Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pomocy!

13.01.2014 21:16
1
zanonimizowany968904
1
Junior

Pomocy!

Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z kartą graficzną a dokładniej karta graficzna wyłącza się w losowych momentach (ale najczęściej w grach), i komputer zawiesza się. Gdy go restartuje płyta główna daje sygnał że karta graficzna nie jest podpięta ale komputer włącza się (słychać dźwięk startowy Windowsa) . Abu włączyć kartę graficzna muszę wyłączyć od zasilania komputer odczekać kilka sekund i odpalić ponownie. Czasem jest tak że komputer się nie uruchomi się do końca a karta już nie działa. Wymieniany był zasilacz, wszystkie kable, monitor, pasty chłodzące, był formatowany. Gdy oddałem go do serwisu działał normalnie przez 3 dni a serwisant nie mógł stwierdzić przyczyny.

Spec:
proc- ADM Athlon II X4 630
graf-NVIDIA gts 250
RAM-8 GB
płyta gł.- Gigabyte GA-MA770T-UDP3
Zasilacza nie podam ale był wymieniany 2 dni temu na mocniejszy.

Proszę o pomoc.

13.01.2014 21:20
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Jak nie masz gwarancji to otwórz budę i podaj jaki masz zasilacz, albo sprawdź na papierach jakie dostałeś z serwisu.

Generalnie sprawdź temperatury, bo wymiana pasty to nie wszystko.
Zrobisz to np programem hwinfo.

Przyczyną może być płyta główna, zasilacz albo sama karta.

Jednak jeśli to płyta to możesz się już o tym dowiedzieć po fakcie, ale rzuć okiem na nią czy kondensatory są w porządku, chociaż ostatnio zdarza m się, że płyta pada, a stan kondensatorów o tym nie mówi.

13.01.2014 22:28
3
odpowiedz
zanonimizowany968904
1
Junior

Temperatura w Armie II po 30min :
Graf. Max 58 C
Proc Max 40 C
Płyta wygląda ok a co do zasilacza na nim nic nie widnieje a papierów nie dostałem bo zasilacz na próbę.
Przypomniało mi się że w wakacje wyskoczył i jakos na jesień mi komunikat o uszkodzonym dysku twardym. W obu przypadkach to trwało 1 dzień i o tym zapomniałem. Teraz mam 2 dyski i system pracuje na nowym dysku a i tak problem występuje.

Forum: Pomocy!