Szukam czegoś w temacie połączenia WiFi Point-to-Point.
Chodzi mi o zewnętrzne urządzenie (typu Ubiquiti Nanostation AC), które będę mógł zapiąć do zwykłego WiFi N/AC/AX.
Nanostation gada tylko po Airmax niestety.
Planuję dopinać się do Ubiquiti UAP albo do TP-Linka ax.
Odległość spoko dla dwóch p2p - około 20-40m maks
Nie mam po prostu możliwości technicznej dać drugiego Nanostation AC w budynku w tamtą stronę, muszę się ratować propagującym WiFi UAP.
Jak dane urządzenie będzie w stanie zestawić połączenie z UAP, to jestem w domu (zasięg do garażu mam na około 50mbit, garaż ekranuje....)
No to wskaż mi proszę Cię takie urządzenie, które jest anteną zewnętrzną, spełnia rzekomo IP66, pozwala się zapiąć jako PtP do dowolnego WiFi i nie kosztuje majątku.
Za cenę dopuszczalną uważam 500zł.
Czyli chcialbys wszystko, ale tanio. Panie tak to tylko w Erze. Znajomy tez nie moze na 2 budynku na elewacji dac druga stacje. Wiec kupil drapak do kota i przymocowal ac do niego i postawil przy oknie. Na 200 m ma pelen zasieg. 40 m to jak nie ma przeszkod to dobry ac da rade. Ja mocowalem na silosach to 200 m bylo zasiegu. Fakt, ze transfer powyzej 100m nie byl mega. No, ale do ich zastosowan wystarczal.
Co do IP66 jak nie masz monsunow to wydaje mi sie, ze jak producent przewidzial prace na elewacji budynku to wzial pod uwage warunki zewnetrzne.
Bierz w sklepach internetowych bo masz 14 dni na zwrot. Sprawdz na sucho czy dziala. Jak dziala to zostaw. Jak nie to wymiana. Z sieciami wifi jest taki problem, ze u kazdego jest inaczej. Wiec mozna czytac opisy urzadzen/parametry. No, ale dopiero na miejscu widac co jest grane.
Urzadzen ci nie bede podawal bo ja w biznesowych rozwiazaniach siedze i ceny by cie zabily.
Cena może Ciebie zabić co najwyżej. Skoro nie masz nic do powiedzenia, to po co się udzielasz?
Pytanie było proste - czym zestawić po prostu PtP zwykłe, nie Airmaxowe. Odpowiednik Nano AC. A ty walisz ogólnikami z pokazówką "wiem ale nie powiem".
Skoro nie wiesz, to temat jest jasny.
między 20 a 40 metrów jest dość duża różnica, jeśli chodzi o stworzenie porządnej sieci to zapomnij za takie pieniądze. mam takie małe gówno bodajże od tplinka ale 20m to dla niego maks ze ścianami. wieczorem podam model, bo kiedyś używałem. ten tplink tak samo średnio działa jak dobre urządzenia, więc jeśli nie masz wymagań co do sieci to się sprawdzi
rozumiem, że kabel nie wchodzi w grę. ja bym polecił sieć typu mesh i ustawił tak urządzenia, by brzegowe były jak najbliżej siebie a nawet wystawił na parapet czy przez inną dziurę antenę (są do kupienia kable antenowe płaskie)
jeśli troszkę przybliżysz problem, to może znajdziemy jakieś budżetowe rozwiązanie
nadmienię, że wiele lat borykałem się z budżetowymi rozwiązaniami i regularnie coś zmieniałem, przekonfigurowywałem aż ostatecznie skończyłem na połączeniu 1Gb ethernet oraz sieć typu mesh na unify
i jeszcze jedna rzecz, bo mi się przypomniała. miałem okazję dwie sieci tak zakładać (u siebie poległem oraz u kumpla, gdzie to zadziałało) sieć na bazie sieci energetycznej. u mnie był taki problem, że fazy sieciowe były osobne, więc sprawdziło się to średnio ale u kumpla, gdzie wszystko było na jednej fazie i sieć energetyczna była trzy przewodowa udało się uzyskać połączenie 300mbit. gdzieś w warsztacie mam te stare tplinki i jeśli chcesz to mogę Ci podarować bo i tak nie używam
Cześć tygrys! :)
Problem mam taki, że nie wyjdę przez elewację niczym - mam zakaz ;)
Pozostaje mi skorzystać z jednego z Ubiquiti na klatce schodowej, która genialnie się widzi z punktem docelowym (screen).
Pod garażem blaszanym mam zasięg, więc to nie problem.
Problemem jest to, że muszę założyć tam coś z anteną zewnętrzną lub po prostu urządzenie all-in-one.
Zakładam dołożenie już w środku routera na potrzeby WiFi i LAN (garaż zeruje cokolwiek włącznie z komórką....)
Wystawiając coś na ścianę z jakąś mocą łapię się więc również w połowie drogi i mam podbicie - jeszcze bardziej super!
