Polityka monetarna USA.

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
21.05.2026 19:53
1
odpowiedz
Interior666
168
Generał

Polityka monetarna USA.

Postanowiłem stworzyć nowy wątek na forum chociaż bardzo mało się tutaj udzielam, zapewne do niewielu trafi to co napiszę i jeszcze większa ilość osób nie do końca zrozumie zawarte tutaj tezy ale mimo to wracając pamięcią do GOLa przed oczyma mam samych prezesów i przedsiębiorców więc indywidua o bardzo wysokim poziomie map mentalnych funkcjonowania świata.

W tym wątku podzielę się z wami moją tezą na temat tego jak w moim mniemaniu Stany Zjednoczone chcą zrestrukturyzować ogromne zadłużenie, zwiększyć PKB na papierze i przy okazji zdewaluować swoją walutę do renminbi co pozwoli im zwiększyć kompetetywność eksportu względem wielkiego rywala z Azji. 

Obecnie jestem w trakcie lektury "Jak radzić sobie ze zmieniającym się porządkiem świata. Zasady" od Ray Dalio. Już przy połowie książki ciężko nie dostrzec analogi do obecnej sytuacji finansowej naszego suwerena zza oceanu. Ktokolwiek swoim czubkiem nosa sięga trochę dalej niż własne życie i otaczająca go najbliższa społeczność dostrzeże, że świat przechodzi zmiany. Imperium USA po dekadach dobrobytu wkroczyło w okres dekadencji spowodowany głównie masową kreacją pieniądza napędzaną ludzką chciwością której to skutki widać już od lat, jak na przykład przeniesie całkowitej produkcji do krajów zewnętrznych w celu jeszcze większej optymalizacji kosztów, większej marży krótkoterminowej (która de facto jest charakterystyczna przy pieniądzu dekretowym który ciągle to traci na wartości). Można tak na prawdę długo ale przejdę do rzeczy bo nie mam na celu przedstawić jak doszło do tego stanu a chcę pokazać jak stan ten będzie dalej "podtrzymywany życiowo."

Dewaluacja dolara 

Jednym z głównych lekarstw na rosnący problem zadłużenia jest po prostu dewaluacja waluty. Takie sposoby są w szczególności efektywne gdy większość świata ma problemy z dużym zadłużeniem tak jak dzisiaj. W latach 2020/21 FED rozpoczął politykę QE (Quantitative Easing) która nie jest niczym innym jak masowy skup aktywów finansowych głownie obligacji przez co pieniądze masywnie wpompowywane są w gospodarkę przez rząd federalny. Przyniosło to wiele niezamierzonych wyzwań i problemów których nie będę tutaj opisywać.

Obecnie USA boryka się z wysoką rentownością swoich obligacji przez niski popyt co zwiększa koszt obsługi długu i stwarza problem emisji nowych obligacji. Rozwiązaniem tego problemu jest Clarity Act, głównym założeniem ustawy jest uregulowanie rynku stablecoinów. Regulacja ta ma polegać na tym, że podmioty prywatne będące pożyczkodawcą dla rządów USA. Będą w stanie emitować swoje własne waluty 1:1 w oparciu o ten właśnie dług i przy okazji uratują rynek obligacji.

Co to dokładnie znaczy?

W dużym skrócie znaczy to tyle, że wszelkiego rodzaju korporacje jak Google, Amazon, Meta i inne będą emitować własne waluty w oparciu o dług. Przypuśćmy, że Amazon zbiera od inwestorów 1mld dolarów i kupuje obligacje rządu by dodać je do swoich aktywów i przy okazji tworzy dodatkowy cyfrowy "pieniądz" w wysokości 1mld który wykorzystuje do wypłat swoim klientom którzy używją platformy Amazonu do handlu bądź tworzenia kontentu (twitch). Świetnie spisuje się tutaj przysłowie zjeść ciastko i mieć ciastko. Z jednego mld dolarów który został pożyczony i wydany na wydatki rządowe można wytworzyć drugi oparty o ten kredyt do rozwodnienia. Najlepszym przykładem tego jest firma Tether która właśnie wykorzystuje dług Stanów Zjednoczonych jako przysłowiowy collateral do emisji własnego tokenu USDT.

PKB 

Jak już wspomniałem emisja długu w postaci jednego dolara sprawi, że dwa dolary będą w cyrkulacji gospodarczej co sprawi, że wzrost "papierowego PKB" będzie wyższy niż wzrost długu co sprawi, że nominalnie dług będzie coraz większy natomiast ratio procentowe do PKB owego długu będzie coraz mniejsze. Nie będzie to prawdziwy wzrost gospodarczy wywołany produktywnością oraz większą sprawczością gospodarki a pobudzony (chociaż w pewnym stopniu również, ktokolwiek się załapie na cyfrową rewolucję pieniądza fiducjarnego będzie mógł wykorzystać ten kredyt do realnej przedsiębiorczości). 

Plaza Accord 2.0 

Trumpowi, chociaż może powinienem napisać jego administracji gdyż sam Trump wdaje się, że nie wiele rozumuje z tego co się dzieje wokół niego, wręcz marzy o nowym dealu z Chińczykami na podobnych zasadach z lat 80 gdy Japonia stałą się eksportowym gigantem chociaż tym razem ta druga strona nie wydaje się być zainteresowana. Chiny mają ogromny problem z konsumpcją wewnętrzną, obywatele wolą oszczędzać niż napędzać nową falę kredytu przez co trudniej o dewaluacje renminbi co przy masowej dewaloryzacji USD pozwoli obniżyć koszty eksportu co pozwoli na zwiększenie konkurencyjności lokalnych firm z rynku USA. Zwłaszcza, że clarity act rozniesie inflacje na cały świat.

Jestem przekonany, że Chiny są w stanie dewaluować yuana w inny sposób natomiast wiązało by się to z odpływem kapitału z Chin. Myślę, że to jeden z najsłabszych punktów mojej teorii. Mądrzejsze głowy odemnie na pewno podzielą się swoimi spostrzeżeniami. 

Geopolityka

Wojna w Iranie może być pewnego rodzaju aktem przymusu do dalszego używania i inwestowania w dolara amerykańskiego krajów globalnego południa widzących co się święci. Z tego co udało mi się wywnioskować z historii przymus siłowy nie był nigdy najlepszym rozwiązaniem przez co był krótkotrwały. Pozostaje też kwestia Tajwanu i wyhandlowania go za dalsze respektowanie dolara jako waluty referencyjnej na rynkach światowych chociaż może wiązać się to z dużymi konsekwencjami. Tutaj również pole otwarte dla osób bardziej obcujących z geopolityką niż ekonomią monetarną.

Podsumowanie

Uważam, że moja teza ma kilka słabych punktów natomiast: wojna systemu bankowego z clarity act jak najbardziej wspiera moją hipotezę co do dewaluacji długu oraz rewolucji monetarnej. Ceny złota które widzimy przez ostatnie miesiące również są świetnym przykładem tego, że rynki "coś czują." Pozostaje też kwestia regulacji na przykład na rynku europejskim. Christine Lagarde już wspominała o ryzyku dolaryzacji rynku europejskiego i traceniu na tym polu suwerenności.

Co sądzicie golowicze?

Zapraszam do dyskusji i wszelkiej konstruktywnej krytyki.

P.S BTW Postanowiłem założyć ten wątek w dziale "polityka i religia" ale z jakiegoś powodu nie został on założony więc tworze go raz jeszcze w dziale "rozmawiamy".

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl