Potrzebuję szybkiej pomocy w sprawie karty graficznej
Witam, jestem w toku powolnego składania kompa - jeszcze dzisiaj muszę zamówić kartę graficzną.
Upatrzyłem sobie model Vertex3D HD 7850, tu rodzi się pytanie: Czy 1 GB pamięci wystarczy na spokojnie granie w rozdzielczości 1920x1200, czy wersja 2 GB uzyska o wiele lepsze wyniki?
Za około pół roku-rok mam zamiar dokupić drugą, taką samą kartę, by w końcu grafika nadążyła za procesorem.
Piszę tu, a nie w wątku dot. składania komputerów tylko po to, by uzyskać szybszą odpowiedź. Mam nadzieję, że to uszanujecie.
Jak nie grasz na 2,3 monitory to spokojnie starczy
Dobra, dzięki. Sprawdziłem różne testy i rzeczywiście różnice przy graniu na 1920x1080 są marginalne (0-2 FPS).
Nie lepiej troszkę dołożyć i wziąć jakiegoś Gigabyte'a/MSI ? :)
Vertex to chyba niezbyt pewna firma.
Lukas172 - mam 2 lata gwarancji, więc czuję się bezpiecznie. A poza tym VTX3D urzekł mnie wynikami w testach oraz swoją nadwyraz niską ceną, a samą opinią o marce nie chcę się kierować.
jest ogromna roznica, takie gta4 przy 1GB pamieci juz na maksymalnych sobie nie wlaczysz
hehe kolejny optymista bierze 7850 (karta b.dobra ale niedorobiona) jezeli chodzi o mnie to ten model byl ostatnim od ATI
mam 2 lata gwarancji, więc czuję się bezpiecznie.
tydzien po zakupie oddalem na gwarancje (i tak 3 razy) no i przez prawie 3 miechy bylem bez karty :)))
ale moze juz robia lepsze
Na chwilę obecną 1 GB wystarcza, ale zauważ że już w przyszłym roku PC będzie dostawał porty z PS4 i X1, a nie obecnej generacji. Nowe konsole będą posiadać aż 8 GB pamięci dla GPU, więc karty dla PC dość szybko przekroczą granicę 4 GB.
Co prawda nasze komputery posiadają obecnie 4-16 GB pamięci głównej, ale z punktu widzenia programowania gier ta pamięć jest praktycznie bezużyteczna. Jest ona ponad 10x wolniejsza niż ta zainstalowana na GPU, a do tego nawet szyna PCI-Ex16 3.0 stanowi wąskie gardło zapewniając transfer zaledwie 16 GB/s.
Oczywiście pamięć główną można użyć jako cache, ale i tak limitem jest ilość pamięci na GPU.
Oczywiście nie należy przesadzić w drugą stronę, bo tanie karty graficzne mają z reguły mnóstwo pamięci, której i tak nie są w stanie wykorzystać.