Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Prawie wszystkie psy i koty będą rejestrowane i chipowane.

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
04.06.2026 12:38
1
odpowiedz
sabaru
38
Senator

Prawie wszystkie psy i koty będą rejestrowane i chipowane.

Prezydent Karol Nawrocki podpisał ustawę nakazującą chipowanie psów i kotów, a to oznacza powstanie specjalnego Krajowego Rejestru Oznakowanych Psów i Kotów (KROPiK), który docelowo obejmie ok. 8 mln psów i 6 mln kotów. System ten będzie dostępny też z poziomu mObywatela.
(...)
Zgodnie z nowymi przepisami obowiązek oznakowania i wpisania do rejestru obejmie wszystkie psy posiadające właściciela. Rejestracji będą podlegały również koty mające opiekunów, a także zwierzęta przebywające w schroniskach lub pozostające pod opieką organizacji społecznych prowadzących domy tymczasowe.

W przypadku kotów wolno żyjących ustawodawca pozostawił decyzję samorządom. To gminy będą mogły zdecydować, czy takie zwierzęta mają zostać objęte systemem identyfikacji. Jednocześnie obowiązek ten nie będzie dotyczył kotów wolno żyjących przebywających na terenach gospodarstw rolnych.
(...)
Nowe przepisy nie zaczną obowiązywać od razu, ponieważ ustawa ma wejść w życie po upływie dwóch lat od dnia jej ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

https://ithardware.pl/aktualnosci/mobywatel_aplikacja_psy_koty_czipowanie-51457.html

Chipowanie i rejestrowanie ma być odpłatne. Za każdą z usług będzie trzeba zapłacić z osobna, coś około 50zł. Ile dokładnie kto będzie musiał zapłacić będzie zależne od jego dochodu. Ale jak liczyli to mnie więcej tyle im wychodziło. Zarejestrowanie i za chipowanie takiego psa będzie się też wiązać zapewne z kolejnymi obowiązkami.

Ciekawe jak to się skończy dla takich zwierząt.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-04 12:39:06
04.06.2026 13:04
WolfDale
1.1
3
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

sabaru Jeśli chodzi o zwierzęta schroniskowe to od dawna są chipowane. Mój pierwszy psiak którego wziąłem 20 lat temu ze schroniska miał chip, drugi schroniskowy również i myślę że to akurat jest dobre. Bo jak taki zwierzak zaginie i ktoś go znajdzie to łatwo można sprawdzić kim jest właściciel i do niego dotrzeć. I w pewnym stopniu ukróci wyrzucanie zwierząt, a także ktoś się pięć razy zastanowi zanim sobie weźmie na chwilę zabawkę bo taką miał zachciankę.

04.06.2026 12:39
Wrzesień
2
11
odpowiedz
6 odpowiedzi
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Ciekawe jak to się skończy dla takich zwierząt
Pewnie będą miały autyzm.

04.06.2026 12:39
Wrzesień
2
11
odpowiedz
6 odpowiedzi
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Ciekawe jak to się skończy dla takich zwierząt
Pewnie będą miały autyzm.

04.06.2026 12:48
2.1
odpowiedz
sabaru
38
Senator

Wrzesień Bardziej mi chodzi o to że ludzie nie chętnie będą chcieli brać takie zwierzęta do adopcji i większość z nich wyląduje w tedy w schronisku. Nawet jak ktoś ma teraz psa czy kota to może się zechcieć go pozbyć. Jak pies i kot będzie widniał w takim systemie to zapewne będzie się to wiązać z szeregiem nowych obowiązków. Mogę się z kimś o 10zł założyć że to nie skończy się tylko na rejestracji ale i właśnie kolejnych obowiązkach jak i opłatach.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-04 12:58:28
04.06.2026 12:59
WolfDale
2.2
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Via Tenor

Wrzesień

04.06.2026 14:08
hopkins
2.3
1
odpowiedz
hopkins
238
Zaczarowany

sabaru Jak pies i kot będzie widniał w takim systemie to zapewne będzie się to wiązać z szeregiem nowych obowiązków. Mogę się z kimś o 10zł założyć że to nie skończy się tylko na rejestracji ale i właśnie kolejnych obowiązkach jak i opłatach.
Się zakładamy. Oba koty zachipowane. Jeden jakieś 8 lat temu. Jedyny obowiązek jako miałem to aktywacja w sieci.

04.06.2026 14:26
Wrzesień
2.4
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Mogę się z kimś o 10zł założyć że to nie skończy się tylko na rejestracji ale i właśnie kolejnych obowiązkach jak i opłatach
No ja mam nadzieję, że tak będzie. Może ilość psiarzy się trochę zmniejszy, bo chyba zabiera się za to coraz więcej ludzi, którzy się do tego nie nadają.

