Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Playstation 3 - na co uważać?

04.06.2014 14:36
NajPhil
1
NajPhil
78
Fiu Fiu

Playstation 3 - na co uważać?

Planuję zakup konsoli używanej. Niestety nie jestem i nigdy nie byłem w temacie. Przeglądając ogłoszenia widzę różne dopiski, które wprawiają mnie w zakłopotanie, bo za cholerę nie wiem, o co chodzi.

Przede wszystkim sprawa YLOD - rozumiem, że to jakiś błąd konsoli i trzeba unikać takich aukcji?
O co chodzi z tym CEH i numerki, czy jakiś rodzaj jest lepszy? Czym się tu kierować przy wyborze?
I w końcu Rogero, czyli zdaje się update, to samo pytanie, z którym lepiej zakupić i czym to się różni?

Wszelki inne porady przyjmę z wdzięcznością.

04.06.2014 15:04
secretservice
2
odpowiedz
secretservice
55
Generał

Jako że jakiś czas temu podchodziłem do tej misji i zakończyła się ona pełnym sukcesem, jestem jakby na świeżo w temacie.

Od razu radzę zawęzić pulę poszukiwań do:
- jeszcze na gwarancji czyli na pewno tylko super slim z plombami bez ingerencji wewnątrz, żadnych przeróbek, uszkodzeń,
- od osoby prywatnej użytkownika - żadnych komisów, handlarzy, naprawiaczy, "powystawowych", super ofert, "100% sprawnych" acz z małą wadą, kupionych za granicą, itp.
- koniecznie z HDD - nie podraża ceny, co innego gdy przyjdzie potem dokupić.

Ja kupiłem na Allegro z HDD 120GB od sprzedawcy z nieskazitelną opinią za 420 zł z przesyłką. Z tego co pamiętam taniej się nie opłaca szukać i kupiłem bez ciśnienia. Powodzenia.

04.06.2014 15:42
NajPhil
3
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Dzięki za odpowiedź. A co z tymi CEHami i Roggero?

04.06.2014 15:48
4
odpowiedz
zanonimizowany998044
19
Senator

Powiem, że PS3 mam od ponad roku ale o jakimś CEH ani Rogero nigdy się nie spotkałem. Jedynie CECH na padzie i to jest bodajże numer modelu. Kupując PS3 nie patrzy się na takie rzeczy jak jakiś nr modelu czy Rogero.

Najlepsze na rynku konsole to Slim oraz Super Slim. Najlepiej zakupić już z dyskiem HDD.
YLOD pojawiało się w wersjach Fat. Jeśli chodzi o zakup używki to osoba powyżej ci napisała na co patrzeć. Dodam też, że pad używany też może nie być w dobrej jakości.

Forum: Playstation 3 - na co uważać?