Przed chwilą drugi raz w przeciągu około miesiąca zgasł mi ekran jakoś na sekundę-dwie, po czym z kompa zaczął dobiegać dźwięk przypominający wypuszczanie powietrza z balonika z jednoczesnym przytrzymywaniem wylotu (połączenie syczenia z piskiem). Wie ktoś czym to może być spowodowane? Który z podzespołów może wydawać taki dźwięk? Nie wiem, czy to pomoże, ale w obu przypadkach, pasek start zmienił kolor (u góry normalny, na dole po zgaszeniu ekraniu)-->
Próbowałem szukać coś w google, ale podobnego problemu nie miał nikt.
Pierwszy raz ekran zgasł gdy wyłączyłem przeglądarkę, przed chwilą w trakcie gry w Hearthstone (ta gra ma bardzo małe wymagania i w ogóle nie obciąża karty i procesora według HWMonitor).
up, może ktoś będzie wiedział o co chodzi. Dodam, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu nic się nie dzieje, nie zauważyłem spadków wydajności, ani tego syczenia. Podobnie, gdy stało się to pierwszym razem.
Jeśli do syczenia dołączy dźwięk grzechotki, to bez wysokich skórzanych butów nie podchodź. ;)
A mówiąc poważnie, jaki model karty graficznej masz? Może to jakaś nieszczelność systemu chłodzenia.
No nic, może ktoś inny będzie miał jakiś pomysł. Najbardziej mnie ciekawi, dlaczego pasek start zmienił kolor. Powodów wyłączenia się monitora, albo dziwnych dźwięków dochodzących z budy może być milion, ale co może powodować tę zmianę? Jakiś automatyczny windowsowy tryb bezpieczeństwa jak komp pracuje na zwiększonych obrotach? Coś takiego w ogóle jest?
Radziłbym jednak założyć temat na jakiejś elektrodzie, albo innym forum specjalistycznym. Nie liczyłbym że od razu w Twoim wątku pojawi się ktoś kto fachowo i prawidłowo doradzi.
Tymczasem google daje pierdyliard wyników:
Najczęściej pojawiająca się odpowiedź to syczące cewki procesorowe lub te na karcie graficznej. Rozwiązanie które podaje część użytkowników jest dość kuriozalne (oczywiście jeżeli o te właśnie cewki chodzi).
Szukałem w google pod syczeniem, ale nic nie pasowało do tego chwilowego gaśnięcia monitora, w paru wątkach działo się to w określonym momencie (uruchamianie kompa, gry). U mnie jest trochę inaczej. Spróbuję na tej elektrodzie, dzięki. Pamiętam, że szukając wcześniej wywalało sporo wyników dotyczących problemów z dyskiem twardym, a od jakiegoś czasu zdarza mu się strasznie mielić. Sprawdziłem go jakimś programem i ma 67% po 6 miesiącach... Może to coś z dyskiem?
@Lopot
Tylko pamiętaj żeby podać tam od razu pełną specyfikację, logi systemowe i temperatury ze SpeedFana albo czegoś podobnego. Bardzo prawdopodobne że będą pytać o takie rzeczy nawet jeżeli okaże się, że nic w tych danych nie ma, lub nic tam nie znajdą. Równolegle możesz też założyć identyczne tematy na chipie i np. pcformat, nie zaszkodzi.
EDIT:
Hmm, no może być i HDD, ale ja na kompie znam się tyle żeby nie popsuć:-) Jeden z pierwszych wyników jakie widziałem też dotyczył dysku, ale równie może być to cokolwiek innego (chłodzenie, komponenty GPU, albo CPU...). Najbardziej rozwaliło mnie rozwiązanie polegające na zalewaniu syczących cewek...żywicą.
Pasek zmienia kolor gdy windows z wodotrysków przechodzi na tryb "biedny" bez hiper przezroczytsci, efektów ramek itp
coś z grafą pewnie
"Piszczacymi" elementami sa zazwyczaj cewki - znajdziesz je i na plycie i w zasilaczu i w grafice.