Dzien dobry.
Mam nowego laptopa - Asus X54HR-SX018V. Mam tez router, nienowy - Netgear WGR614 v7. Problem - laptop widzi sieci bezprzewodowe, takze tworzona przez ten router, wpisuje haslo [na pewno dobrze] i wyskakuje komunikat "System Windows nie mogl sie polaczyc z siecia". Przypomnialem sobie ze router ma filtrowanie po adresach MAC, sprawdzilem adres na kompie, byly 3 - 1 od jakiejs Bluetooth Device, drugi od jakiegos Atheros AR9002WB-1NG, trzeci to Atheros AR8151 PCI-E. Zakladam ze WiFi jest powiazane z tym drugim, ale dla bezpieczenstwa wszystkie 3 adresy wpisalem jako bezpieczne.
Nic sie nie zmienilo, dalej nie dziala.
Po kanalach w ustawienia routera poskakalem, nie pomoglo. Ale przyznaje - nie po wszystkich, sprawdzilem tylko 3 inne niz ten na ktorym caly czas siedzialem.
Laptop swiezo kupiony, dopiero probuje go polaczyc z internetem, ani razu sie nie udalo - mozliwe ze WiFi jest uszkodzone? Router na pewno dziala w porzadku - dostarcza interner komputerowi z ktorego pisze tego posta.
Jak na zlosc podzialem gdzies kabel i nie moge przez przewod podlaczyc laptopa do routera aby sprawdzic czy w taki sposob zadziala.
Co robic? Jakiekolwiek sugestie mile widziane.
Niby klarowne pytanie, a klarownej odpowiedzi nie ma. Powodow more być cała masa poczynajac od wi-fi on/off na kompie, złe hasło (wiem, mi tez się jednak zdarzało mylić ;)), po wyczerpanie kanalow na routerze (ile masz urządzeń podpietych, a ile kanałów). Cóż ja bym rozpoczął od najprostszej metody dedykowanej środowisku Windows - restart, upewnić się ze wszystko jest właściwie skomunikowane, drivery. Routera bym nie resetowal skoro działa z innym kompem...
Btw. To trzecie urządzenie to kontroler ethernet, drugie to WI-FI... Warto zmienić.
@down. Nie ma sensu. Ma chodzić z zabezpieczeniami, a nie bez nich...
Tak jak radzi QamilekQ - wyłącz zabezpieczenia na chwilę, od tego się nie umiera. Albo chociaż filtrowanie MAC. Sprawdź też czy nie masz po prostu limitu adresów ustawionych np. na 2 komputery które już są podpięte.
Juvenille
Uch, a to trzeba instalowac? Laptop z windowsem 7. Nie powinien juz miec tego co potrzeba?
Ale i tak poszukam na stronie Asusa.
Owen
Haslo na pewno dobre - zmienilem na ekstremalnie proste i tez nie weszlo. Router dziala na kanale 11, obsluguje tylko stacjonarny komputer. Kiedys obslugiwal rownoczesnie innego laptopa, problemow zadnych brak. Restarty robilem.
"Btw. To trzecie urządzenie to kontroler ethernet, drugie to WI-FI... Warto zmienić." Ale co zmienic?
QamilekQ, Thun
Wylaczylem (chwile grozy ;)) calkiem. Bez zmian.
[edit]
Zajrzalem do menadzera urzadzen. Zadnych wykrzyknikow, karty sieciowe steroniki maja [z 2010 i 2011, ale sa].
A podepnij sie kabelkiem - najpierw do routera, a potem prosto do gniazdka w scianie - zobaczysz czy w ogole "lapie" internet i skad.
Smuggler
Jak napisalem w [1] wiadomosci - jak na zlosc kabel sie gdzies schowal :(
[edit]
A nie, sorry. Zapomnialem ze mam skrajnie zniszczony, brudny, 20 letni kabel co ma z 20 metrow. Rozwinalem, podlaczylem do routerka, net jest, do dziurki w scianie chyba w takim razie nie oplaca sie probowac.
Już ktoś wyżej pisał - za dużo kombinujesz jak widać w czym może być problem - zaktualizuj sterowniki / ew. zmień na inne
Kazuya_3
Zainstalowalem sterowniki co sa tutaj http://www.instalki.pl/sterowniki/download/Laptopy/ASUS/Asus_X54HR.html nic sie nie zmienilo.
Heelllppp. Podejrzewam ze przeoczylem jakies bardzo proste rozwiazanie.
[edit]
Uch.... Dobra, wiem.
Po prostu cos mi sie fatalnie pomylilo i w ustawieniach routera wpisywalem adresy w zakladce Address Reservation, nie zdajac sobie sprawy ze jak je tu wpisze to wcale nie znaczy ze automatycznie podane MACi beda dopuszczane. Musialem wejsc w inna zakladke i ponownie MAC wpisac.
Dziekuje wszystkim o chcieli mi pomoc, problem rozwiazany :D