Tylko rozbija się problem o to, co mam tam wstawić :)
Chyba skuszę się na próbę na https://www.tp-link.com/pl/business-networking/outdoor-radio/cpe510/ plus w środku jakiś zwykły w miarę TP-Link
kolega bez wiedzy miał rację co do testowania. budżet 500zł to też mało. tplink to średnia opcja, ale nie zła. brak screena :)
jak zbudowana jest aktualnie sieć? co tam jest? z tej sieci którą aktualnie masz jaki masz mocny sygnał pod drzwiami garażu? czy dopiero musisz coś kupić by mieć ten zasięg?
co do budżetowego rozwiązania, to jeśli wifi sięga pod drzwi garażowe, to bym zainwestował w router, którego możesz ustawić w tunelowaniu czy ppp z antenami na zewnątrz z konfiguracją jako rura, i wtedy masz lan w garażu albo lan i wifi, jeśli ma dwuzakresową sieć bezprzewodową. robiłem tak na starym jakimś tplinku i działało to ale to wszystko nadawało się do przeglądania www czy yt. więcej nic się nie dało
a po sieci energetycznej? myślałeś o tym? wieczorem powiem Ci czy mam jeszcze gdzieś w kartonie te urządzenia to sobie sprawdzisz i odkupisz w firmie flaszki wódeczki albo oddasz :)
i jeszcze jedno :) zaspamuję ten wątek :)
Ubiquiti UAP-AC potrafi robić sieć mesh via wifi tylko urządzenie kosztuje 350zł czyli przekraczamy przy dwóch budżet
napisz do czego Ci ta sieć będzie potrzebna
tigre ==> już po ptokach, TP link zamówiony :)
UAP-AC mam na korytarzu, daje na 50mbit transferu do garażu. Na kamerkę i podpięcie się pod głowicę diagnostyczną BMW wystarczy ;)
Tu nie chodziło o jakieś super pro rozwiązania, tylko szukałem alternatywy dla Nanostation AC (kupiłem dwa - jeden dla teściów, drugi do garażu). Nano korzysta z Airmaxa i nie zepnie się z normalną Wifką, więc musiałem te dwa dać na teściów, a sobie szukać alternatywy.
Zobaczymy, jak przyjdzie i się zepnie. Dam już radę :)
Przy okazji przyszalałem dalej i zamówiłem 16p Ubuqiti switch z PoE, więc wywalę dwa routery na strychu robiące głównie za switche. Jeden trafi do garażu, a drugi do teściów.
Poglądówka zaległa, już nieaktualna obok.
Czerwona kreska to obecny UAP-AC, niebieski to lokalizacja dla TPLinka
trzeba było drugi UAP-AC kupić i byś wszystko miał :)
czyli nie szukać tego na sieć energetyczną?
ja całą sieć na UI postawiłem i to był najlepszy wybór
żałuję, że wcześniej żydziłem bo tak na prawdę sieć budowałem 3 razy i to za większą kwotę łącznie niż aktualna sieć na UI
Prąd mnie nie interesuje, raz jest raz nie ma ;)
Żarcik - będę zmieniał instalację i jakoś tematowi faz nie ufam.
O drugim talerzu też myślałem, tyle że to stówka więcej ponad niepotrzebnie. Wystarczy mi do tych zadań coś prostego :)
Nie tak. Teściowie się eksmitują, a ja nie mam zamiaru elewacji sobie z tego powodu niszczyć
JPKM co za pacjent. Opis daje jakbym mieszkal z nim i mial wiedziec co on chce robic i po co mu ten internet w 2 budynku. Kasy na siec chce przeznaczyc tyle za ile ludzie w domach kupuja ap. No, ale jasnie pan ma jeszcze wymagania, zeby powodzie przezylo. Podaje mu ogolnie rady, ze niech zamawia i testuje to ma bol, ze nie podaje mu marek i typow.
Delikatnie daje mu do zrozumienia, ze w tym budzecie to nierealne.
Wyrzebic ci mam ?Czy jak tygrysek zaoferowac, ze dam za darmo ? Pies z kulawa noga sie tu nie pofatygowal. W sumie zaczynam rozumiec dlaczego cie tu olano. Roszczeniowe podejscie, dupowato opisany problem w 1 poscie. Dopiero w 8,13 i 14 zaczyna opisywac jaka ma sytuacje i wogole co chce osiagnac. Na koncu wydaje 4x-5x ponad to ile zakladal budzet. Gosciu ty siebie czytasz ?
maciell ==> Milcz.
Tigre ==> Nie mam. Elewacja robiona 4 lata temu na sucho. Gdybym to dziś robił, to podprowadziłbym nie tylko peszelki pod kable dookoła, ale i przewody ciśnieniowe od kompresora do malowania. Człowiek mądry jak zwykle po szkodzie :)
Prądy wchodzą po "staropolsku" w elewację, to nie jest budownictwo 2xxx, tylko 199x.
A na etapie remontu miałem tyle do ogarnięcia, że mi umknęło kładzenie peszli pod styropian. Ot do teraz pluję sobie w gębę tak samo jak za brak cięć w ścianie pod 7.1 i efektem ma białe kable na ścianie przyklejone na ciepłego gluta :)
Dwa budynki spięte po Nanostation, budynek z garażem po UAP z CPE510 i gitara :)