Powiadomienia www i obserwowanie użytkownika
Dziś wleciały na produkcję powiadomienia www. W zasadzie miały to być proste powiadomienia, ale ciut nas poniosło i zrobiliśmy tak jakby feed sajtu + powiadomienia tworzące de facto feeedy tego co się dzieje na GOL-u, spersonalizowane pod każdego z Was. Już pokrótce wyjaśniam.
Teraz klikając na dzwoneczku na górze strony otwiera Wam się z prawej strony panel. Macie tam dwie sekcje: “Co nowego” i “Moje”.
“Co nowego” to sekcja widoczna dla wszystkich i zalogowanych i niezalogowanych. Macie tam po dacie jak leci wszystkie aktualizacje wątków na forum oraz najważniejsze rzeczy jakie dzieją się na stronie w kontekście gier, czyli dodanie i modyfikacje wpisów gier, zmiany dat wydań, wymagania sprzętowe, nowe screeny, trailery czy materiały publicystyczne itd.
Zawartość “Moje” widoczna jest tylko dla osób zalogowanych i dostajecie tam tylko to co Was interesuje. Idąc po kolei:
- W sekcji "Dyskusje" są powiadomienia o tym, że was przywołano, aktualizacje wątków w jakich się udzieliliście oraz te które obserwujecie.
- W sekcji "Gry" są wszystkie aktualizujcie na stronie dotyczące obserwowanych przez was gier oraz gier jakie macie w moje gry oraz tych, w które zadeklarowaliście, że chcecie zagrać.
- W sekcji czytelnicy macie updejty o nowych top-listach obserwowanych użytkowników oraz o otrzymanych serduszkach.
Wszystkim tym możecie dowolnie sterować z nowego panelu administracyjnego dotyczącego powiadomień - https://www.gry-online.pl/users/ustawienia/powiadomienia_nowe/. Albo też bezpośrednio z feedu powiadomień klikając na ikonę trzech kropeczek.
Jak już wynika z powyższego, dodaliśmy opcję obserwowania użytkownika.
Poza tym, klasycznie - na razie cała funkcjonalność jest w fazie release candidate, czyli komunikujemy tylko na forum. Poprawiamy błędy i wprowadzamy Wasze sugestie.
Z tym wszystkim idą w parze powiadomienia mailowe, ale tutaj Dante jeszcze kończy z nimi robić, zarówno maile informujące o aktywności na forum, jak i związanej z grami. Powinny być ogarnięte do majówki.
Wow mega! Nie działą to chyba jeszcze idealnie, bo dostaje powiadomienia, że jakiś random ocenił Most Wanted 2005 czy The Elder Scrolls Online, gdzie ja z tymi grami nie mam nic wspólnego, ale ogólnie widzę, że dużo mi umykało wokół własnych dyskusji ;)
Na razie dostajesz powiadomienia o akcjach dotyczących gier jakie masz w moich grach. Możesz sobie tam wejść i ułatwiać jak tam chcesz przy grze. Ewentualnie dodamy jakieś extra opcje, ale to niech to deko pochodzi i więcej osób się zapozna i wypowie.
W sekcji "Dyskusje" są powiadomienia o tym, że was przywołano, aktualizacje wątków w jakich się udzieliliście oraz te które obserwujecie.
Pry obserwowaniu chodzi o kliknięciu w ten dzwonek nad tematem - Subskrybuj wątek?
Bardzo fajne zmiany!
Edit: Taki pomysł do rozważenia. Jak się kliknie w menu z powiadomieniami to ono się ładnie rozwija z prawej strony. Można je później zwinąć na przykład tą strzałką. Ale fajna była by też opcja kliknięcia gdziekolwiek w lewej części strony, która automatycznie zwinęła by to menu powiadomień. Kojarzę taki UX z innych stron w sieci i imho się to dobrze sprawdza.
