Witam wszystkich, planuję zmienić mojego peceta na lapka, tylko mam problem z wyborem. Myślałem nad HP Pavilionem Gaming lub Lenovo Ideapad Gaming. Karta graficzna najpewniej by była 1650ti, chyba że trafiło by się dobre promo na wersję z 1660ti poniżej 3k, chociaż czytałem że to różnice na poziomie ok.15%, wiec nie wiem czy ostatecznie warto dokladac. Zastanawiam się także nad tym który procesor będzie lepszy czy Intel czy AMD. Chcę laptopa ponieważ mam PS5, na którym gram wiekszość czasu a pc zajmuje tylko sporo miejsca do tego kable, klawiatura itp. wiec chcialem przesiasc sie na cos mobilnego ale co pozwoli mi pograc komfortowo w nowsze gierki. Oglądałem na youtube jakies recenzje, czy testy w grach ale moze ktos z was ma taki laptop i moze sie wypowiedziec, albo zwyczajnie ogarniacie temat lepiej i jestescie w stanie doradzić co będzie najlepszym wyborem.
Z góry dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam. :)
Polecam ci dorzucić kilka złociszy do lapa z 1660ti, bo 4gb vramu nie pociągną zbyt wielu gier.
A i jeśli ogarniasz instalację windy (albo masz znajomego, który to ogarnia) to bierz model bez systemu, zawsze zaoszczędzisz gdzieś do pięciu stów.
Za nic HP. Jeżeli nic się przez ostatnie dwa lata nie zmieniło, a wątpię, to HP nie potrafi zbudować działającego chłodzenia do laptopa.
Maiłem nawet okazję pracować na elite bookach (lapki po wyżej 10k), które tego nie ogarniały.
W wypadku laptopów warto nie tylko patrzeć na bebechy ale też znaleźć konkretne recenzje w necie sprawdzające kulturę pracy. Można na tomshardware czy noteebokcheck.
Inna sprawa, że w tej cenie ciężko będzie o laptop gamingowe, tez zaczynają się od 5k około a dostaniesz co najwyżej laptopa w miarę nadającego się do pogrania w mniej wymagające lub starsze tytuły.
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-y540-i5-8gb-512ssd-1660ti-no-os.bhtml
Mam ten model i polecam, wszystko śmiga jak szalone, warto dozbierać te 500zł.