1. Philips Momentum 326M6VJRMB (HDR 600, 4k, 60Hz, 3 lata gwarancji) - 2200zł
2. BenQ EW3270U (HDR 400, 4k, 60hz, 3 lata gwarancji) - 1900zł
3. Samsung C27HG70QQUX (HDR 600, QHD, 144Hz, 2 lata gwarancji) - 2100zł.
ps. Monitor ma być też do filmów więc IPS na starcie odpada. Wolałbym też 4k ze względu na PS 5, które pewnie jak PS 4 nie obsłuży QHD. HDR też obowiązkowy (tu też proszę bez komentarzy, że to słaby HDR itp. gdyż wiele osób już przy HDR 400 jest zachwycona obrazem). Nie gram też w FPS-y, więc czy te 144Hz ma sens? Raczej nie bardzo.
Podlinkujesz tego "materiała"?
Bo wszyscy jak jeden mąż krzyczą że do gier tylko VA i jego pochodne.
https://www.youtube.com/watch?v=O3FgkezWSHU
od razu mówię, wiem że nie każdy monitor będzie się tak zachowywał w każdej grze.
Hmm trochę już stary ten monitor jak i sam filmik.
Na pewno trzeba się wystrzegać tego typu przypadłości w monitorach z panelami VA, natomiast sam planuję przesiadkę na AOC AG273QCX z panelem VA i na filmiku od 16:15 ludek pokazuje Shadow of the Tomb Raider w jaskini i wygląda to jak na razie dobrze.
https://www.youtube.com/watch?v=czfxcvX6BBw
Mimo wszystko dzięki za odpowiedź.
Przeglądam testy dobrych ekranów IPS na ithardware.pl i żadnych wad w kolorach nie znajdują.
Chodzi podobno o czerń, nie o kolory.
Swoją drogą ile razy tego aliena będziesz ogladać?
Monitor do konsoli? Serio? Dla mnie do peceta dla gracza w roku 2020 to dziwny wybór, ale dla konsoli? To już w ogóle szczyt niezrozumienia :P
Ogólnie Hydro stara się przekonać wszystkich że granie na czymś innym niż projektor jest bez sensu. Jest to dość trudne zwłaszcza że jego projektor - Benq W1700 (2 lata temu kosztował ponad 6000zł teraz trochę ponad 4000zł), ma kontrast, poziom czerni i równomierność podświetlenia na poziomie 10 letnich monitorów za 500zł, a jak zobaczyłem Input laga i smurzenie to przypomniały mi się czasy jak grałem na budżetowym 42-calowym telewizorze od LG jakieś 10 lat temu.
Dzień nie jest od grania, a VR od tracenia czasu na oglądanie płaskiego ekranu 2D na Golu
Nawet gdyby projektor dorownywal parametrami tv lcd to gdzie większość z nas ma go użyć? Może na suficie
Druga rzecz, że tobie to pasuje bo gier akcji unikasz, albo po 2h kasujesz. Oprócz hz dochodzi tez wspomniane smuzenie.
oceniasz całe środowisko graczy patrząc na siebie. Masz dzieci? Pracujesz wieczorami, nocami? Nie każdy ma czas by grać/oglądać kino tylko w nocy. Każdy czas wolny sie liczy
HDR'o wiesz, że za 4k są już OLED-y? :D
"Co mnie czerń obchodzi" to już nawet szkoda komentować...
I nie, graj jak sobie chcesz, ba, sam mam srebrzącego IPS-a... tylko nie wmawiam innym, że to jest OK.
Do PC i KONSOLI. Poza tym znowu robisz gównoburzę pod pytaniem o monitor/tv. Ja nie lubię grać na TV i tyle w temacie. Zadałem proste pytanie. Nie umiesz odpowiedzieć to nie pisz. Co za koleś...
Hydro przestań się ograniczać i kup sobie na własność salę kinową. Przecież wszystko poniżej takiego ekranu nie ma sensu i powoduje raka u gracza.
Mam sale kinowa w VR :)
I zapomniałem, prawdopodobnie umieram bo aktualnie gram cały czas na 15". Mam nadzieję że ktoś przyjdzie od Was na mój pogrzeb.
Udowodnij.
No i jak zwykle żadnej normalnej odpowiedzi :) Jeśli chodzi o sprzęt to nie ma chyba gorszej rzeczy do kupienia niż monitor. Patrząc na różne fora to każdy jest do du... :D i pomyśleć, że ja mam 24 calową TN Iiyame od 10 lat.
Hydro zapomniał dodać, że nie zna nikogo wśród swoich znajomych, kto gra obecnie na PC z podłączonym monitorem. Zawsze dodaje tą ciekawostkę ze swojego życia.
A co mam kłamać? Mówię jsk jest, a nie ściemniam, jak 50% golowiczow
Hydro, po prostu zachowujesz się czasami jak student prawa, jeśli wiesz co mam na myśli.
HYdro, musisz poszerzyć grono znajomych w takim razie, bo potem biorą się z tego dane z tzw. dupy.
Według Hydro wszyscy używają projektora i kart lepszych od RTX2070, a golowicze to dziwny gatunek na wymarciu
Jezeli grasz w single player AAA, to inny monitor niz 21:9 nie ma sensu. Juz nie wspominajac o filmach gdzie 21:9 robi OGROMNA roznice (jak raz obejrzysz film w 21:9 juz nigdy nie spojrzysz na 16:9, tak samo z grami). 3440x1440 zaczynaja sie od 2k.
Jak na razie nie wspomniano czy nowe konsole beda obslugiwac ten format. Jezeli nie, to i tak srednio beda nadawac sie do gier i lepiej zainwestowac w PC.
Jak już ktoś wyżej wspomniał, bierz monitor 21:9. Prawie wszystkie filmy są w tym formacie, w dodatku teraz prawie wszystkie gry obsługują ten format. Ja po kupnie takiego monitora nie wyobrażam sobie powrotu do 16:9, różnica jest zbyt ogromna na korzyść 21:9, szczególnie w grach strategicznych, wyścigowych czy grach AAA, z powodu większego pola widzenia.
Fakt, jeśli chodzi o 21:9 i 4k to ciężko cokolwiek znaleźć. Ja jednak i tak skłaniałbym się bardziej ku 21:9 1440p, niż 16:9 4k. No ale ja gram właściwie tylko na PC, a ps5 pewnie nie będzie obsługiwać tego formatu... :/
To może faktycznie olać te 4K? Teraz jest znowu na promocji Samsung CHG70 27" za 1999zł w MM.