Hey wie ktoś Jak odczepić kartę graficzną od tej płyty jak działa ten zaczep tam?
za cholerę nie mogę jej wyciągnąć z tego zaczepu miejsca nie ma nawet na zapałkę a stara karta zasłania też śrubki do płyty głównej więc jej też odkręcić nie mogę
[link]
Ja u siebie wciskam to nożykiem do masła. Trzeba wcisnąć w płytę główną ale na końcu zatrzasku.
Byly rozne typy zatrzaskow zabezpieczajacych grafike przed wyskoczeniem. niektora odchylalo sie w dol, inne na bok. Rzuc okiem na manuala od plyty glownej - tam bedziesz mial widok "golej" plyty. Moze na tej podstawie wywnioskujesz w ktora strone sie odchyla.
Co do dojscia - albo palec grzebalec - albo odslaniasz pole operacyjne do skutku. Moze musisz wyjac RAMy. Strzelam. Nawet nie wiem jaka to plyta.
To ta płyta karta zasłania ten haczyk tam dojścia nie ma
B150M_DS3H
[link]
Nigdy nie odginałem żadnych zaczepów przy wyjmowaniu grafiki. Zawsze wychodziła sama po pociągnięciu do ogóry.
O czym wy w ogóle mówicie? :D
Wiem, że jest taki dynks przy porcie PCI-E, ale w żadnym manualu do płyty nie widziałem wzmianki o tym, że trzeba go odginać przy wyciąganiu karty...
Może wystarczy przechylić kartę i samo wyskoczy. Nie próbowałem.
Ale przechylić w stronę tego bolca, żeby wyglądało tak jakbyś postawił tą kartę na boku, będzie się opierać o metal z panelu przedniego.
Tu wchodzi bolec w wielu płytach głównych. W gigabajcie miałem odciąganą w bok zawleczkę na sprężynie. Przechylanie skończyłoby się wyłamaniem portu.
Masz zabezpieczenie - odginasz je w strone OD procesora. Jezeli obudowa stoi to w dol. Jezeli lezy, przed Toba jest grafika, a nad nia procesor - to DO SIEBIE.
Najwygodniej zrobic to palcem wskazujacym - druga reka wyciagasz grafike.
Pamietaj zeby zrobic to delikatnie, nie wychylaj karty na boki, bo uszkodzisz slot lub zlacze karty.