Problem z uruchamianiem/zamykaniem/restartem laptopa

Forum Komputery
Odpowiedz
13.04.2020 13:33
1
odpowiedz
Ethin
1
Junior

Problem z uruchamianiem/zamykaniem/restartem laptopa

Hej. Postanowiłem napisać tu o swoim problemie, bo już chyba tylko Wy, a wiem, że jesteście Ekspertami, możecie mi pomóc...
Mianowicie kupiłem używany laptop MSI GV62 7RC (Intel i7-7700HQ, 8GB, GF MX 150, 1TB HDD), na którym był preinstalowany, ale nie aktywowany jakiś Windows 10. Włożyłem swojego bootowalnego pendrive z Windowsem 10, usunąłem wszystkie partycje (recovery i inne, nie zwracałem uwagi jakie - możliwe, że błąd*), utworzyłem na nowo dwie partycje (systemową i na dane), do tego automatycznie standardowo Windows utworzył swoje.
Problem polega na tym, że Windows 10 świeżo po instalacji uruchamia się ponad 2 minuty, ma w tym czasie "black screen" w czasie którego nie mruga kontrolka HDD. Analogicznie sytuacja wygląda przy zamykaniu lub restarcie systemu - po komunikacie o ponownym uruchamianiu/zamykaniu ekran gaśnie, ale klawiatura podświetlona jest jeszcze przez długi czas (nawet do minuty), w trakcie którego raz na jakiś czas mrugnie kontrolka HDD, po czym zaczyna się uruchamiać na nowo/wyłącza się.
Niby sprawa jest błaha, ale laptop ma 2,5 roku i nie ma aż tak paździerzowych wnętrzności, żeby uruchamiał i zamykał się dłużej niż mój jedenastoletni MSI lub MSI GP62 (podobny) kolegi sprzed 3 lat o słabszych parametrach.

To, co może być istotne - uruchamianie/zamykanie wygląda tak samo zaraz po instalacji Windowsa offline, kiedy nic na nim nie ma i system jest czysty, jak i po automatycznej (online z Windows Update) lub ręcznej instalacji sterowników do Intela HD630 jak i GF MX 150 (obie grafy) i podstawowych programów jak przeglądarka, etc. Nie pomaga optymalizacja usług i autostartu poprzez Windowsa lub zewnętrzne programy, defragmentacja dysku, czy inne ćwiczenia które tylko przyszły mi do głowy. Mało tego, nie pomaga deaktywacja wszystkiego co tylko się deaktywować da i uruchamianie w trybie minimalnym/diagnostycznym - czasy uruchamiania, zamykania i restartu są takie same. Nie ma mowy o wirusach, bo wszystko było za każdą reinstalacją Windy wycięte w pień, a partycje utworzone w instalatorze na nowo. Sam system przeinstalowywałem kilkukrotnie, myśląc, że coś poszło nie tak, jednak efektów brak. Testowałem to na moim obrazie od Microsoftu, jak i innych pobranych - to samo.
Przetestowałem RAM memorytestem86 - wszystko ok. Dysk HDD nie ma błędów SMART, a czasy porównywalne do innych HDD.
Fastboot w Biosie jest włączone, Windows odpala z UEFI. Nie ma znaczenia, czy opcja szybkiego uruchamiania Windowsa z zasilania jest włączona (domyślnie), czy nie.

W Podglądzie (dzienniku) zdarzeń widać czasy uruchamiania (ID zdarzenia 100): 218 sek./ 105 sek./ 122 sekund z błędami (nie wiem, jak je wydobyć i sprawdzić), jest też ciekawe (nie wiem, czy to normalne) zdarzenie "inicjowanie menedżera sesji spowodowało spowolnienie procesu uruchamiania - SMSSInit, czas 26 sek.).

Szczerze to już nie wiem, co może być nie tak?
Czy usunąłem na samym początku jakąś partycję MSI z cache lub pełniącą inną ważną funkcję? Czy coś sprzętowo (co? jak to sprawdzić?) jest uszkodzone? Czy problem jest z Windowsem (trzema różnymi obrazami i kilkoma reinstalacjami? - chyba mało prawdopodobne...)? Czy to kwestia jakichś bardzo istotnych (jakich?) sterowników i po ich instalacji będzie wszystko ok?

Proszę o pomoc - jestem zdesperowany i nie wiem, jak problem rozwiązać aby mieć normalnie, sprawnie działającego lapka. Będę wdzięczny za wszelkie rady...

13.04.2020 13:51
maciell
2
odpowiedz
maciell
139
Senator

hdtune.com i przelec dysk dla pewnosci i popatrz w Smart czy dysk nie umiera. Nawet jak masz komunikat good to popatrz. Niestety talerzowce w lapach czesto padaja ze wzgledu na wstrzasy.

Uruchom memtest z instalki windows, albo z windowsa. Google ci pomoze.
Jak nic ci to nie powie to:

Pozwol windzie na zalozenie automatyczne partycji przy instalacji dysku.
Pozniej i tak mozesz innymi programami to zmienic.

Kup jakis tani dysk SSD za 100+ zl na system (64-128 GB), a tego zostaw sobie na dane. Lap zyska bardzo na predkosci.

