Hej, kilka dni temu padl mi stary laptop, a poniewaz sporo sie teraz przemieszczam to nie moge uzywac stacjonarnego caly czas. Potrzebuje komputer do pracy ale szczerze chetnie go tez podgrzeje grami.
Komputer bedzie na raty ale szukam czegos tak do 3,5-4k +/- zeby rzeczywiscie dzialal porzadnie i ciagnal jakies gry przy okaji.
Myslalem o czyms z Intelem i5-8gen, moze jakas nVidia 1050 (ti?) i jesli jest mozliwosc to poza dyskiem SSD jakis HDD 1tb albo chociaz miejsce na umieszczenie dysku w srodku bo mam 2 zewnetrzne.
Szukam jakis kilku najlepiuej trakich samych wnetrznosciowo laptopow zebym mogl przy okazji wybrac wyglad/ergonomie czy cokolwiek, ale to juz takie poboczne zachcianki bardziej.
Nie znam sie w ogole na laptopach i mialem przerwe od nowych sprzetow wiec nie mam pojecia co moge wybrac, co sie oplaca i co rzeczywiscie dziala.
Potrzebuje pomocym jesli jestescie w stanie zaproponowac jakis fajny model lub kilka to byloby swietnie bo bardzo tego potrzebuje.
i jesli jest mozliwosc to poza dyskiem SSD
Naprawdę nie polecam bez ssd różnica jest kolosalna.Sam pracuję na co dzień na lapku z ssd i jak pomyślę by miało go nie być to masakra.
Co do modelu hmmm ja polecam Asusa TUF Gaming, bo takiego posiadam, ale może ten będzie ok ?
Asus TUF polecany powyżej pasuje i spełnia wszystkie kryteria za wyjątkiem procka - ale Ryzen będzie dobrą opcją na pewno. Recenzje ma dosyć pozytywne. Chyba warto.
Sam również posiadam Asusa z serii TUF i bardzo sobie chwalę maszynę. Temperatury całkiem niezłe jak na laptopa i ta kratownica nad klawiaturą robi bardzo dobrą robotę. Natomiast co do głośności to jak każdy, cichy nie jest ale są głośniejsze. Ale tylko w bardziej wymagających tytułach, bo w starszych grach jest niesłyszalny. Wiadome, mniej mocy trzeba to i wiatraki nie szaleją.
G1660Ti-15PL20
Monitor: 15.6” FHD (1920x1080) Matte, IPS
CPU: Intel Core i5-9300H
GPU: NVIDIA GeForce GTX1660Ti 6GB
RAM: DDR4 8GB 2400MHz
SATA: 480 GB SSD
M.2: Brak
Wymiary: 361 (W) x 258 (D) x 27.9 (H) mm
Waga: ~2,5 kg
Jak tutaj karta za dobra, to zamień sobie na więcej RAMu w konfiguratorze, a zamiast tego weź jakąś 1050
Skoro chcesz kupić lapka na raty, czyli ma Ci służyć przez kilka lat ... to nie rób sobie tego i nie kupuj karty 1650... i tym bardziej 1050
Zamiast tego - rozważ 1660Ti - np ten model:
https://www.x-kom.pl/p/507209-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-16gb-480-gtx1660ti.html
porównanie 1650 i 1660 ti:
Czy opłaca się brać bez systemu, oczywiście e to nie będzie dla mnie problem samemu wgrać nowy ale zastanawiam się cyz nie lepiej byłoby dla bezpieczeństwa wykupić? To tylko 20zl w ratach różnicy
Mi by się nie chciało dopłacac za system, ale jak uważasz, że to dobry pomysł i masz kasę, to droga wolna.