Cześć.
Od lat korzystam z internetu DSL. Łączę się za pomocą kabel internetowy-modem-PC.
Kupiłem Router Wifi, aby móc rozdzielić łącze na laptopa i komórkę bezprzewodowo.
Teraz łączę według schemat: kabel internetowy-wifi-modem-PC, czyli tak jak było w intrukcji.
Sterowniki zainstalowałem z dołączonej płyty po instalacji musiałem wpisać nazwę uzytkownika i hasło.
Przed zakupem WIFI czyli po prostu mając zwykły modem, aby połączyc sie z internetem musiałem kliknac na pasku zadan ikonke - połącz, wpisac nazwe uzytkownika i haslo i łączyło sie z netem.
Teraz gdy właczam PC od razu mam internet, nie muszę się łączyc - rozumiem, że tą funkcje przejał router, który automatycznie wklepuje nazwe uzytkownika i hasło.
Wszystko byłoby ok, gdyby co około godzinę odłączało mi internet. Musze zrestartować modem (nie router) poczekać chwile i znów działa.
Ktoś wie dlaczego mniej więcej w równych odstępach czasu mi odcina internet ? Nawet nie muszę z niego korzystać, teraz włącze tylko kompa, nic nie robie, a za około godzinę mnie rozłacza i musze restartować modem :/
Coś zamieszałeś... Czy kupiłeś router WiFi z modemem ADSL? Jaki masz modem (RJ11->USB / RJ11->RJ45)?
Jeśli router jest bez ADSL to powinien być kabel-modem-router-pc, jeśli ma wbudowany modem (na to stawiam skoro piszesz o wbiciu użytkownika i hasła do netu) to kabel-router-pc, stary modem tu niepotrzebny i pewnie stąd kłopoty.
Modem przewodowy dostałem od dostawcy internetu.
Router WIFI (kupiłem w sklepie osobno) nie ma takiego wejścia jak wtyczka od internetu - wychodząca "ze sciany". I ta wtyczkę podłączam do modemu od dostawcy i od tego modemu ciągnę RJ45 do WIFI, a od WIFI przewodem RJ45 do karty sieciowej w komputerze. Tak było narysowane nawet w instrukcji instalacji routera WIFI :)
W pierwszym poście wypisałeś inna kolejność podłączenia, dlatego coś mogło nie działać. Skoro jednak masz osobny modem i router wifi to utrata internetu przez modem może być spowodowana niepoprawną konfiguracją routera bądź modemu. Podejrzewam że coś gryzie się z IP (?po godzinie wygasa dzierżawa?). Na odległość nie jestem w stanie bardziej pomóc, zwłaszcza że nie wiem jak są ustawione urządzenia.