i7-10700K
Gigabyte Z490 AORUS ELITE AC
HyperX 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Fury Black
resztę mam ze starego PC.
palit geforce gtx 1060 dual 6gb gddr5
be quiet! 500W Pure Power L8
Obudowa silentiumpc armis ar7 tg-rgb
jakiś dysk SSD
Kiedyś chciałbym do tego zestawu dorzucić jakiegoś RTX (oczywiście z wymianą zasilacza bo ten pewnie będzie za słaby) no ale to kiedyś bo jak wiadomo na razie jest brak kart graficznych i będzie mi musiała ta wystarczyć co jest.
Powinno być ok, jak chcesz trochę zaoszczędzić to możesz zmienić procesor na i7 10700KF - to ten sam procesor tylko bez zintegrowanej karty graficznej.
No właśnie wiem ale nie chce w tamten inwestować bo nie wiadomo jak długo ta karta podziała i w razie awarii nie miałbym karty i dostępu do PC. A tak to jakaś zawsze będzie i w razie czego bym na tej działał. Może nie wiele ale lepiej mieć niż nie mieć.
Zainwestowalbym w ciut mocnijeszy zasilacz (550/600/650?) z certfikatem, powiedzmy Bronze,
No właśnie nie chce na razie w lepszy zasilacz inwestować a ta 500 wydaje mi się że do tego zestawu wystarczy.
A jeżeli chodzi o płytę i RTX to ta płyta obsłuży bez problemowo te RTX, które są obecnie na rynku czy trzeba mieć coś mocniejszego?. Na razie nie wiem jakiego RTX bym chciał zamontować kiedyś w przyszłości ale na pewno minimum byłby z pamięcią 8GB lub nawet 12.
Obsłuży wszystko co najnowsze i najmocniejsze ( Intel/socket 1200) w końcu to płytka z górnej półki za 900 - 1100 pln. Jak cię stać to możesz władować tam nawet RTX 3090 :P
PS : Oczywiście jak wymienisz zasilacz.
Do 1060 6GB 500W spokojnie starczy na luzie, dopiero możesz wymienić jak zmienisz kartę.
Bez sensu, skoro napisał że chce w przyszłości zmieni kartę.
A jakie ramy z opóźnieniem brać CL 16 czy CL 17?.
Nie ma to większego znaczenia.