Polećcie grę początkującemu w nowym gatunku

Forum Gry Akcji
Odpowiedz
14.12.2012 00:16
😊
1
odpowiedz
ssasha92
1
Junior

Polećcie grę początkującemu w nowym gatunku

Witam. Od kilku lat gram w gry sportowe(FIFA, NBA, FM, NHL), wyścigowe( Gran Turismo, NFS, Grid) oraz strzelanki fps Cody , Bf , MoH. Chciałbym teraz , byście polecili mi jakieś fajne tytuły RPG, Strategie, Gry akcji. Chodzi mi przede wszystkim , aby nie były to gry nudne i zbyt trudne. Nie chcę się zniechęcić na początku przygody z nowym gatunkiem. Sam myślałem np. o Sleeping Dogs, Skyrim, AC3,Civilization, Europa Universalis trochę poczytałem o nich i wydają się być fajne. Oglądając gameplaye różnych polskich i zagranicznych youtuberów(?), nie spodobały mi się np. takie gry jak Hitman, XCOM, Pozdrawiam :)

14.12.2012 00:40
Sizalus
2
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Jeżeli jeszcze nie grałeś, to polecam serię Mass Effect. Połączenie gry akcji z cRPG, niezbyt trudne i z ciekawym uniwersum i fabułą.

14.12.2012 01:21
3
odpowiedz
Spe-S---dow
119
Legend

Do strategii poleciłbym pierwszego Dawn of War oraz serię Civilisation. Też nie grywam dużo w strategie ale te gry wspominam jako bardzo miły początek z gatunkiem,

14.12.2012 01:42
HUtH
4
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

W sumie sam już sobie wiele wymieniłeś... przystępne z nowszych, żeby były jeszcze bardziej przystępne:

klasyczne cRPG: Dragon Age: Origins
cRPG akcji: seria ME, Wiedźminy
sandbox cRPG: Skyrim

RTS: World in Conflict, rtsy od Relic(np. Company of Heroes)
taktyczne: nowy X-com
strategiczne: Civilization V, Shogun 2
ekonomiczne: nowe Anno

przygodówki p&c: chociażby najnowsze Book of Unwritten Tales, potem np. Yesterday
platformowe przyg.: seria Lego

horror akcji: Dead Space

poza tym: The Walking Dead, Bastion, FTL, World of Goo, Braid
No i każda bardzo promowana i hype'owana gra jest przystępna, AC3, hitmany, farcry'ie, cody i inne paści.

Jeśli chodzi o Europę Universalis III... model rozgrywki jest dla osób już raczej lubiących strategie, ale w sumie bez modów jest to dość łatwa gra. Jeśli np. w totalwarach komuś brakuje dyplomacji i ekonomii albo nużą go bitwy, to EU(oraz HoI, Victoria, CK2) jak znalazł.

Forum Forum Gry Akcji
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl