Problem z Baldur's Gate na nowym PC
Siemka, ostatnio zainstalowałem Baldur's Gate i dodatek Opowieści z Wybrzeża Mieczy na nowym PC. Wszystko ładnie się zainstalowało, odpaliłem gierkę robię postać i wszystko jak na razie bez problemu, ale gdy już stanąłem obok tawerny w Candlekeep i chciałem się poruszać gra zaczyna skakać tzn. co kilka kroków gra się zatrzymuje na 1 sekundę i idzie dalej, podobnie dzieje się gdy klikam na portret postaci gra się wtedy zatrzymuje około na sekune i wszystko wraca do normy, nie pomaga grzebanie w ustawieniach i ponowna instalacja, gra nadal ciągle skacze. Dodam jeszcze, że na starym kompie gra chodziła płynnie bez najmniejszego problemu.
Uruchom Baldura w trybie zgodności ze starszym systemem jako administrator i ew. w trybie ograniczonej palety kolorów (ustawienia otworzysz poprzez prawy klik na ikonce -> zakładka właściwości).
Polecam też Widescreen mod - pozwoli cieszyć się grą w wyższej rozdzielczości.
Zainteresuj się też najnowszymi tweakami, patchami a także modami Aurelinusa (NTotSC) oraz Zeda Noceara (TWM) . Te dwa ostatnie co prawda łatają sporo bugów ale niestety dodają też inne.
Dalej nic nie pomaga, może to wina tego, że kupiłem Sagę Baldur's Gate ? Nie chce mi się starego odpalać, a naleciała mnie chęć na BG... Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły?