Cześć ostatnio kupiłem metro 2033 po włączeniu ukazał się czarny ekran i nie można było wyłączyć gry. Po restarcie PC i włączeniu normalnego trybu także był czarny ekran.
Ekran jedynie był normalny przy safe mode.
Trochę się przestraszyłem bo nowy monitor i wyszło by że wywaliłem kasę w błoto, więc kupiłem kabel i okazało się ze PC włączył się normalnie.
I moje pytanie brzmi co się dzieje z monitorem że nie mogę włączyć metro ?
Czy to problem z monitorem ?
Jak nowy monitor to i zrób nową instalację do karty graficznej (sterowniki) ok?
Wygląda, że gra uruchamia się w jakiejś niedostępnej dla monitora rozdzielczości.
Uruchom grę w oknie, a potem samodzielnie ustal konfigurację wg. uznania. Wymaga to niestety trochę zachodu.
1) W folderze C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownicy\Dane Aplikacji\Ustawienia Lokalne\4A Games\Metro 2033 (lub C:\Użytkownicy\nazwa_użytkownika\AppData\Local\4A Games\Metro 2033 dla Windows Vista/7) znajdziesz plik user.cfg - uruchom go w notatniku.
Folder Dane Aplikacji/App Data jest domyślnie niewidoczny, więc jeśli go nie widzisz to najpierw w Opcjach Folderów ustaw, żeby system wyświetlał ukryte pliki i foldery.
2) Znajdź linię: r_fullscreen on i zmień ją na r_fullscreen off, a następnie zapisz zmiany.
3) Uruchom grę (wystartuje w oknie) i poustawiaj wszystko tak jak chcesz.
4) Jak wszystko poustawiasz wyłącz grę, otwórz ponownie plik user.cfg i ustaw parametr rs_fullscreen na "on". Zapisz zmiany i skopiuj plik do folderu C:\Program Files\Steam\userdata\[numer identyfikujący Twoje konto Steam]\43110\remote.
robiłem i nic, Metro LL działa a to mi nie chce działać
Jeszcze w razie czego:
Zmienić trzeba też ustawienia w folderze \Steam\userdata\[numer identyfikujący Twoje konto Steam]\43110\remote? Jeśli nie, a gra utworzyła plik konfiguracyjny i Steam zsynchronizował ustawienia, to ustawienia zsynchronizowane będą nadpisywać wprowadzone przez Ciebie zmiany w user.cfg w folderze \AppData...
dzięki **ja** już naprawiłem :D