Problem z komputerem - resetuje się w losowych momentach, problemy z uruchomieniem

Forum Komputery
Odpowiedz
24.12.2013 11:39
😒
1
odpowiedz
JakToJestWydane
26
Centurion

Problem z komputerem - resetuje się w losowych momentach, problemy z uruchomieniem

-

post wyedytowany przez JakToJestWydane 2019-01-14 12:48:35
24.12.2013 11:48
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Masz Bsoda przed resetem?
Nie masz żadnych wykrzykników albo znaków zapytania w menedżerze urządzeń?
Jakieś błędy w dzienniku zdarzeń?

24.12.2013 11:57
3
odpowiedz
JakToJestWydane
26
Centurion

-

post wyedytowany przez JakToJestWydane 2019-01-14 12:46:14
24.12.2013 12:53
4
odpowiedz
JakToJestWydane
26
Centurion
Image

Może informacje na screenie pomogą ---->

24.12.2013 13:29
PanSmok
5
odpowiedz
PanSmok
266
Legend

1. moze padac zasilacz - to ze jest nowy niestety kompletnie nic nie znaczy.
2. Mozesz miec problem z kondensatorami na plycie glownej - czasami kondensatory wysychaja - to efekt odwrotny do puchniecia, kompletnie nie do zdiagnozowania "na oko".
3. mozesz miec problem z sama plyta glowna. Ogolnie awaria z cyklu "ciezkich" - przynajmniej do zdiagnozowania.

Osobiscie zaczalbym od wymiany zasilacza i obserwacji kompa jak na to zareaguje.

24.12.2013 13:42
siwy346
6
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Dokładnie jak mówi Smok.

A te temperatury z [4] to w stresie czy w spoczynku?

Bo jak w spoczynku to bez porównania przy obciążeniu nic nie znaczą.

24.12.2013 14:44
7
odpowiedz
JakToJestWydane
26
Centurion
Image

Chciałem zrobić przed chwilą pomiar w stresie (NFS MOST WANTED 2012 na maksymalnych ustawieniach) ale po kilku sekundach grania komputer robi reset. Za trzeci razem nagrywałem podczas grania pomiary komórką, bo boku macie zrzut z ostatniej sekundy przed resetem

24.12.2013 15:26
8
odpowiedz
gorliwy gracz
25
Legend

A jak długo masz ten komputer?
Sprawdź baterie biosu bo w przypadku resetów to ona jest głównym powodem, ja miałem taki problem że komputer resetował się nawet przed włączeniem windowsa lub kiedy chciał czyli, internet, granie w gry, gimp....po prostu ciągle się resetował.
Z baterią biosu jest tak że ona "podtrzymuje" bios a gdy jest już stara to nie utrzymuje biosu a bios windowsa i się robią resety, bluescreeny, freezy itp

24.12.2013 15:31
siwy346
9
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Bizon-> Przeczytałbyś pierwszy post.

Po drugie oznak podającej baterii to reset konfiguracji biosu i kasowanie się godziny w systemie. Ona sobie może nie działać, ale to nie ma nic wspólnego z Windowsem - nie podtrzymuje go.

Może to mieć znaczenie jeśli podkręcisz sobie procesor - jednak wtedy to nawet lepiej bo przy zużytej baterii wracasz do ustawień domyślnych.

W żadnym wypadku nie możesz powiedzieć, że ta mała pierdółka za 3 zł jest głównym powodem w przypadku resetów - to po prostu błędne stwierdzenie.

24.12.2013 15:37
10
odpowiedz
JakToJestWydane
26
Centurion

Bateria na płycie głównej jest raczej ok - nie resetuje się bios ani godzina.
Z tego wszystkiego chyba wynika że to jednak zasilacz mimo tego że jest nowy.

Przed chwilą jeszcze raz włączyłem Most Wanted - kilka sekund i znowu reset.

25.12.2013 02:33
11
odpowiedz
gorliwy gracz
25
Legend

Siwy346
za długi ten post i mi się nie chciało czytać :)
A tak poza tym to kiedyś gdy miałem jeszcze starego kompa to po 3 latach zaczął się resetować, zawiozłem do informatyka on powiedział że to pewnie bateria biosu, że podtrzymuje bla bla bla i wymienił baterie a komp śmigał przez następne pare lat do czasu kiedy padła głowica dysku twardego i pomyślałem o kupnie nowego blaszaka

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl