praca kuriera

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
27.08.2013 16:34
1
odpowiedz
zanonimizowany721529
34
Pretorianin

praca kuriera

zawsze mnie to zastanawiało, czego wymagają firmy kurierskie aby można było wozić u nich paczuszki?

to prawda ze trzeba mieć własny samochód i działalność gospodarczą?

27.08.2013 16:45
2
odpowiedz
to nie ja
16
Generał

Wydaje mi się, że tak. Samochód pewnie możesz do nich odkupić.

27.08.2013 16:52
kali93
3
odpowiedz
kali93
201
Isildur

BaM--> Pewnie zależy od firmy, mogę Ci powiedzieć jak to jest w przypadku mojego ojca. Ale to dość specyficzny "kurier" bo "kurier" środków farmaceutycznych (leki, syropki, suplementy itd.). Więc samochód oczywiście musisz posiadać swój własny (w przypadku firmy gdzie pracujemy musi on spełniać pewne wymagania tj. posiadać izotermę, chłodzenie i grzanie przestrzeni bagażowej, rocznik minimum obecnie 2007). Pracujesz na własnej działalności, podpisujesz umowę o współpracy czy coś w tą deseń.

27.08.2013 17:00
Stra Moldas
😊
4
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

http://uwaga.tvn.pl/62786,news,,zawod_kurier,reportaz.html

Obejrzyj sobie, dużo "smaczków" w tym materiale jest. :)

27.08.2013 17:04
5
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

Nie prawda, zależy od firmy. U mnie (DB Schenker) na dany region jest paru przewoźników, którzy mają swoją flotę samochodów i normalnie zatrudniają kierowców.

27.08.2013 17:18
6
odpowiedz
zanonimizowany898256
8
Konsul

Stra - Wiesz że taki materiał można zrobić praktycznie o każdym zawodzie? Kurierzy bohaterami! Tak samo pani z mięsnego! Niewolnictwo! Małe zarobki! Dużo pracy!

Lulz.

27.08.2013 17:31
7
odpowiedz
Thun
180
Senator

Miałem do czynienia z ludzmi z kilku różnych firm kurierskich przez ponad rok, więc napiszę w skrócie, w jednej firmie zatrudniali normalnie i dostawałeś samochód, w drugiej musisz mieć własny i własną działalność. Stawki też różne, jeden miał np. stawkę "od listu przewozowego" - czyli np. miał 20 paczek z firmy na różne adresy, dostawał wtedy przykładowo (bo nie pamiętam już ile mówił) 20x5 złotych. Ale gdy miał np. kilka paczek na jeden adres, (np. 10 z 20) wypisanych na jednym liście to dostawał za te 10 paczek tylko 5 złotych. I dlatego miał zazwyczaj wypisywaną każdą paczkę na osobnym liście, pomimo tego samego adresu.

Inny znajomy, był zatrudniony normalnie na umowę, dostał samochód (jakiś rozpadający się złom którym strach jeździć było w zimę) i stałą stawkę na miesiąc - a dziennie miał może z 10-15 przesyłek do rozwiezienia po okolicznych wioskach, 3 lata temu miał około 1500 na rękę.

A ogólnie praca - od rana do wieczora. No i jedna paczka waży 1 kilo, druga np. 40kg, więc... czasem lekko, czasem ciężko. I wszystko zależy od firmy do której się trafi.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl