Problem z nową baterią zamiennikiem do Sony Vaio

Forum Komputery
Odpowiedz
08.11.2015 10:48
Vismerhill
1
odpowiedz
Vismerhill
74
Szybki Rozporek
Image

Problem z nową baterią zamiennikiem do Sony Vaio

Witam, niedawno zakupiłem baterię zamiennik do Sony Vaio z dodatkowym ogniwem i po podłączeniu jej do laptopa przy starcie systemu pojawił się komunikat "Zamontowany akumulator może być nieprawidłowo podłączony lub niezgodny z komputerem
Kliknij ok aby przejść w tryb hibernacji a następnie wyjmij i ponownie włóż akumulator
Więcej informacji na temat korzystania z akumulatora zawiera elektroniczny podręcznik użytkownika komputera vaio (R)". Działo się to za każdym razem, mimo że bateria była umieszczona prawidłowo, więc po paru minutach grzebania w internecie znalazłem sposób by wyłączyć pojawianie się tego komunikatu. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że po podłączeniu laptopa do ładowarki, bateria się nie ładuję. Widnieje tylko napis "podłączony, nie ładuje". Czy wiecie w czym może być problem i czy ktoś spotkał się z czymś takim? Ładowarka raczej nie jest uszkodzona, bo starszą baterię ładuje bez problemu. Dodam jeszcze, że przy ładowaniu zamiennika przy wyłączonym laptopie dioda ładowania zamiast się świecić tylko mruga. Dorzucam zdjęcie 2 baterii, na górze zamiennik, na dole oryginalna, z góry dzięki za pomoc. ----->

08.11.2015 10:57
Ezrael
2
odpowiedz
Ezrael
197
Very Impotent Person

Jak dla mnie skończyła się bateria, stary ten laptop?

[edt]

A, doczytałem - to zamiennik. Najlepiej byłoby sprawdzić w innym Vaio. Jeśli będzie to samo, to po prostu sprzedali jakiś badziew. Jeśli pasuje do lapka Kasi, to najlepiej byłoby spróbować jeszcze w nim, będziesz miał pewność.

[edit2]
Sprawdziłem, nie pasuje. Ogólnie jednak, jeśli stara bateria się ładuje normalnie, a nowa nie, to ewidentnie skopany zamiennik.

08.11.2015 14:21
3
odpowiedz
Cougar/ALV'Y
31
3DFX is still alive

Albo źle zapisane dane na scalakach w zamienniku albo coś skopane w jego ogniwach. Niemniej - całość skopana. Raczej nie jest to wina Twojego laptopa. Ja bym reklamował jeśli masz możliwość.

09.11.2015 09:24
dudek101
4
odpowiedz
dudek101
156
redneck

sprawdź czy przypadkiem nie trzeba zainstalować na tym vaio dodatkowego softu przed korzystaniem z większej baterii.
jak szukałem zamiennika baterii do serii CS, pamiętam że przy opisach baterii z dodatkowymi ogniwami w większości przypadków pojawiały się informacje o konieczności wgrania sterownika.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl