Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Problem z kartą graficzną

29.11.2012 22:21
1
zanonimizowany305250
161
Legend
Image

Problem z kartą graficzną

Jak w tytule - podczas ostatniego grania w Hard Reset nagle "rozwaliło" mi cała grafikę w grze - tak że nie było można absolutnie dalej grać. Po tym zaczęły się problemy - jakieś dziwne różowe artefakty, w różnych miejscach, dziwne kreski itp. ------->

Tak samo w różnych grach - Borderlands 2, Hard Reset... reinstalowałem sterowniki (aczkolwiek nie na czystej instalacji), DirectX - co może być problemem? Temperatury karty są OK - w tej chwili bez stresu 36 stopni.

Parametry kompa w sygnaturze + Win XP.

29.11.2012 22:53
domin12
2
odpowiedz
domin12
101
Run

rozwaliło grafikę w sensie? na ekranie powstała masa różnych pasków poprzecznych itp. tak ? wyciągnij kartę i porządnie ją przeczyść może jest już bardzo zawalona kurzem i może się tak tez dziać, gdyż sterowniki już odpadają skoro reinstalowałeś je i nie ma praktycznie zmian.

29.11.2012 22:58
3
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Karta jest regularnie czyszczona, i tak - są różne paski, ale zazwyczaj znikają jak np. przewijam stronę lub ją odświeżę.

29.11.2012 23:11
domin12
4
odpowiedz
domin12
101
Run

możliwe, że karta zaczyna kończyć swój żywot.. jeśli masz możliwość sprawdź na innej karcie lub zintegrowanej jeśli posiadasz.

29.11.2012 23:35
PanSmok
5
odpowiedz
PanSmok
262
Legend

artefakty na ekranie to bledy w pamieci grafiki - zazwyczaj to pierwsze objawy umierajacej grafiki.

29.11.2012 23:37
6
odpowiedz
116
3 grosze

Podpisuję się pod przedpiścą - dodatkowo "znikanie po odświeżeniu" zdaje się to potwierdzać (odświeżenie - przepisanie obrazu w pamięci).

29.11.2012 23:45
7
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Cóż, karta jeszcze jest na gwarancji. Najwyżej będę miał małą przerwę w graniu w mocniejsze tytuły :) Ale jeszcze paru rzeczy popróbuję.

30.11.2012 00:05
8
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Artefakty na ekranie nie zawsze oznaczaja problemy z karta graficzna. Czesto takie cuda powoduje wyciek zasobow systemowych jakiegos programu, np. dziurawej przegladarki www lub nawet "sprawdzonej" gry.

Sprawdzales czy zmienila sie wersja sterownikow po instalacji ?

W trybie awaryjnym i przy wylaczonym aero takze wystepuje problem ?

30.11.2012 00:29
9
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Sprawdzales czy zmienila sie wersja sterownikow po instalacji ?

Nie, jest taka sama.

W trybie awaryjnym i przy wylaczonym aero takze wystepuje problem ?

W trybie awaryjnym nie mam jak sprawdzić, bo żadnej gry nie mogę odpalić, a jak mówiłem - problem pojawia się po włączeniu jakiejś gry. I jeżeli podasz mi jaką magią odpalić Aero na XP, to też spróbuję ;)

30.11.2012 00:40
10
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Przepraszam, przeoczylem informacje o systemie..

Proponuje zebys wykonal dwie rzeczy - zainstalowal sterowniki recznie bez uzycia instalatora, najpierw jednak usun caly pakiet - drivery i panel sterowania nv. Oprocz tego przelacz kompozycje pulpitu na inna, potem wroc na ta co miales i zrob restart systemu.

I jeszcze jedno pytanko . Czy uruchamiajac gry masz wlaczone jakies inne programy, np. przegladarke www ? Wszystko co korzysta ze wspomagania sprzetowego jak wlasnie przegladarka moze wchodzic w konflikt z procesem gry i moze powodowac takie problemy. Nie zdarza sie to czesto, ale bardzo rzadko.

\\Edit
Dodam jeszcze, ze takie problemy z odswiezaniem jak wspomnial ZL mialem czesto na XP i nie byly spowodowane karta graficzna, ale po czesci bugami w aplikacjach uzywajacych OpenGL`a ktore pisalem.

30.11.2012 08:58
11
odpowiedz
116
3 grosze

ściągnij sobie najnowszego Knoppixa - ma środowisko graficzne z domyślnie włączonymi efektami (kręcący sie pulpita i takietam inne) - załaduj system z płytki - zobacz czy będzie to samo. Nie wiem czy w knoppixie też, ale w Ubuntu (Live) chyba można z płytki odpalić memetest bez uruchamiania systemu. Możesz także poszukać po haśle "memtest" - może sa jakieś płytki typu "Live" do testowania komputera (tzn. na 100% są, ja zawsze testuje z użyciem Linuxa więc niestety nie znam z nazwy innych).

Forum: Problem z kartą graficzną