Dobry wieczór.
Dzisiaj miałem reinstalacje systemu i muszę od nowa wgrywać sterowniki.Wszystko jest już okej poza jednym jedynym sterownikiem.Został mi sterownik od płyty głównej.Żaden program nie może odnaleźć jego nazwy.
--------[ EVEREST Home Edition (c) 2003-2005 Lavalys, Inc. ]------------------------------------------------------------
Wersja EVEREST v2.20.405/pl
Strona domowa http://www.lavalys.com/
Typ raportu Kreator raportów
Komputer ARTUR
Generator raportu 1eden
System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition 5.1.2600 (WinXP Retail)
Data 2012-06-15
Czas 23:50
--------[ Podsumowanie ]------------------------------------------------------------------------------------------------
Komputer:
System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera ARTUR
Nazwa użytkownika 1eden
Płyta główna:
Typ procesora Unknown, 2000 MHz (8 x 250)
Nazwa płyty głównej Nieznane
Mikroukład płyty głównej Nieznane
Pamięć fizyczna 2048 MB
Typ BIOS'u AMI (06/11/08)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)
Ekran:
Karta wideo NVIDIA GeForce GTS 450 (1024 MB)
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (190116843009)
Zależy mi na tym gdyż mam zintegrowaną kartę dźwiękową i nie mam dźwięku.
Po cholerę ten spoiler?
Wpisz model płyty głównej w Google i znajdź stronę producenta. Tam będą wszystkie sterowniki.
Jeżeli program tego nie pokazuje, to otwórz obudowę i znajdź nazwę. Zazwyczaj jest między gniazdem procesora a portem PCIe/AGP, a czasami między procesorem a RAMem.
Chłopie, masz wersję Everesta z, bodajże, 2005 roku, to co się dziwisz, że nie rozpoznaje twojej płyty, która, patrząc na datę BIOSu, została wyprodukowana zapewne 3 lata później. Albo pobierz nowszą albo użyj innego programu. Na przykład CPU-Z.
Dobra problem ze sterownikami od płyty rozwiązany.
Jest jeszcze jedna sprawa potrzebuje sterowniki DirectSound.Jednak wszystkie jakie wypadają w google nie działają.Prosił bym jeszcze o podanie linku skąd ściągnąć.
Jeżeli to karta dźwiękowa zintegrowana z płytą główną, to sterowniki znajdziesz na stronie producenta płyty.
Jesli uzywasz dzwiekowki zintegrowanej, to ze strony producenta plyty glownej. Jesli normalnej, to ze strony jej producenta. Przyda sie tez DirectX, jego mozesz sciagnac ze strony microsoftu (albo poprzez windows update).
Jak kupowałeś komputer czy płytę główną to dodają płytę CD ze sterownikami dp płyty, dźwięku itp. A jak nie wiesz jaką masz płytę, a programy jej nie wykrywają, to zdejmij bok obudowy i szukaj nazwy i symboli wydrukowanych na płycie, wtedy ze strony producenta pobierzesz co trzeba.