Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: problem z komputerem POMOCY!!!

05.07.2014 11:47
1
zanonimizowany876102
21
Centurion

problem z komputerem POMOCY!!!

Dziś rano chciałem poprawić parę kabli w komputerze i trochę go przeczyścić i wszystko fajnie złożyłem go powrotem ( podczas czyszczenia wyjąłem tylko kabel zasilający procesor, kabel zasilający płytę główną oraz kość ramu ) i tu pojawia się problem bo gdy chcę komputer włączyć to owszem włączają się wiatraki ale monitor nic nie widzi jakby nic nie było podłączone. Dodam jeszcze że wcześniej pojawiały mi się dość często blue screeny i inne dziwne rzeczy. Czy myślicie, że coś jest uszkodzone czy, że coś źle podłączyłem??? Bardzo proszę o pomoc!!!

05.07.2014 11:51
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Coś źle złożyłeś. Ewentualnie nie nałożyłeś pasty na procesor i coś się spaliło.
Sprawdź czy wtyk 4 pin koło procesora dobrze siedzi. Sprawdź czy to 20/24 pinowe złącze dobrze siedzi. Dociśnij Ram, grafikę i ogólnie rozejrzyj się.

05.07.2014 11:57
3
odpowiedz
zanonimizowany876102
21
Centurion

Nie nie wierze kabel od monitora poprostu wyleciał z wtyczki przy nim :)
A co do blue screenów to jest prawdopodobne żeby pojawiały się na skutek przegrzania? I jeszcze jedno kupiłem nową obudowę do komputera Zalman Z3 plus i narazie stoi w kącie bo kabel przedłużający 24 pinowy nie chce wejść w ten od zasilacza co zrobić?

05.07.2014 12:04
siwy346
4
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

A co do blue screenów to jest prawdopodobne żeby pojawiały się na skutek przegrzania?
Przeanalizuj sobie pliki zrzutu i monitoruj temperatury.
http://www.hotfix.pl/bluescreen-bsod-szukanie-przyczyny-powstawania-czytanie-plikow-dmp-a17.htm
Temperatury sprawdzisz np. programem hwinfo.

kabel przedłużający 24 pinowy nie chce wejść w ten od zasilacza co zrobić?
Kup drugą przedłużkę jeśli potrzebujesz. No chyba, że mówimy tu o zasilaczu modułowym (takim z odpinanymi kablami) i tam coś nie pasuje.

05.07.2014 12:22
5
odpowiedz
zanonimizowany876102
21
Centurion

Dzięki za pomoc :) A i odnośnie innych dziwnych rzeczy to czasem komputer ma dziwną zwiechę, po czym pojawia się czarny ekran i trzeba go resetować. Myślę, że to właśnie przez przegrzewanie się procesora bądź ramu i dlatego też nową obudowę kupiłem.

Forum: problem z komputerem POMOCY!!!