Planowanie kupno nowego komputera - Pytanie o sklep

Forum Komputery
Odpowiedz
14.06.2026 12:18
1
odpowiedz
boy3
149
Legend

Planowanie kupno nowego komputera - Pytanie o sklep

Hej, planuje sobie kupić nowy komputer, bo mój obecny to już staruszek. Nie przychodzę z zapytaniem o sprzęt, a raczej pytanie w jakim sklepie polecacie złożenie kompa Mój znajomy ze steam pisał mi, że nie opłaca się kupować gotowców ze sklepu bo mają dziwne specyfikacje, to prawda? W jakim sklepie wy składaliście kompa? Ja mieszkam w małym mieście i zastanawiam się gdzie kupić go

post wyedytowany przez boy3 2026-06-14 12:19:07
14.06.2026 12:22
Morena
1.1
odpowiedz
Morena
0
Legionista

boy3 Ja do swoich ostatnich 2 PCtów części kupowałem w x-komie, ostatni raz całkiem niedawno bo w listopadzie 2025 (jeszcze uchowałem się przed tymi koszmarnymi podwyżkami RAMu, chociaż już było zauważalnie drożej). Dostałem wszystko to co zamówiłem dość szybko, złożyłem sobie i działa (jakby co mam opisany w profilu).

I o ile kupowanie gotowców w marketach to oczywiście fatalny pomysł, o tyle składaki w sklepach stricte komputerowych (x-kom, morele i pewnie coś jeszcze) już nie są takie złe, można poczytać o nich i spróbować coś sensownego znaleźć, jeśli samemu nie chcesz składać.

post wyedytowany przez Morena 2026-06-14 12:24:27
14.06.2026 12:25
1.2
odpowiedz
boy3
149
Legend

Morena jeśli samemu nie chcesz składać.
W ogóle się na tym nie znam ;x Składanie samemu odpada, a w sklepie raczej się na tym znają, choć wolę wybrać jakiś sprawdzony sklep

post wyedytowany przez boy3 2026-06-14 12:25:42
14.06.2026 12:29
Morena
1.3
odpowiedz
Morena
0
Legionista

boy3 Wbrew pozorom nie jest to trudne ale rozumiem :) Sklepy komputerowe oferują też złożenie z części, które zamówisz więc nie musisz kupować tzw. gotowca, tylko skompletować elementy i zapłacić aby oni złożyli.

14.06.2026 12:24
2
odpowiedz
Ryokosha
101
Legend

Ja swój ostatni składałem z części kupowanych z X-kom i morele w zależności jakie były promocje/ceny na wybrane wcześniej części.

14.06.2026 12:56
Soulcatcher
3
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

boy3
Kupowanie nowego komputera PC do grania to naprawdę nie lada problem.
Jak nie chcesz do grania to kup sobie po prostu laptopa, będziesz miał gotowca i będzie ci to działało.

Jak chcesz stacjonarnego składaka, to sprawa się komplikuje.
Pytanie są takie:
1) ile masz na to pieniędzu?
2) na ile się na tym znasz?
3) czy będziesz w stanie go samodzielnie złożyć, uruchomić i skonfigurować?

ad. 2 już wiemy że się nie znasz, żaden wstyd, większość ludzi się nie zna choć twierdzą inaczej. Będziesz więc potrzebował kogoś kto ci doradzi.

ad. 3 tego też nie będziesz w stanie zrobić sam, więc potrzebujesz kogoś kto zrobi to za ciebie, czyli najlepszy będzie gotowy zestaw.

ad.1 podstawowym wyznacznikiem będą więc pieniądze. Ustal sobie ile masz na to kasy i zobacz jakie gotowe zestawy możesz za to kupić, w największych sklepach.
Musisz mieć świadomość że ceny teraz są absurdalne w stosunku do tego ile potrzeba było wydać na kompa kilka lat temu. Także z góry załóż że nie będzie to najbardziej wypasiona maszyna, albo wydasz ponad 20 tysięcy.

Potem najlepiej by było abyś poszedł do kogoś kto się zna i ci pomoże dobrać parametry i podzespoły. Duże sklepy są fajne ale tam przez internet wiele nie pogadasz, a jak mieszkasz w mały mieście osobiście się z nikim nie spotkasz.

Ja na twoim miejscu skorzystał bym z gotowych ofert.
np. wymieniony x-kom jest naprawdę całkiem niezłą marką.
https://www.x-kom.pl/g-7/c/2370-komputery-do-gier.html?sort_by=popularity_desc

to co sprzedają powinno ci działać, bo ich konfiguracje są na ogół przetestowane i w miarę solidnie działające.

niestety lepiej oznacza drożej, zastanów się najpierw ile masz kasy.
W twoim wypadku zlecanie tego jakiemuś małemu sklepikowi albo amatorom chyba nie ma sensu. Sam tego nie zrobisz dobrze, więc pozostają ci gotowe zestawy.

14.06.2026 13:17
mirko81
4
odpowiedz
mirko81
89
amd platform

x-kom, komputronik, media expert - do tego mają wygodne aplikacje na telefon
To bez większego znaczenia, gdzie. Masz gwarancje sklepu i producenta. Ważniejsze pytanie co chcesz złożyć

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl