Problem z reinstallem Windowsa 7 64 bit - "Instalator rozpoczyna pracę"
Kupiłem w końcu nowy komputer. Zmontowałem go i postawiłem Windowsa 7. Niestety przez moją niewiedzę wydzieliłem zbyt mało miejsca na partycję systemową (tylko 50GB). Tak więc chciałem siódemkę przeinstalować, ale tu napotkałem problem. Podczas instalacji instalator wyświetla komunikat "Instalator rozpoczyna pracę..." który nieprzerwanie wyświetla się od 20 minut (napęd optyczny przez cały ten czas nie pracuje). Gdy pierwszy raz instalowałem Windowsa na tym komputerze trwało to jedynie kilka sekund. Jako laik myślałem, że uszkodziłem napęd optyczny przez reset komputera w nieodpowiednim momencie, ale wymiana napędu na ten ze starego komputera nie pomogła. Do tego nie mogę zbootować systemu z dysku SSD - ekran ze świecącym, czterokolorowym okienkiem trwa i trwa. Warto wspomnieć, że przed wystąpieniem problemu zainstalowałem wszystkie sterowniki z płytki dołączonej do płyty głównej Asus Z170 Pro Gaming. Do tego w UEFI pojawił mi się "nowy-stary dysk optyczny" - oprócz pierwszego z przedrostkiem"SATA6_G3:" jest drugi z przedrostkiem "UEFI:". Wydaje mi się, że problem leży w zaktualizowanych ustawieniach BIOSu, ale nie jestem pewien. Bardzo proszę o pomoc.
1.) Masz dysk HDD i SSD?
2.) Jeśli masz to oczywiście system instaluj na SSD i nie dziel go na partycje.
3.) Ustaw bootowanie z napędu ( płyta z win 7)
Udało mi się ustalić przyczynę problemu wraz z kumplem posiadającym większe kompetencje. Po serii prób okazało się, że problemem jest uszkodzony dysk twardy - nie zauważyłem, że BIOS przestawił kolejność bootowania i to właśnie HDD był ustawiony jako nośnik priorytetowy i nie pozwalał na start systemu.