Wow, mega Trochę późno ale oby GOL coraz bardziej się rozwijał w pozytywnym znaczeniu tego słowa ;)
Dokładnie, GOL na ten moment idzie w dobrym kierunku. Na początek niektórzy robili jakieś zgrzyty, ale na szczęście chyba już zdążyło to ucichnąć :)
To od razu mam kwestie techniczne :)
1. Wchodząc w komentarze kogokolwiek (w profilu użytkownika) są trzy kropki, ale nie działa rozwijane menu.
2. Drobna sugestia językowa. Przy bocznym menu z powiadomieniami pojawia się tekst np. "dostałeś 2 serduszka", "dostałeś 5 serduszek". Zamiast tego może lepiej będzie brzmiało "dostałeś 2 serduszko", "dostałeś 5 serduszko", bo w pierwszej chwili przy aktualnej wersji przez chwilę myślałem, że dostałem w jakimś poście kilka serduszek naraz :D
ad 1: komentarze kogolwiek masz na myśli tą stronę:
https://www.gry-online.pl/users/rastablasta/komentarze/y412de2f
ad 2: jutro przegadam z Łosiem :)
Super, dzięki że udało się wprowadzić zmianę. Widzę też w powiadomieniach, że udało się zmienić też tekst o dostawaniu serduszek :)
To teraz jeszcze tylko dodać normalnych użytkowników, z którymi da się normalnie podyskutować i macie najlepsze forum w polskim internecie.

Natomiast, Kochani - i piszę to, nie po to, by się czepiać, tylko jako poweruser forum mocą nadaną przez fifalk i regulamin - my to musimy mieć jakoś bardziej do pokonfigurowania. Co to za pomysł w ogóle z tym obserwowaniem ocen gier. Przecież ja w piź***e (mam nadzieję, że wybrzmi) mam, że jakiś noname ocenił właśnie FIFA 11. Teraz mam być terroryzowany takimi powiadomieniami, bo sam oceniłem tę grę 15 lat temu?
Chyba, że to bug pokrewny do tego, o którym pisałem w [2] i w rzeczywistości powinien dostawać powiadomienia, tylko o ocenach userów, których obserwuję? (tego typa nie)
Via Tenor
To coś do obadania. Docelowo tylko oceny redakcji i ekspertów miały się pojawiać. Tutaj chyba jest coś na yolo
Anyway obadamy
Zgadzam się z
Poza tym taka sama sytuacja z komentarzami itd. Ok niech będą powiadomienia, jeśli MY SAMI w danym wątku komuś ODPOWIEDZIELIŚMY, albo ogólnie napisaliśmy komentarz, chociaż moim zdaniem powinno to dotyczyć tylko odpowiedzi na posty, na które sami odpowiedzieliśmy czyli my komuś odpowiadamy, ktoś inny też odpowiada na ten sam komentarz i dostajemy powiadomienie, ale nie takie wszystkie komentarze na każdy temat.
Mi przyszło powiadomienie z wątku: Czy w Skyrimie można żyć jak zwykły rolnik? Youtuber podjął się 24-godzinnego wyzwania, niemal oszalał z nudy, ale ostatecznie doznał olśnienia
Mimo że ja tam sam NIC NIE NAPISAŁEM, ani nawet nie dałem serca temu wątkowi czy coś.
jutro przedyskutujemy i może coś wymyślimy. Na razie możesz, klikając przy powiadomieniu w (...) [trzykropek] wyłączać pojedynczo powiadomienia dot. gry jeżeli Cię nie interesuje :)
łoo Panie kochany. 21 wiek normalnie.
Jeszcze dojda DM i skonczy sie smieszkowanie.
Dla mnie lipa. Nie mogę sobie na spokojnie obczaić po kolei aktualizacji obserwowanych przeze mnie gier, bo w powiadomieniach jest burdel. Szkoda.
Jest lipa, bo jakiś geniusz wpadł na wspaniały pomysł by bez niczyjej zgody zasubskrybować wszystkie "swoje gry" i newsy które komentowało się nawet dwa lata temu (u mnie są wątki o zdechlym the day before). Tego wątku też nie subskrybowałem tylko zrobiło się to automatycznie
Dante - “co nowego” mnie nie interesuje w ogóle, zbędna rzecz. Abstrahując już, że teraz muszę przeklikać do “moje” i “gry”, to taka lista powiadomień jest dla mnie mało funkcjonalna - było dobrze jak aktualizacje miały swoją osobną stronę i były pogrupowane na tytuły, a nie jak teraz, według czasu, wszystko wymieszane na belce rodem z fejsa, nawet nie chce mi się na to patrzeć.
