Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Płyta Główna pod Ryzen 5 3600x

03.12.2020 21:36
1
Mruwix
2
Junior

Płyta Główna pod Ryzen 5 3600x

Mam pytanie do użytkowników forum. Historia jest dość długa ale w skrócie buduję nowy komputer z ryzenem 5 3600x i kupiłem do niego płytę główną Msi B450 GAMING PRO PLUS MAX. Zastanawiam się nad zwrotem i wymianą płyty na inną. Chciałbym podać jakiś "poważny powód", ale przyznam, że wydaje mi się, że płyta jest na równi z innymi w tej półce cenowej i chodzi mi głównie o brak złącza ARGB do mojej obudowy. (spc signum sg1x tg argb).

Chciałem kupić GIGABYTE B450 Aorus Elite ale znajomy informatyk odradzał tę płytę, bo podobno są z nią jakieś problemy. Czy słyszeliście lub doświadczyliście czegoś nieprzyjemnego z aorusem?

Czy macie propozycje innych płyt (około 400 zł, B450, ATX, najlepiej złącze ARGB, płyta pod ram 3200 mHz).

Co sądzicie o moim zakupie? (Msi B450 GAMING PRO PLUS MAX)

Ja sam zastanawiałem się jeszcze nad Asrock Fatal1ty B450 Gaming A4, lub Asrock B450 Pro4, ale podobno trzeba aktualizować bios po ryzeny 3. generacji, a ja po raz pierwszy buduję komputer więc trochę boję się jakichkolwiek komplikacji. B450 Tomahawka raczej mi nie doradzajcie, z tego co czytałem to praktycznie to samo co moja aktualna płyta tylko trochę droższa, może minimalnie lepsza.

Wiem że trochę głupio pytać o płytę już po zakupie, ale mam jeszcze tydzień na zwrot, a gpu i tak dopiero za jakiś miesiąc mogę kupić. Po prostu kiedy kupowałem płytę jakoś zapomniałem o tym złączu ARGB, a msi-a akurat polecał znajomy informatyk, więc właśnie to kupiłem. Może jednak nie powinienem go wymieniać? Reszta komputera jest w komplecie, dzisiaj dostarczona, czeka na złożenie, ale myślę że nie ma sensu tutaj podawać dokładnej specyfikacji. Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady i propozycje dotyczące płyty.

04.12.2020 18:24
jasonxxx
2
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

Na jedno wychodzi dla zwykłego użytkownika, w zasadzie dycydują detale. Mam GIGABYTE B450 Aorus Elite i drugi raz bym nie wziął, bo ma beznadziejne UEFI. MSi ma dużo lepsze.

post wyedytowany przez jasonxxx 2020-12-04 18:24:42
04.12.2020 19:12
Yuri Lowell
3
odpowiedz
Yuri Lowell
48
Brave Vesperia

Światełka do komputera... raz sobie włączyłem głośnik bluetooth od Sony ze świetnymi światełkami etc. Jak się wziąłem za granie w strzelankę to mnie szlag trafił po 30s.
W tej chwili w domu mam komputery z płytami od Asusa, ASRock i od Gigabyte (wszystko Socket AM3+ jeszcze). Każda ma jakiś feler: w Asusie zdechł mi w tym roku bios, dało się go wgrać ponownie w serwisie ale padł ethernet, ASRock pod win 10 ogranicza mi możliwość wykorzystania Kanałów sata do 2, a Gigabyte - nie wiem czemu - zamiast sata III ma sata II i bios faktycznie, pamietam taki jeszcze z lat 90-tych. :D
Z MSI jeszcze się nie zetknąłem ale nic złego też nie słyszałem.

04.12.2020 19:49
4
odpowiedz
HITimpraHIT
17
Pretorianin

Twoja płyta bardzo dobra. Nie wiem czy znajdziesz jakikolwiek powód żeby przyjęli Ci na gwarancję ale masz chyba 14 dni zwrotu "bo tak" więc możesz spróbować skorzystać.

Mam asrock B450 Pro4 od mniej więcej roku. Jedyne co się stało to fabrycznie był popsuty bios ale wymienili mi na nową bez problemów i jak na razie śmiga i nie mogę nic zarzucić. Ma sporo portów SATA ale czy złącze na ledy to nie jestem w stanie powiedzieć.

Tego Twojego MSI sam chciałem kupić. Wydawał się lepszy od asrocka.

Gigabyte aorus nawet nie dotykaj i nie zerkaj. Opinia po internecie chodzi tylko jedna - słaba płyta. Mój znajomy ma i odradzał mi ją i mówił że nie wziąłby jej nawet jakby była za połowę ceny.

04.12.2020 19:56
lifter
5
odpowiedz
lifter
19
Osiem gwiazdek!

Mam Aoruse Elite, swiatelka w srodku wylaczylem, bo mnie wkurzaly, poza tym nie narzekam.

Forum: Płyta Główna pod Ryzen 5 3600x