Jak w tytule - podczas ostatniego grania w Hard Reset nagle "rozwaliło" mi cała grafikę w grze - tak że nie było można absolutnie dalej grać. Po tym zaczęły się problemy - jakieś dziwne różowe artefakty, w różnych miejscach, dziwne kreski itp. ------->
Tak samo w różnych grach - Borderlands 2, Hard Reset... reinstalowałem sterowniki (aczkolwiek nie na czystej instalacji), DirectX - co może być problemem? Temperatury karty są OK - w tej chwili bez stresu 36 stopni.
Parametry kompa w sygnaturze + Win XP.
rozwaliło grafikę w sensie? na ekranie powstała masa różnych pasków poprzecznych itp. tak ? wyciągnij kartę i porządnie ją przeczyść może jest już bardzo zawalona kurzem i może się tak tez dziać, gdyż sterowniki już odpadają skoro reinstalowałeś je i nie ma praktycznie zmian.
Karta jest regularnie czyszczona, i tak - są różne paski, ale zazwyczaj znikają jak np. przewijam stronę lub ją odświeżę.
możliwe, że karta zaczyna kończyć swój żywot.. jeśli masz możliwość sprawdź na innej karcie lub zintegrowanej jeśli posiadasz.
artefakty na ekranie to bledy w pamieci grafiki - zazwyczaj to pierwsze objawy umierajacej grafiki.
Podpisuję się pod przedpiścą - dodatkowo "znikanie po odświeżeniu" zdaje się to potwierdzać (odświeżenie - przepisanie obrazu w pamięci).
Cóż, karta jeszcze jest na gwarancji. Najwyżej będę miał małą przerwę w graniu w mocniejsze tytuły :) Ale jeszcze paru rzeczy popróbuję.
Artefakty na ekranie nie zawsze oznaczaja problemy z karta graficzna. Czesto takie cuda powoduje wyciek zasobow systemowych jakiegos programu, np. dziurawej przegladarki www lub nawet "sprawdzonej" gry.
Sprawdzales czy zmienila sie wersja sterownikow po instalacji ?
W trybie awaryjnym i przy wylaczonym aero takze wystepuje problem ?
Sprawdzales czy zmienila sie wersja sterownikow po instalacji ?
Nie, jest taka sama.
W trybie awaryjnym i przy wylaczonym aero takze wystepuje problem ?
W trybie awaryjnym nie mam jak sprawdzić, bo żadnej gry nie mogę odpalić, a jak mówiłem - problem pojawia się po włączeniu jakiejś gry. I jeżeli podasz mi jaką magią odpalić Aero na XP, to też spróbuję ;)
Przepraszam, przeoczylem informacje o systemie..
Proponuje zebys wykonal dwie rzeczy - zainstalowal sterowniki recznie bez uzycia instalatora, najpierw jednak usun caly pakiet - drivery i panel sterowania nv. Oprocz tego przelacz kompozycje pulpitu na inna, potem wroc na ta co miales i zrob restart systemu.
I jeszcze jedno pytanko . Czy uruchamiajac gry masz wlaczone jakies inne programy, np. przegladarke www ? Wszystko co korzysta ze wspomagania sprzetowego jak wlasnie przegladarka moze wchodzic w konflikt z procesem gry i moze powodowac takie problemy. Nie zdarza sie to czesto, ale bardzo rzadko.
\\Edit
Dodam jeszcze, ze takie problemy z odswiezaniem jak wspomnial ZL mialem czesto na XP i nie byly spowodowane karta graficzna, ale po czesci bugami w aplikacjach uzywajacych OpenGL`a ktore pisalem.
ściągnij sobie najnowszego Knoppixa - ma środowisko graficzne z domyślnie włączonymi efektami (kręcący sie pulpita i takietam inne) - załaduj system z płytki - zobacz czy będzie to samo. Nie wiem czy w knoppixie też, ale w Ubuntu (Live) chyba można z płytki odpalić memetest bez uruchamiania systemu. Możesz także poszukać po haśle "memtest" - może sa jakieś płytki typu "Live" do testowania komputera (tzn. na 100% są, ja zawsze testuje z użyciem Linuxa więc niestety nie znam z nazwy innych).