Ps. W smart spojrz na pozycje B8 End-To-End Error. Jezeli tam sa jakies bledy to zgrywaj dane i szykuj sie na wymiane. Czesto programy pokazujace SMART dysku pomimo, ze odnotowane sa tam bledy to pokazuja, ze dysk jest sprawny.

post wyedytowany przez maciell 2020-04-13 13:59:47
13.04.2020 15:32
📄
3
odpowiedz
Ethin
1
Junior
Image

Załączam screen ze SMART z HD Tune. Nic podejrzanego nie pokazuje (poza tym, że był chwilę używany).

13.04.2020 15:33
📄
4
odpowiedz
Ethin
1
Junior
Image

A tak wygląda benchmark w HD Tune. Test niczego nie wykazał, żadnych uszkodzeń.

post wyedytowany przez Ethin 2020-04-13 15:33:32
13.04.2020 15:35
📄
5
odpowiedz
Ethin
1
Junior
Image

Czasy w CrystalDiskMarku są "standardowe" jak na tej klasy HDD - ot, nic niezwykłego, nie widać tu (chyba) nic, co by mogło powodować takie dramatycznie wysokie czasu uruchamiania Windows.

13.04.2020 15:36
6
odpowiedz
Ethin
1
Junior
Image

Dodam, że czas uruchamiania BIOS w menedżerze zadań to około 5 sekund - czyli reszta to Windows. Czyli problem może być z Windowsem lub sprzętem... Ale co konkretnie?

Memtest, jak wspomniałem w pierwszym poście, nie pokazuje błędów - wszystko ok.
Winda zakłada swoje partycje systemowe - i ja ich nie ruszam. Napisałem jedynie, że wywaliłem to, co było pierwotnie (firmowo) - jakieś recovery chyba, z driverami, itp - nawet nie zwróciłem uwagi co usunąłem. Po prostu wyczyściłem cały dysk, by mieć pewność, że nie będę miał w spadku "prezentów". A co w trakcie instalacji Windows tworzy - tego nie ruszam.

SSD może kiedyś kupię, póki co chciałem po taniości zaopatrzyć się w przyzwoity (używany) laptop, a że mam już taki, tylko lekko wyższy model (z SSD) i jestem zadowolony, to wybór padł na właśnie ten. I nim zacznę do niego dokładać to chcę mieć pewność, że wszystko z nim okej.

post wyedytowany przez Ethin 2020-04-13 15:46:34
13.04.2020 15:47
📄
7
odpowiedz
Ethin
1
Junior
Image

A tak wygląda podejrzany dla mnie wpis w Dzienniku zdarzeń - SMSSInit - z czasem uruchamiania 26 sekund.

Za dalsze sugestie i pomoc będę wdzięczny.

post wyedytowany przez Ethin 2020-04-13 15:48:14
13.04.2020 15:52
maciell
8
odpowiedz
maciell
139
Senator

Panie spojrz na screen co wkleiles. Pozycja (05) Reallocated sectors : 140 . To znaczy, ze dysk lapie bad sectory i wykorzystuje rezerwowe miejsce. Za chwile ci sie skonczy. Wymien dysk.

13.04.2020 19:05
9
odpowiedz
2 odpowiedzi
Ethin
1
Junior

Dzięki za odpowiedź. Tak generalnie, to nie ma żadnych bad sectorów, w kolumnie "data" jest "0".

13.04.2020 19:41
maciell
9.1
maciell
139
Senator

No bo jedzie po rezerwowym. Jak go zapelni to ci sie pokaze w data.

ps. Moj padajacy . Zostawilem bo jest na smieciowe sprawy. Jak padnie to wymienie.

https://ibb.co/5YvBFbt

post wyedytowany przez maciell 2020-04-13 19:46:13
13.04.2020 19:51
9.2
Ioubeth_NPC
164
Legend
Image

Nie słuchaj go dysk jest dobry tak wygląda dysk, w którym sektory zostały relokowane. Zakładki current/worst/threshhold zależa od dysku i są to stałe wartości, jakbyś miał bad sectory miałbys wartość różną od 0 w okienku dane.

post wyedytowany przez Ioubeth_NPC 2020-04-13 19:58:10
13.04.2020 20:06
10
odpowiedz
Ioubeth_NPC
164
Legend

Co do problemu pytanie za 100 punktów czy zainstalowałeś sterowniki producenta laptopa, a szczególnie od karty graficznej? Jak nie to zainstaluj i sprawdź jak się uruchamia. Jeśli masz to możesz spróbować wyłączyć fast boot, podobno często się psuje, sprawdź zarządzanie energią czy czasem nie masz ustawionego oszczędzania energii.

post wyedytowany przez Ioubeth_NPC 2020-04-13 20:36:49
13.04.2020 20:19
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Ethin
1
Junior

Dziękuję za sugestię. Pójdę jeszcze w zarządzanie energią i sterowniki - i sprawdzę zarówno te ze strony www laptopa, jak i najnowsze producenta - może coś znajdę.

Co do relokowanych sektorów - tak, ja piszesz Kilgur, jestem przekonany, że dobrze czytam wynik SMART i nie ma w nim takowych.

13.04.2020 20:38
11.1
Ioubeth_NPC
164
Legend

Sterowniki powinieneś zainstalować od laptopa, te z windowsa potrafią źle działać w laptopach.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl