Prawie wszystkie psy i koty będą rejestrowane i chipowane.

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
04.06.2026 12:38
1
odpowiedz
sabaru
36
Senator

Prawie wszystkie psy i koty będą rejestrowane i chipowane.

Prezydent Karol Nawrocki podpisał ustawę nakazującą chipowanie psów i kotów, a to oznacza powstanie specjalnego Krajowego Rejestru Oznakowanych Psów i Kotów (KROPiK), który docelowo obejmie ok. 8 mln psów i 6 mln kotów. System ten będzie dostępny też z poziomu mObywatela.
(...)
Zgodnie z nowymi przepisami obowiązek oznakowania i wpisania do rejestru obejmie wszystkie psy posiadające właściciela. Rejestracji będą podlegały również koty mające opiekunów, a także zwierzęta przebywające w schroniskach lub pozostające pod opieką organizacji społecznych prowadzących domy tymczasowe.

W przypadku kotów wolno żyjących ustawodawca pozostawił decyzję samorządom. To gminy będą mogły zdecydować, czy takie zwierzęta mają zostać objęte systemem identyfikacji. Jednocześnie obowiązek ten nie będzie dotyczył kotów wolno żyjących przebywających na terenach gospodarstw rolnych.
(...)
Nowe przepisy nie zaczną obowiązywać od razu, ponieważ ustawa ma wejść w życie po upływie dwóch lat od dnia jej ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

https://ithardware.pl/aktualnosci/mobywatel_aplikacja_psy_koty_czipowanie-51457.html

Chipowanie i rejestrowanie ma być odpłatne. Za każdą z usług będzie trzeba zapłacić z osobna, coś około 50zł. Ile dokładnie kto będzie musiał zapłacić będzie zależne od jego dochodu. Ale jak liczyli to mnie więcej tyle im wychodziło. Zarejestrowanie i za chipowanie takiego psa będzie się też wiązać zapewne z kolejnymi obowiązkami.

Ciekawe jak to się skończy dla takich zwierząt.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-04 12:39:06
04.06.2026 13:04
WolfDale
1.1
1
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

sabaru Jeśli chodzi o zwierzęta schroniskowe to od dawna są chipowane. Mój pierwszy psiak którego wziąłem 20 lat temu ze schroniska miał chip, drugi schroniskowy również i myślę że to akurat jest dobre. Bo jak taki zwierzak zaginie i ktoś go znajdzie to łatwo można sprawdzić kim jest właściciel i do niego dotrzeć. I w pewnym stopniu ukróci wyrzucanie zwierząt, a także ktoś się pięć razy zastanowi zanim sobie weźmie na chwilę zabawkę bo taką miał zachciankę.

04.06.2026 12:39
Wrzesień
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
80
Idiot Doom Spiral

Ciekawe jak to się skończy dla takich zwierząt
Pewnie będą miały autyzm.

04.06.2026 12:48
2.1
odpowiedz
sabaru
36
Senator

Wrzesień Bardziej mi chodzi o to że ludzie nie chętnie będą chcieli brać takie zwierzęta do adopcji i większość z nich wyląduje w tedy w schronisku. Nawet jak ktoś ma teraz psa czy kota to może się zechcieć go pozbyć. Jak pies i kot będzie widniał w takim systemie to zapewne będzie się to wiązać z szeregiem nowych obowiązków. Mogę się z kimś o 10zł założyć że to nie skończy się tylko na rejestracji ale i właśnie kolejnych obowiązkach jak i opłatach.

post wyedytowany przez sabaru 2026-06-04 12:58:28
04.06.2026 12:59
WolfDale
2.2
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Via Tenor

Wrzesień

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl