Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Problem z siecią na laptopie

05.04.2015 11:05
jasonxxx
1
jasonxxx
155
Szeryf

Problem z siecią na laptopie

Mam klopot z przerywaniem polaczenia na laptopie. W domu sa 4 urządzenia i na kazdym pozostalym internet działa bez zarzutu, więc to raczej nie problem dostawcy.

Efekt jest taki, że nieregularnie lapek zrywa dostęp do sieci, albo bardzo mocno go ogranicza (net ledwo co chodzi). Próbowałem wszystkiego, co na moją skromna wiedze przyszlo mi do glowy, od sterowników, przez resetowanie modemu (Vectra) po nawet postawienie nowego systemu (mam wersję z Win 8.1).
Raczej nie wirus czy jakis malware, bo od razu jak problem wystapil, przeskanowalem system wszystkim co się da. Nieraz sieć chodzi cały dzień bez uwag, by nagle stracić dostęp, nieraz już po włączeniu po paru minutach jest problem. Po restarcie kompa problem znika na jakis trudny do przewidzenia czas.

Moze to problem z kartą sieciową? Jakieś jeszcze pomysły czego sprobowac?

05.04.2015 11:10
kjx
2
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Na sam początek:

- wyłącz oszczędzanie energii w ustawieniach karty sieciowej (menedżer urządzeń -> karta -> właściwości),
- zmniejsz agresywność mobilności w ustawieniach karty (tylko znaczne obniżenie jakości sygnału powoduje rozłączanie i szukanie nowego),
- zwiększ moc transmisji (również w ustawieniach karty),
- zmień kanał na jakim wifi pracuje (panel sterowania routera).

edit: Adresy IP przydziela DHCP w routerze czy masz na sztywno ustawione?

05.04.2015 11:17
jasonxxx
3
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Dzięki za podpowiedzi. A więc tak:

- wyłącz oszczędzanie energii w ustawieniach karty sieciowej
Wyłączyłem, było zaznaczone, że komputer może wyłączać to urządzenie w celu oszczędzania

- zmniejsz agresywność mobilności w ustawieniach karty (tylko znaczne obniżenie jakości sygnału powoduje rozłączanie i szukanie nowego),
Jest na średnim poziomie w skali od 1 do 5 jest na 3.

- zwiększ moc transmisji (również w ustawieniach karty),
Było na maks

- zmień kanał na jakim wifi pracuje (panel sterowania routera).
Nie wiem jak się do tego zabrać (zanczy nie wiem o co chodzi :P )

Zobaczymy jak będzie dalej.

05.04.2015 11:28
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Nie wiem jak się do tego zabrać (zanczy nie wiem o co chodzi :P )
Wchodzisz na stronę konfiguracyjną routera (jakiś adres typu 192.168.1.1 czy coś takiego-Twoja brama domyślna), tam odszukujesz ustawień sieci bezprzewodowej i szukasz opcji "kanał". Ale... Ale biorąc pod uwagę, że masz sprzęt od dostawcy to niewiadomo czy czegoś Ci ta Vectra nie zablokowała.
Co to sprzęcicho ten modemik i ten laptop?

05.04.2015 11:30
jasonxxx
5
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Do tego już doszedłem, ale zalogować na stronie się nie mogę, bo potrzebne jest hasło od Vectry :(
Laptop z sygnaturki, Asus G751JT a modem to jakiś kloc od Vectry (Arris).

Czy przyczyną może być, że sygnał "zabierają" pozostałe urządzenia? Dodatkowo na wifi są 2 tablety i 2 telefony.

05.04.2015 11:34
kjx
6
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Więc tak, nie wiem jakie to wynalazki stosuje Vectra ale domyślam się, że wifi (bo mowa o wifi, tak?) jest rozsyłane za pomocą routera. Trza się zalogować do panelu sterowania tego routera, przez zwykłą przeglądarkę, znaleźć opcje odpowiedzialne za sieć bezprzewodową i zmienić kanał na jakim wifi pracuje. A po co? Powiedzmy, że mieszkasz w bloku, 200 mieszkań, 150 routerów z wifi, 120 pracuje na tym samym kanale - zwyczajnie sieci sobie "przeszkadzają" (oczywiście, przesadzam i bardzo upraszczam ale mniej więcej tak to wygląda).
Sprawdzamy wtedy jakimś programem, inSSIDer na przykład, który kanał jest najmniej obciążony albo całkowicie wolny i przełączamy nasze wifi na tenże właśnie kanał.

edit: Czy przyczyną może być, że sygnał "zabierają" pozostałe urządzenia? Dodatkowo na wifi są 2 tablety i 2 telefony.

"Zabierać" mogą jeśli ktoś by się nieumiejętnie QoS bawił (w co wątpię). Obstawiałbym bardziej na konflikty adresów IP. Dlatego warto by było zajrzeć do ustawień tego czegoś od Vectry.

05.04.2015 11:35
jasonxxx
7
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Wszystko super, tylko nie mam opcji, żeby się tam zalogować. Ale też nie wiem czy to jest przyczyna, bo na poprzednim laptopie nigdy nie miałem tego typu kłopotów.
Póki co może pomoże to oszczędzanie energii, które było domyślnie włączone.

05.04.2015 11:37
siwy346
8
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Czy przyczyną może być, że sygnał "zabierają" pozostałe urządzenia? Dodatkowo na wifi są 2 tablety i 2 telefony.
Nie ma takiej opcji. Jedyne co mogą Ci zabierać sobie urządzenia to adresy IP - jeśli jest ustawiona maska podsieci, np dla 4 hostów. Ale domyślnie żaden router nie jest tak skonfigurowany.

Zobaczymy co będzie po tym co zaproponował kolega kjx. Póki co doprecyzuj czy adres IP masz na stałe czy przez DHCP, ewentualnie w wierszu poleceń wpisz ipconfig /all i daj zrzut.

kjx-> Jeśli mnie pamięć nie myli to vectra swego czasu stawiała takie modemu kablowe thomosona i do tego zwykły router tp-linka, ale to zabezpieczali, zmieniali adres routera i port na jakim można się zalogować i żaden Bóg nie wiedział jak tam wejść bez restartu. Ale być może mnie pamięć myli. ;)

05.04.2015 11:42
jasonxxx
9
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf
Image

takie cuś -->

05.04.2015 11:47
kjx
10
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate
Wideo

A takie cóś? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=Cn5dadCaHHk

Vectra chyba rzeczywiście blokuje dostęp do routera (jak wtedy przekierować porty, co czasem jest niezbędne do prawidłowego działania internetu?).

05.04.2015 11:57
siwy346
11
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Stanson wejdź sobie jeszcze w panel sterowania->Centrum sieci i udostępniania->Zmień ustawienia karty sieciowej->Wybierasz tą kartę Wifi-> Prawy klawisz-> Właściwości. Otwiera Ci się okno, tam klikasz na protokół internetowy w wersji 4 - to się podświetli, to wtedy właściwości. I w kolejnym oknie zobacz czy w tych dwóch kartach masz wszystko ustawione na automatycznie.

05.04.2015 12:12
jasonxxx
👍
12
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Si, był automat.
Dzięki koledzy za pomoc i dyskusję.
Póki co zaskakująco długo wszystko śmiga, więc obstawiam jednak to oszczędzanie energii.

Forum: Problem z siecią na laptopie