Problem z Avastem - "parametr jest niepoprawny"
Witam
Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem Windowsa 7. Wszystko byłoby cacy, gdyby nie pewien problem. Podczas instalacji Avasta, konkretniej po zakończeniu, od razu zamknąłem system (kwestia sekundy). Wywaliło bluescreena (BTW. mam się czym martwić? Kodu błędu nie zapamiętałem). No okej, uruchomiłem system normalnie. Antywirus nie chciał się uruchomić, to zainstalowałem jeszcze raz. Teraz wszystko było OK, gdyby nie fakt, że nie mogę pobrać aktualizacji, ponieważ "parametr jest niepoprawny". Co to za błąd? Jak go wyeliminować?
Cholera, teraz zauważyłem, że i przy zwykłym zamykaniu systemu wali Bluescreenem.
Log:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje o problemie:
BCCode: 3b
BCP1: 00000000C0000046
BCP2: FFFFF80002B03EF8
BCP3: FFFFF880070E9800
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 768_1
Pliki pomagające opisać problem:
C:\Windows\Minidump\110111-35911-01.dmp
C:\Users\xxx\AppData\Local\Temp\WER-59873-0.sysdata.xml
Sprawdź w menadżer urządzeń czy po instalacji windowsa nie brakuje Ci jakiś sterowników i nie ma żółtych znaków.
Dane z błękitnego ekranu
Niebieski ekran to synonim problemów, jednak w jego treści możesz znaleźć wiele cennych informacji. Jego zawartość zawiera takie informacje, jak nazwa i numer błędu wraz z dodatkowymi parametrami, sposób postępowania, a czasem nazwę pliku powodującego problem, np. sterownika sprzętowego. Aby dowiedzieć się czegoś więcej, wystarczy wpisać podane informacje Google. Tam znajdziesz szczegółowy opis zdarzenia. Aby je odczytać, musisz zablokować automatyczny restart komputera po wyświetleniu błędu. W tym celu (w Windows XP) kliknij na Mój komputer, Właściwości, a następnie z zakładki Zaawansowane wybierz pole Uruchamianie i odzyskiwanie. W Ustawieniach wyłącz opcję Automatycznie uruchom ponownie. Od tej chwili niebieski ekran będzie wyświetlany aż do momentu ręcznego zresetowania komputera.
Żółty znak ma tylko ethernet. Czy zinstalowanie tego sterownika pomoże?
Tak nawiasem, czy najnowsze stery od nvidii (te podnoszące wydajność w BF-ie) mogą być czemuś winne?
Hm, jest możliwość, ze BS-y wyskakują przez tego, że sterowniki od modemu nie są przypisane cyfrowo? Muszę przy każdym uruchomieniu Windowsa wyłączać tą opcję.
Nie powinno być żółtych znaków. Zainstaluj odpowiednie sterowniki. Sprawdź kod tego błędu.
Wszystkie sterowniki poinstalowałem, brak żółtych pytajników. Kod wyglądał następująco:
Stop 0x0000003b
Oczywiście dalej był jakiś niezrozumiały ciąg zer i cyferek.
Support Microsoftu pisze, że jest dostępna jakaś poprawka, ale za cholerę nie wiem, skąd ją pobrać.
Wydaje mi się, że znalazłem powód dla którego nawiedzają mnie BS-y. Są to sterowniki do modemu, nie przypisane cyfrowo. Kiedy nie wyłączę tej opcji klikając F8, system normalnie się zamyka, bez żadnych błędów. Z kolei kiedy wyłączę cyfrowe przypisywanie sterowników, BlueScreeny są.