04.06.2026 14:33
2.5
odpowiedz
sabaru
38
Senator

Wrzesień Nie ma sprawy. Tylko że tu mi chodziło o jakieś, np. dodatkowe opłaty. Jest coś takiego jak podatek od psa. Ale to jest tylko w poszczególnych miastach. Jak większość takich zwierząt będzie w systemie to mogą zrobić z tego obowiązkową opłatę. Jak zwierzęta będą w systemie to już nie unikniesz tego obowiązku. Może być też tak że mogą zrobić obowiązkowe cykliczne badania i tu też masz już pozamiatane. Ale nie ma sprawy. Mogę się założyć o te symboliczne 10zł że to nie skończy się tylko na rejestracji zwierząt.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-04 14:35:07
04.06.2026 18:00
WolfDale
2.6
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

sabaru Podatek od psa jest od dawna i zwierzak nie musi mieć chipa aby przykładowo administracja na osiedlu na którym mieszkasz zobowiązała Cię do jego uiszczania. Nie wiem jak w innych miastach, ale u mnie we Wrocławiu jest się zwolnionym z tego podatku jeśli wziąłeś psa ze schroniska. Sam chciałem zapłacić wiedząc że inni to robią, ale gdy poszedłem zasięgnąć tematu powiedziano mi że mój zwierzak jest zwolniony z podatku bo jest schroniskowy i w dokumentach jest do tego adnotacja.

04.06.2026 16:11
Lindil
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Lindil
265
Lumpenliberał

I ustawa mówi ze koty mają opiekunów, a psy właścicieli?

04.06.2026 16:41
Bukary
3.1
2
odpowiedz
Bukary
249
Legend

Lindil

Tak, to jest w pewnym sensie umocowane prawnie. Psy od dawna traktowane są jako mienie (rzecz ruchoma) z jasnym właścicielem, który jest odpowiedzialny prawnie za szkody, pogryzienia itp. Pies ma jednego, konkretnego właściciela, który go kupił, zarejestrował, szczepi itp. Koty (szczególnie wychodzące, wolnożyjące lub półdzikie) często mają opiekunów, czyli osoby, które je karmią, sterylizują, leczą, ale niekoniecznie "posiadają" w sensie prawnym.

Psy raczej nie żyją "na wolności". Koty masowo bytują jako wolnożyjące lub "wspólnotowe". Użycie słowa "opiekun" pozwala objąć systemem osoby, które realnie zajmują się kotem, nawet jeśli nie czują się jego "właścicielem". Ustawa celowo używa obu terminów, żeby uwzględnić jak najszerszą grupę osób odpowiedzialnych za zwierzęta i uniknąć luk prawnych ("to nie mój kot, tylko dokarmiam"). W praktyce w rejestrze KROPiK wpisuje się dane właściciela lub opiekuna.

post wyedytowany przez Bukary 2026-06-04 16:41:59
04.06.2026 17:44
Lindil
3.2
odpowiedz
Lindil
265
Lumpenliberał

Bukary Ha, ma to sens! Celowałem oczywiście w bardziej potoczne podejście i stereotypowe różnice miedzy psami i kotami... Kiedyś, dawno temu, szef powiedział mi w pracy że dobrze jest każdego dnia nauczyć sie jednej nowej rzeczy. Plan na dziś- wykonany;)

04.06.2026 16:32
Slasher11
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
Slasher11
209
Legend

"Ile dokładnie kto będzie musiał zapłacić będzie zależne od jego dochodu"
Co xd

04.06.2026 18:04
4.1
1
odpowiedz
pisz
195
nihilista

Slasher11 Miało być ""Ile dokładnie kot będzie musiał zapłacić będzie zależne od jego dochodu" ;)

Oczywiście tak ustawa powinna być już od dawna - ale w tym kraju do wszystkiego trzeba ludzi przymuszać ustawami jakby zachipowanie kota nie było czymś naturalnym dla opiekuna.

04.06.2026 23:00
4.2
odpowiedz
sabaru
38
Senator

pisz ustawami jakby zachipowanie kota nie było czymś naturalnym dla opiekuna. - to jest wymysł korporacji w celu zarobienia dodatkowej kasiory i nic więcej, a nie coś naturalnego.

