POMOCY !!!! Router
Witam mam router bezprzewodowy i chciał bym sprawdzić kto jest pod niego podpięty czy podłączony, w tym problem ze informatykiem nie jestem i niewiem jak to zrobić szybko i skutecznie , raz widziałem jak facet sprawdzał cos takiego wszedł w str google wpisał w adresie coś i wyskoczyło mu wszystko kto u niego jest podpięty lecz niemam z nim kotaktu . TAKŻE PROSZĘ O POMOC FACHOWCÓW . ps z góry dzięki
po co tyle wykrzykników w temacie dziecko opanuj się.. słyszałeś o magicznych właściwościach google? podobno wyszukuje to co mu się wpisze ;o
wracając do tematu zależy w jaki masz router ale powinieneś mieć w statusie ARP/RARP Table lub DHCP Client Table (gdzie nie pokaże się komp który nie korzysta z DHCP co jest chyba oczywiste). A gdzieś w zakładkach poszukaj też Wirless Clients Connected. I zabezpiecz Wi Fi na hasło + weryfikacja adresów MAC jeżeli masz podejrzenia, że ktoś się podłącza do twojej sieci.
Ten facet zajrzal po prostu na strone konfiguracji routera - to jak konkretnie to zrobic (jaki adres wpisac w przegladarke i gdzie pozniej kliknac) zalezy juz od twojej konkretnej konfiguracji sieci i posiadanego modelu routera. Adres routera mozesz sprawdzic wykonujac polecenie 'ipconfig' - jest to adres bramy we wlasciwosciach polaczenia odpowiedniego sieciowego. Po tym mozna juz tylko dodac "RTFM", bo loginu ani hasla do routera ci nie wymysle (bo oczywiscie bedziesz sie musial do niego zalogowac), ani tym bardziej nie wymysle gdzie konkretnie zajrzec, skoro nie zdradziles jaki router posiadasz.