Cześć wszystkim i proszę szybko o pomoc ostatnio nabyłem od kolegi kartę graficzną 1 Giga (Karta graficzna Zotac PCI-e 9600GT 1GB 128bit) (zdj: [link] ) I przez tą kartę temperatura mojej płyty głównej dochodzi do stanu krytycznego aż 114 stopni celcjusza. Dlaczego? Moja płyta główna:FUJITSU SIEMENS D2750-A2 (CPU)
po pierwsze - czemu uwazasz, ze to przez ta karte?
po drugie - skad info o 114C, jakis program ci tak mowi czy oparzyles sie dotykajac radiatora na chipsecie plyty a pozniej sprawdziles temperatury?
po trzecie - komputer dziala normalnie?
Po pierwsze bo temu koledze komputer nagle przestał działać i myślał ze to ta karta graficzna a ja sprawdziłem i działa w programie ,,Speccy'' tyle pokazywało tak skakała z 40 do 114 i wyżej trochę. I wiem ze to przez kartę bo włożyłem starą i temperatura płyty jest dobra. Komputer normalnie
Hmm ,,oparzyles sie dotykajac radiatora na chipsecie plyty'' gdzie to jest xD ?
mmhmmm
Może sprawdź jakiś bardziej wiarygodnym programem.
Mało wiarygodne jest to żeby nowa karta sprawiała że przegrzewa się płyta główna bo niby czemu.
Komputer nie wariuje przy takich temp?
Jakim np programem ,,wiarygodnym'' poda mi ktoś link?. Karta nie jest nowa. Komputer normalnie działa
I Tak to właśnie wygląda temperatura skacze jak zresztą sama temperatura karty graficznej nie jest najlepsza prawda ? wywnioskuje ktoś coś z tych programów ?
Mialem kiedys podobny problem - po zmianie grafiki komputer zaczal sie resetowac. W moim przypadku pomogla zmiana chlodzenia na procu z boxowego na "porzedniejszy" ( czytaj wiekszy ). Grafika byla umiejscowiona tuz przy procu i boxowy radiator po prostu nie wyrabial.