Hejka. :)
Chciałabym przyspieszyć sobie komputer. Zastanawiam się nad kupnem nowego dysku twardego, ponieważ w teście wydajności systemu Windows to właśnie on otrzymał najniższą notę. Polecicie jakiś?
Mam jeszcze jedno pytanko związane z komputerem. W programie SpeedFan, obok czegoś, co jest oznaczone jako HD0, jest pokazana temperatura 51C, a z drugiej strony jest taki ogień. Co powinnam z tym zrobić?
Jezeli w tescie wydajnosciowych w kategorii dyskow twardych chcesz miec wyzsza note musisz zainwestowac w dysk SSD, ich cena jednak, poki co, poraza. Zwykle talerzowe nie osiagna wiekszej noty
No to dam sobie spokój z kupnem nowego dysku twardego. A co z moim drugim pytaniem? Czy to oznacza, że coś się przegrzewa w moim komputerze?
Ponieważ nie otrzymałam jeszcze żadnej odpowiedzi, to załączam obrazek, na którym widać mój problem.
Twój dysk twardy jest trochę zbyt gorący, spróbuj przestawić go tak aby był lepiej chłodzony. Nie jest to dramatyczna temperatura ale dyski wolą chłodniejsze okolice.
Tez mam u siebie SpeedFana. Ja sie przejmuje tylko tym co wyswietla w pasku (obok systemowego zegara i zaladowanych programow), bo tam chyba wyswietla najwieksza temperature. Przewaznie wyswietla tam temp. grafiki (jezeli jestes graczem), bo ona ma najwieksza. Teraz patrze na programik i mam az 3 ikonki z palacym sie ognikiem takie jak Ty:) Nie przejmuj sie tym. Ja mam tak od kad zainstalowalem SpeedFana, wiec od jakichs 2 lat temu minimum:)
PS: A jezeli o lepsza note (sredia - bo przewaznie dysk twardy zaniza) to musialabys wymienic tak jak koledzy wczesniej powiedzieli na dysk nowszej technologii (chodzi o szybkosc odczytu), a to na razie za drogie (dla mnie).
Wielkie dzięki za pomoc. :)
Z tego co widziałam w środku komputera, to raczej nie ma innego miejsca, w które mogłabym przenieść dysk. Skoro to nie jest wcale taka wysoka temperatura to nic nie będę grzebała. Dzięki za uspokojenie mnie. ;) A może jednak są jakieś chłodzenia do dysków, albo jakiś wentylator powinnam zamontować w środku?
A co do tych nowych dysków, to ile one kosztują? I czy opłacałoby mi się go wymienić.
Hmm szczerze mowiac to dysku nie oplaca sie wymieniac na SDD (jezeli masz 5400RPM, wymiana na 7200RPM bedzie zauwazalna, chociaz przypuszczam ze masz ten szybszy), bo to tylko wplywa na odczyt danych z dysku (dalej nie wiem czy grasz w gry = bo przy np. wczytywaniu stanu zapisu gier ten z wiekszym RPM jest oczywiscie szybszy i szybciej wczytujesz save'a, w codziennym uzytkowaniu przez zwyklego uzytkownika wieksza wydajnosc SDD jest raczej niezauwazalna.
A jak mogłabym sprawdzić jaki mam dysk?
To nie jest mój komputer, tylko mojego brata i on głównie gra na nim w gry, ale ja czasami też sobie w coś na nim pogram.
Napisz mi, z ktorego roku jest komp i mniej wiecej ile na niego wydalas. Wtedy bede w stanie odpowiedziec na 95% czy to dysk SSD, czy nie:)
Ogólnie komputer kupiony był w zeszłym roku, ale dysk jest stary i ma już kilka lat.
Jezeli dysk jest stary i ma kilka lat, to na pewno nie jest dysk SSD. Jaka masz ocene wydajnosci dysku? (przypuszczam, ze 5,9).
Teraz jestem na laptopie i nie mogę sprawdzić, ale z tego co pamiętam, to chyba było to 5.7, albo coś koło tego.
Hmm ja mam dysk 7200RPM i mam ocene 5,9. Wiec moze Ty masz 5400 jezeli masz 5,7? (chociaz to chyba za duzy spadek by byl). Gwarancji Ci nie dam, bo w tych sprawach najlepszy nie jestem. Ale pomoc chcialem jak moglem:)
Wielkie dzięki. :*
http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?vgnextoid=2d1099f4fa74c010VgnVCM100000dd04090aRCRD#tTabContentSpecifications
Tutaj masz specyfikację swojego dysku, standardowy 7200 z 16MB cache.
-->Widzący: Skad wiesz, ze to jest akurat 7200RPM dysk?
PS: No sorki, w SpeedFanie odczytal.
Czyli rozumiem, że mam ten szybszy dysk i nie muszę go wymieniać. A co z tą temperaturą? Da się coś z nią zrobić?
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. :*
Odpowiednia temperatura dla dysków twardych to ~40 stopni... Więc jest troszkę za duża.
Jeśli możesz to zamontuj jakiś wentylator na froncie obudowy. Powinien schłodzić ten dysk :)
Gdzie dokładnie powinnam zamontować ten wentylator i jaki on powinien być, bo ja zbytnio nie wiem gdzie go podłączyć, bo nie znam się za bardzo. A tak w ogóle to taki wentylator to dużo prądu pobiera?