probelm z dźwiękiem na płycie Gigabyte 870A-UD3
Witam. Mam podobny problem jak w tytule, a konkretnie po uruchomieniu komputera w trayu pojawia się TYLKO ikonka dźwięku z czerwonym krzyżykiem, a po najechaniu wyświetla się komunikat "Usługa audio nie została uruchomiona" i następuje freeze, nie mogę odpalić żadnego programu, tylko zrestartować system.
Problem powiela się po kilku-kilkunastu restartach i nagle jakby nigdy nic wszystko jest ok. Próbowałem instalować sterowniki, patrzyłem czy ta usługa jest włączona, wyłączyłem w biosie zintegrowaną kartę dźwiękową, nawet sflashowałem bios i a potem stanąłem na głowie, ale nic nie pomogło. Dopiero restart załatwił problem... na dosłownie 5 dni, bo dziś znów to samo, jakby złapał coś od jakiejś aktualizacji? Nie mam już pomysłów, myślałem o oddaniu kompa do serwisu, ale z tego co czytam w sieci to chyba bardziej problem softu?
Jeśli macie jakieś pomysły, proszę o pomoc.
PS. Gigabyte 870a-Ud3, Phenom II x4 955, Windows Home Premium x64
Kiedyś mordowałem się z zanikającym dźwiękiem zintegrowanej karty dźwiękowej. Walkę przegrałem a może i wygrałem, bo kupiłem kartę muzyczną Audigy 2 i od tego momentu mam spokój. Unowocześniałem już parę razy komputer wymieniając wszystkie bebechy, ale tą kartę zawsze wsadzam do każdego nowego komputera. Nawet nigdy nie sprawdzałem jak działa ten zintegrowany dźwięk, od razu go wyłączam.
Hmm, mam chyba jakiegoś SB gdzieś schowanego, to jest myśl. Ale poczekam jeszcze, może ktoś coś wymyśli :)