Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pomysły na nieskomplikowane gry

17.03.2015 10:59
1
zanonimizowany1078145
1
Junior

Pomysły na nieskomplikowane gry

Darmowe Unity, darmowy Unreal Engine, pora zrobić z tego użytek. Planuję zrobić darmową, nieskomplikowaną grę, w ramach nauki. Pierwsze z brzegu pomysły:

1) Izometryczna gra skradankowa. Grasz złodziejem, musisz ukraść coś. Nie masz broni palnej, a gdy wykryje cię strażnik, uciekasz, bo gdy cię dorwie ponosisz porażkę i level się restartuje.
2) Klon Hotline Miami 2 lub LA Cops
3) Klon Slendera, nieco bardziej skomplikowany i ze skryptami tak by straszyć czymś innym niż jedynym przeciwnikiem

Sztuczna inteligencja. Uznajcie, że zrobiłem podobną jak w Project Zomboid, choć nie wiem czy nie zrezygnować z braku widzenia przeciwników za plecami. W Zomboid gracz widzi tylko to co jest przed nim, zombie zza pleców stają się niewidoczne dla gracza.

Czy macie coś do dania? Własne pomysły na gry?

17.03.2015 11:23
2
odpowiedz
zanonimizowany30338
137
Legend

Ja mam pomysl i od pewnego czasu jest rozwijany. Gra rajdowa o aspekcie strategicznym. Rzut izometryczny. Szczegolowe planowanie przejazdu trasy, ustawienia telemetryczne, ekonomia, sponsoring. Takie tam...

17.03.2015 11:35
3
odpowiedz
zanonimizowany1078145
1
Junior

Gier sportowych nie planuję nigdy robić, bo nie gram w takie gry niestety, a robić coś za czym się nie przepada i nie zna, nie jest najlepszym pomysłem. Mam nadzieję, że uda ci się zrealizować pomysł niebawem.

17.03.2015 11:51
4
odpowiedz
zanonimizowany869910
114
Legend

Nie wyważaj otwartych drzwi. Korzystaj z "dorobku". W dobie Spectruma, Commodere i Amigi stworzono kanony, stworzono zalążki całych gatunków. I to wszystko na bazie genialnych wówczas pomysłów, które są źródłem inspiracji do dziś.
Często, mimo skromnych możliwości technicznych, tworzono rzeczy "wysublimowane" fabularnie, do tego stopnia, że dzisiejsze gry, podkręcone graficznie, wydają się być prymitywne.
Przykładem UFO/XCOM z połowy lat 90-tych i dla porównania obecny XCOM, który jest jakby uproszczoną wariacją, tylko bardziej kolorową. Zabawne, prawda?

17.03.2015 11:51
5
odpowiedz
MOD
191
Generał

Ja w ramach nauki Unity zrobiłem tetrisa i kulki.Może zacznij od właśnie takich prostych gier logicznych.

Forum: Pomysły na nieskomplikowane gry