Tak jak pisałem to nie wersja finalna. Wasze uwagi są cenne. Pomyślimy jak pogodzić nowe ze starym i wrócimy do Was.
xKoweKx w temacie wyłączania powiadomień, nie byłaby pomocna opcja np. wyłącz powiadomienia o wszystkich wydanych? I kilka podobnych? Poza oczywiście wyłącz wszystko.
U mnie jest domyślnie "moje", nie muszę nic przeklikiwać.
Radziłbym potestować przez tydzień i zobaczyć jakie powiadomienia przychodzą na bieżąco.
druga sprawa to dlaczego dodał mi się ten temat do obserwowanych skoro tego nigdzie nie zaznaczyłem? tylko nie mówcie, że skomentowanie oznacza z automatu powiadomienia i obserwacje wątku...
Bezi2598 - dzięki za radę, ale nie potrzebuję tygodnia, żeby widzieć, że powiadomienia wg czasu publikacji w bocznym panelu to coś mniej użytecznego i przejrzystego dla mnie niż normalna lista z grupowaniem wg tytułu.
powiadomienia wg czasu publikacji
Ale do tego służą powiadomienia, inny sposób sortowania nie ma sensu, nie wiem jak to sobie wyobrażasz. To o co pytasz już jest na stronie i możesz sobie sortować w jakiej kolejności chcesz:
https://www.gry-online.pl/users/kompo/gry/y011e27
Nie o to mi chodzi, nie rozumiesz. W poprzedniej wersji była osobna strona i aktualizacje pogrupowane po tytułach, czyli mogłem po kolei sobie nadrobić nieczytane materiały z danego tytułu. Nie muszę sobie nic wyobrażać, było i działało dobrze:
https://www.gry-online.pl/users/ustawienia/powiadomienia/
Teraz jest nawalone na bocznym pasku bez ładu, składu a nawet nagłówków artykułów.
Jeszcze nie, komentuję to, co zobaczyłem na stronie w miejscu dotychczasowej użytecznej, uporządkowanej listy z aktualizacjami interesujących mnie gier.
Czytanie strony, a otrzymywanie maili to jest coś innego i nie jest powiedziane, że mam ochotę na to drugie.
Bardzo fajnie to wygląda.
Sugestia. Możliwość użycia middle click button żeby otworzyć wątek z powiadomienia w nowej karcie, na ten moment nie da się tego zrobić.
I druga, że jak kliknę sobie żeby wyświetłało tylko nieprzeczytane powiadomienia to żeby to było domyślne ustawienie bez potrzeby zmieniania za każdym razem.
Rewelacja. Pewnie przesadzam, ale mam wrażenie, że przez ostatni rok zrobiliście więcej niz przez ostatnie 10 lat.
Via Tenor
Nie no normalnie szalejecie, jak dzisiaj wbiłem na forum to mi szczęka opadła.
Z wrażenia oczywiście, tak trzymać.
Tak przy okazji, czemu mi randomowo wyróżnia posty na złoto, kiedy nie zaznaczam wyróżnienia?
To jest jak klikniesz strzalke ktory odsyla cie do ostatniego napisanego posta w watku.
To jest ogólnie bardzo fajna funkcja, chociaż rzeczywiście rozkminienie dokładnych zasad jej działania wymagało chwili

News o Samsonie (nie obserwuje) a dostaję powiadomienie... bo mówi to ktoś kto zrobił KCD. Jak tak to ma działać to podziękuję

Nie ma problemu. Masz już w ustawieniach opcje wyłączenia auto-subskrypcji. A na dole sekcji odznaczenia wszystkich aktualnych subskrypcji. Powinno to ci dał pełne możliwości wyłączenia wszystkiego.
Do usunięcia. Problem rozwiązany. :D