Problem z ilością FPS w GTA 4 po zmianie karty na R9 290X
Problem jest znany, a w zasadzie dwa problemy:
1. W grze nie przewidziano, że karta może mieć więcej niż 2GB pamięci co powoduje, pojawienie się komunikatu jak na załączonym screenie. Rozwiązaniem tego problemu jest ponoć dodanie komendy –norestrictions w pliku commandline lub w LaunchGTAIV. Owszem dodanie paramentu powoduje, że można swobodnie zmienić rozdzielczość, jakość itp. jednak w dalszym ciągu nie rozwiązuje to problemu z ilością FPS, która oscyluje w granicach 30-40.
2. Podobno przyczyną tego problemu może też być fakt, że karta nie przełącza się w tryb 3D. Niestety nie do końca wiem, jak to sprawdzić. W każdym razie w stanie spoczynku, GPU chodzi na 300MHz, natomiast kiedy załączę grę sprawa wygląda tak jak na screenie poniżej.
Nie mam pojęcia o co chodzi. Może ktoś ma pomysł, jak rozwiązać ten problem?

Załączam screena z taktowaniem GPU i ilością FPS..
Jeszcze dodam, że na GTX 770 i grze maksymalnie zmodowanej graficznie, średnia ilość klatek wynosiła 43, a bez modów było to około 70.
Zaznaczam, że w tej chwili mam zupełnie czystą wersję. Żadnych modów.
A czy po zmianie karty graficznej z nvidia na amd robiłeś dokładne czyszczenie systemu?
Wydawało mi się, że czasy, kiedy w razie przesiadki z zielonych na czerwonych - wypadało format zrobić, już minęły...
Odinstalowałem stery i inne bajery nVidii i zainstalowałem Catalysta - tyle.
Rozumiem, że trzeba całkowicie pozbyć się nVidii, tylko jak to zrobić?
Np. programem Driver Cleaner.
Ok, dzięki. Wydaje się, że jest lepiej, ponieważ w tej chwili mam 60-70 fps.
Niestety benchmarki, które wykonałem na poprzedniej karcie i teraz zupełnie mi się nie podobają. W tej chwili pod zainstalowaniu modów, sprawa przedstawia się tak:
GTX 770:
min: 29, max: 57, avg: 42
R9 290X:
min: 15, max: 36, avg: 25
Dla porównania benchmark zrobiony na Battlefield 3 wygląda tak:
GTX 770:
min: 56, max: 103, avg: 77
R9 290X:
min: 81, max: 130, avg: 105
W BF3 widać wyraźny wzrost wydajności, za to naprawdę nie wiem co dzieje się z GTA.