04.06.2026 23:04
4.3
1
odpowiedz
sabaru
38
Senator

Slasher11
tu już inaczej napisali " Maksymalny koszt oznakowania i rejestracji wynosi ok. 50 zł za każdą z tych czynności — odpowiada to 0,56 proc. przeciętnego wynagrodzenia ogłaszanego przez GUS." Na innej stronie czytałem że będzie wynosić 0,56 proc. Jeden wyraz inny i już inaczej to brzmi.
https://www.fakt.pl/pieniadze/wlasciciele-psow-i-kotow-musza-sie-przygotowac-nowe-kary-nawet-do-5-tys-zl/7g91bme

04.06.2026 17:48
HETRIX22
5
odpowiedz
6 odpowiedzi
HETRIX22
223
PLEBS

Mnie bardziej ciekawi kto i jak ma zamiar weryfikować respektowanie tych przepisów

04.06.2026 22:29
mirko81
5.1
odpowiedz
mirko81
90
amd platform

HETRIX22
Koszty utrzymania bezpanskich zwierząt stale rosną dla Państwa, stąd ten program

https://www.fakt.pl/pieniadze/wlasciciele-psow-i-kotow-musza-sie-przygotowac-nowe-kary-nawet-do-5-tys-zl/7g91bme

04.06.2026 23:01
5.2
odpowiedz
sabaru
38
Senator

HETRIX22 Mają być nakładane kary. Czytałem że od 20zł do nawet 5000zł.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-04 23:07:57
04.06.2026 23:10
5.3
odpowiedz
sabaru
38
Senator

mirko81 To teraz jeszcze bardziej wzrosną. Ludzie nie chętnie będą to robić. Większość będzie to odkładać do ostatniej chwili a jak ludzi będą przymuszać właśnie po przez nakładanie mandatów to taki po prostu pozbędzie się psa czy kota. Nie mówię że wszyscy ale część na pewno. Ciekawe czy wzięli to pod uwagę. Po za tym nawet jak ktoś się zdecyduje to zrobić to może następnego zwierzęcia już nie zechce zabrać do siebie.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-04 23:11:28
05.06.2026 01:56
hopkins
5.4
odpowiedz
hopkins
238
Zaczarowany

sabaru To teraz jeszcze bardziej wzrosną. Ludzie nie chętnie będą to robić.
Znowu wziąłeś dane z instytutu wolnej myśli sabaru? :)🤣

05.06.2026 01:58
WolfDale
😂
5.5
1
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Teraz już kiepsko z urodzeniami dzieci, a przez ten podatek to już w ogóle będzie katastrofa.

05.06.2026 11:16
5.6
odpowiedz
sabaru
38
Senator

hopkins naprawdę myślisz że tak chętnie każdy pójdzie zaczipować swoje zwierzę?

05.06.2026 01:34
Herr Pietrus
6
2
odpowiedz
Herr Pietrus
245
Jestę Grifterę

Mam nadzieję, że następny będzie powszechny, wysoki podatek od pchlarzy. Nie można już spokojnie przejść przez osiedle, wszędzie to szczekające tałatajstwo.

05.06.2026 13:52
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Obawiam się, że na początku na wsiach będzie wielka akcja wieszania, topienia lub co najwyżej wywożenia zwierząt.

05.06.2026 15:12
Drenz
7.1
2
odpowiedz
Drenz
50
Senator

damianyk Juz nie przesadzaj z tym pesymizmem. We wsiach nie będą zwyczajnie czipować, bo na pewno komus tam bedzie chciało sie sprawdzić ot tak czyjegoś psa, czy jest zaczipowany.
Oczywiscie do czasu jak pies kogos pogryzie.

Przede wszystkim wlasciciele tych czworonogów powinni płacić szybko wysokie kary na rzecz poszkodowanego w przypadku gdy pies kogoś pogryzie jeśli wlasciciel nie ma OC. Na pewno powinna być lepsza ściągalność takich środków. W koncu w tamtym roku oficjalnych zgłoszeń pogryzień bylo 35 tysiecy. W 2024 blisko 27 tys. A to tylko oficjalne dane. A psiarze czuja się bezkarni.

05.06.2026 19:58
7.2
odpowiedz
sabaru
38
Senator

damianyk Ja tam sądzę że ten przepis będzie martwy. Na początku będą jakieś akcje chipowania takich zwierząt, a potem to przeminie bez echa. Tak ja Drenz pisze że może być wielkie halo jak jakiś pies kogoś pogryzie ale mało kto będzie latał żeby się w to bawić. A wątpię żeby chciało się urzędnikom chodzić po domach i sprawdzać czy piesz albo kot jest za chipowany. To pewnie będzie jak z tym abonamentem za radio i telewizor.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl