Pomocy! Utknalem z CSS :(
Bardzo ladnie prosze o szybka pomoc, bo z projektem jest w ciemnej d... a nie moge przejsc dalej jak nie zrobie tego co zaczalem (takie psychiczne odchylenie ;) ).
Otoz robie menu z guziczkami jako linkami, korzystam z jednego pliku --->
W htmlu zrobilem sobie ladne linki:
<a href="jeden.htm" class="menu" style="background-position: -0px -0px; width: 171px; height: 30px"></a>
<a href="dwa.htm" class="menu" style="background-position: -171px -0px; width: 218px; height: 30px"></a>
<a href="trzy.htm" class="menu" style="background-position: -389px -0px; width: 141px; height: 30px"></a>
<a href="cztery.htm" class="menu" style="background-position: -530px -0px; width: 130px; height: 30px"></a>
<a href="piec.htm" class="menu" style="background-position: -660px -0px; width: 131px; height: 30px"></a>
<a href="szesc.htm" class="menu" style="background-position: -791px -0px; width: 153px; height: 30px"></a>
a w CSSie:
a.menu
‹
background: url('menu2.gif');
display: block;
float: left;
›
a.menu:hover
‹
background-position-y: -30px;
›
No i... jak sie pewnie domyslacie, nie bangla :) Wyswietala sie menu ladnie, ale nic sie nie dzieje po nakierowaniu mysza, a powinno sie "przewijac" tlo na guzik nizej - przynajmniej taki jest moj zamysl.
Niestety jestem za cienki w te klocki aby cos wymyslec, dzieki za poswiecony czas :)
Jedynym pomyslem jaki na razie mam to zrobienie osobnej klasy dla kazdego linka i wpisanie w hover dla kazdego osobnych parametrow, ale wydaje mi sie ze powinien byc ladniejszy sposob, juz wolalbym tego hovera w htmlu w tagu <a> zawrzec, tylko nie wiem czy wogole mozna?
nie zadziała bo to co definiujesz w style ma chyba wyższy priorytet niż definicja z pliku css
zapewne można to zrobić w css, ale można też spróbować w jquery - fajna zabawa jak już załapiesz podstawy :)
yasiu: jquery to jeszcze dla mnie czarna magia.
A tak wogole, to bardzo dziekuje za Twoja odpowiedz na moje ogloszenie i przepraszam ze nie odpisalem.
Trafilem na osobe ktora zdecydowala sie zrobic to zlecenie, zrobila mi poprawki w photoshopie po czym stwierdzila ze niestety dalej nie moze robic i zostalem znow sam z projektem :) Termin mnie cisnie, wkurzylem sie, stwierdzilem ze sam zrobie i w sumie wszystkiego sie ucze od poczatku, troche mnie to przeroslo wiec siedze non stop i po prostu zapomnialem Ci odpisac...
Metode sciagam z Allegro, oni tez w formie spriteow maja menu:
http://allegro.pl/site_images/1/0/layout/menu-sprite.png
Ale z tego co widze to chyba jednak definiuja kazdy guzik jako osobna podklasa :(
Już to ogarniam dla Ciebie :) Mógłbyś tylko rzucić sznurkiem do grafiki tła? (upload na imageshack czy cuś)
Grafika jest w pierwszym poscie. Zaraz jeszcze ja wrzuce na serwer i dam linka
Przekombinowałeś nieco z tymi obrazkami, menu to menu, ma być tekst:
O coś w tym stylu chodziło?
Jakby trzeba było w czymś pomóc to dawaj znać, będę za ok. 3h.
hehe nie ma problemu, nic się nie stało :)
a jquery polecam ugryźć, naprawdę. wiele rzeczy których nie umiałem zrobić w css udało mi się jquery - kodem brzydkim jak anus pingwina, ale działającym :)
Jednak jestem, do 19.
yasiu, mocno odradzam używanie jQuery i w ogóle JavaScript jeśli nie ma się solidnej wiedzy z zakresu HTML, DOM i CSS (to ostatnie nie ma aż takiego znaczenia, jeśli ktoś przy użyciu JS tylko waliduje jakieś pola, ale 99% front-end wannabies używa jQuery do robienia "fajerwerków").
W przypadku Azziego tym bardziej, bo menu jest najważniejszą częścią strony i nie byłoby miło, gdyby nagle okazało się, że 30% użytkowników w ogóle nie może z niego korzystać, bo skąd ktoś początkujący ma wiedzieć co to jest progressive enhancement czy unobtrusive JavaScript w ogóle.
Tak, hover dziala tylko na <a> w niektorych wersjach IE. Natrafilem na to przypadkiem w necie ;)
bartek: Dzieki, myslalem nad menu tekstowym, ale ostatecznie prosciej mi bylo zrobic to na grafice :) Wdroze na tekscie.
O jquery w menu tez oczywiscie myslalem ;) ale ostatecznie zrezygnowalem. Generalnie ta strona ktora robie byla szablonem we flashu, ale z uwagi na dostepnosc jednak zdecydowalismy zrobic tylko wersje html
Docelowo mam nadzieje ze ktos zrobi ta strone od nowa porzadnie za jakies kilka miesiecy, moze rok. Na razie moja amatorszczyzna musi wystarczyc...
Opłaca Ci się tak męczyć? :) Tzn. jak masz czas, to luzior, ale tak ogólniej to pewnie byle gimbus za 200 zł by Ci szablon w HTML zrobił. Nie mówię, że najwyższych lotów, ale ile czasu do przodu! :)
Menu koniecznie na tekście (nawet dla wyszukiwarek, czy osób niewidomych).
Możesz zmienić tekst w menu na piękny za pomocą Cufóna ( http://cufon.shoqolate.com/generate/ ), HTML5 też ma wsparcie dla takich działań (@font-face), ale tu musiałbyś więcej podłubać i efekty prawie zawsze są gorsze (dużo słabszy rendering).
Akurat pracuję nad projektem w html5/css3/jquery + pewien dość znany framework, więc jak masz jakieś pytania to wrzucaj tu.
yasiu, możliwe :)