Drive: Seagate ST3500320AS (500 GB)
Video Card: EVGA GeForce GTX670 2048MB DDR5 FTW
Monitor: Samsung F2380M
Sound Card: SB X-Fi XtremeGamer
Keyboard: Microsoft SideWinder X6
Mouse: Razer Imperator Expert Sensor 4G
Operating System: Windows 7 Professional x64
Motherboard: Asus P5KC
Computer Case: RAIDMAX SMILODON 612 WB
Może karta uszkodzona?
A poza Mafia 2 i GTA 4 inne gry chodzą dobrze? W Mafia 2 z włączonym na max PhysX lubi przycinać, dlatego zalecają do obsługi tej opcji oddzielną kartę. A GTA 4 to też problemy zawsze robiła z optymalizacją. Może te nowe karty nie są za bardzo przystosowane do starszych gier, sterowniki robiono z myślą o nowościach. Być może przyszłe sterowniki dopracują sprawę. To tylko moje przypuszczenia.
Jeśli inne gry dobrze chodzą i jak porównasz wyniki z jakichś testów w internecie np 3DMarka, to może jest dobrze.
Zobacz w jakimś programie np Aida 64 czy masz odpowiednie taktowania, czy nic nie jest podejrzanie zmniejszone --->
Zerknij sam na wyniki -> http://img807.imageshack.us/img807/4053/evgae.jpg
Po zainstalowaniu najnowszego patcha do GTA IV Benchmark przeszedł bez żadnej ścinki.
Ciekawe dlaczego ja mam kartę na PCI Express 2, a Ty PCI Express 1?
Używam 301.42 czyli najnowszych. Dziś grałem w GTA IV i o ile na początku było ok to po godzinie gra zwolniła. Karta się nie przegrzewa, bo 5 minut po grze miała 53 stopnie.
Karta się nie przegrzewa, bo 5 minut po grze miała 53 stopnie.
Co za dureń sprawdza temperaturę karty 5 minut po skończeniu obciążania.
Otwórz program do pomiaru temperatur, włącz grę i co jakiś czas ją minimalizuj monitorując temperatury.
Sprawdź starsze sterowniki.