Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z kompem (syczenie)

14.12.2014 01:16
Lopot
1
Lopot
66
Generał
Image

Problem z kompem (syczenie)

Przed chwilą drugi raz w przeciągu około miesiąca zgasł mi ekran jakoś na sekundę-dwie, po czym z kompa zaczął dobiegać dźwięk przypominający wypuszczanie powietrza z balonika z jednoczesnym przytrzymywaniem wylotu (połączenie syczenia z piskiem). Wie ktoś czym to może być spowodowane? Który z podzespołów może wydawać taki dźwięk? Nie wiem, czy to pomoże, ale w obu przypadkach, pasek start zmienił kolor (u góry normalny, na dole po zgaszeniu ekraniu)-->
Próbowałem szukać coś w google, ale podobnego problemu nie miał nikt.
Pierwszy raz ekran zgasł gdy wyłączyłem przeglądarkę, przed chwilą w trakcie gry w Hearthstone (ta gra ma bardzo małe wymagania i w ogóle nie obciąża karty i procesora według HWMonitor).

14.12.2014 16:56
Lopot
2
odpowiedz
Lopot
66
Generał

up, może ktoś będzie wiedział o co chodzi. Dodam, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu nic się nie dzieje, nie zauważyłem spadków wydajności, ani tego syczenia. Podobnie, gdy stało się to pierwszym razem.

14.12.2014 16:59
NajPhil
3
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Jeśli do syczenia dołączy dźwięk grzechotki, to bez wysokich skórzanych butów nie podchodź. ;)

A mówiąc poważnie, jaki model karty graficznej masz? Może to jakaś nieszczelność systemu chłodzenia.

14.12.2014 17:02
Lopot
4
odpowiedz
Lopot
66
Generał

Gigabyte GTX 760.

14.12.2014 17:14
NajPhil
5
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Więc to nie to, bo chyba żaden model 760 nie ma chłodzenia opartego na heatpipe.

14.12.2014 17:16
Lopot
6
odpowiedz
Lopot
66
Generał

No nic, może ktoś inny będzie miał jakiś pomysł. Najbardziej mnie ciekawi, dlaczego pasek start zmienił kolor. Powodów wyłączenia się monitora, albo dziwnych dźwięków dochodzących z budy może być milion, ale co może powodować tę zmianę? Jakiś automatyczny windowsowy tryb bezpieczeństwa jak komp pracuje na zwiększonych obrotach? Coś takiego w ogóle jest?

14.12.2014 17:28
7
odpowiedz
zanonimizowany930719
83
Senator

Radziłbym jednak założyć temat na jakiejś elektrodzie, albo innym forum specjalistycznym. Nie liczyłbym że od razu w Twoim wątku pojawi się ktoś kto fachowo i prawidłowo doradzi.

Tymczasem google daje pierdyliard wyników:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=syczenie%20komputera&qscrl=1

Najczęściej pojawiająca się odpowiedź to syczące cewki procesorowe lub te na karcie graficznej. Rozwiązanie które podaje część użytkowników jest dość kuriozalne (oczywiście jeżeli o te właśnie cewki chodzi).

14.12.2014 17:31
Lopot
8
odpowiedz
Lopot
66
Generał
Image

Szukałem w google pod syczeniem, ale nic nie pasowało do tego chwilowego gaśnięcia monitora, w paru wątkach działo się to w określonym momencie (uruchamianie kompa, gry). U mnie jest trochę inaczej. Spróbuję na tej elektrodzie, dzięki. Pamiętam, że szukając wcześniej wywalało sporo wyników dotyczących problemów z dyskiem twardym, a od jakiegoś czasu zdarza mu się strasznie mielić. Sprawdziłem go jakimś programem i ma 67% po 6 miesiącach... Może to coś z dyskiem?

14.12.2014 17:35
9
odpowiedz
zanonimizowany930719
83
Senator

@Lopot

Tylko pamiętaj żeby podać tam od razu pełną specyfikację, logi systemowe i temperatury ze SpeedFana albo czegoś podobnego. Bardzo prawdopodobne że będą pytać o takie rzeczy nawet jeżeli okaże się, że nic w tych danych nie ma, lub nic tam nie znajdą. Równolegle możesz też założyć identyczne tematy na chipie i np. pcformat, nie zaszkodzi.

EDIT:

Hmm, no może być i HDD, ale ja na kompie znam się tyle żeby nie popsuć:-) Jeden z pierwszych wyników jakie widziałem też dotyczył dysku, ale równie może być to cokolwiek innego (chłodzenie, komponenty GPU, albo CPU...). Najbardziej rozwaliło mnie rozwiązanie polegające na zalewaniu syczących cewek...żywicą.

14.12.2014 18:55
DM
10
odpowiedz
DM
227
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Pasek zmienia kolor gdy windows z wodotrysków przechodzi na tryb "biedny" bez hiper przezroczytsci, efektów ramek itp
coś z grafą pewnie

14.12.2014 21:10
PanSmok
11
odpowiedz
PanSmok
262
Legend

"Piszczacymi" elementami sa zazwyczaj cewki - znajdziesz je i na plycie i w zasilaczu i w grafice.

Forum: Problem z kompem (syczenie)