Problem z komputerem - resetuje się w losowych momentach, problemy z uruchomieniem
-
Masz Bsoda przed resetem?
Nie masz żadnych wykrzykników albo znaków zapytania w menedżerze urządzeń?
Jakieś błędy w dzienniku zdarzeń?
-
1. moze padac zasilacz - to ze jest nowy niestety kompletnie nic nie znaczy.
2. Mozesz miec problem z kondensatorami na plycie glownej - czasami kondensatory wysychaja - to efekt odwrotny do puchniecia, kompletnie nie do zdiagnozowania "na oko".
3. mozesz miec problem z sama plyta glowna. Ogolnie awaria z cyklu "ciezkich" - przynajmniej do zdiagnozowania.
Osobiscie zaczalbym od wymiany zasilacza i obserwacji kompa jak na to zareaguje.
Dokładnie jak mówi Smok.
A te temperatury z [4] to w stresie czy w spoczynku?
Bo jak w spoczynku to bez porównania przy obciążeniu nic nie znaczą.

Chciałem zrobić przed chwilą pomiar w stresie (NFS MOST WANTED 2012 na maksymalnych ustawieniach) ale po kilku sekundach grania komputer robi reset. Za trzeci razem nagrywałem podczas grania pomiary komórką, bo boku macie zrzut z ostatniej sekundy przed resetem
A jak długo masz ten komputer?
Sprawdź baterie biosu bo w przypadku resetów to ona jest głównym powodem, ja miałem taki problem że komputer resetował się nawet przed włączeniem windowsa lub kiedy chciał czyli, internet, granie w gry, gimp....po prostu ciągle się resetował.
Z baterią biosu jest tak że ona "podtrzymuje" bios a gdy jest już stara to nie utrzymuje biosu a bios windowsa i się robią resety, bluescreeny, freezy itp
Bizon-> Przeczytałbyś pierwszy post.
Po drugie oznak podającej baterii to reset konfiguracji biosu i kasowanie się godziny w systemie. Ona sobie może nie działać, ale to nie ma nic wspólnego z Windowsem - nie podtrzymuje go.
Może to mieć znaczenie jeśli podkręcisz sobie procesor - jednak wtedy to nawet lepiej bo przy zużytej baterii wracasz do ustawień domyślnych.
W żadnym wypadku nie możesz powiedzieć, że ta mała pierdółka za 3 zł jest głównym powodem w przypadku resetów - to po prostu błędne stwierdzenie.
Bateria na płycie głównej jest raczej ok - nie resetuje się bios ani godzina.
Z tego wszystkiego chyba wynika że to jednak zasilacz mimo tego że jest nowy.
Przed chwilą jeszcze raz włączyłem Most Wanted - kilka sekund i znowu reset.
Siwy346
za długi ten post i mi się nie chciało czytać :)
A tak poza tym to kiedyś gdy miałem jeszcze starego kompa to po 3 latach zaczął się resetować, zawiozłem do informatyka on powiedział że to pewnie bateria biosu, że podtrzymuje bla bla bla i wymienił baterie a komp śmigał przez następne pare lat do czasu kiedy padła głowica dysku twardego i pomyślałem o kupnie nowego blaszaka