Planowanie kupno nowego komputera - Pytanie o sklep
Hej, planuje sobie kupić nowy komputer, bo mój obecny to już staruszek. Nie przychodzę z zapytaniem o sprzęt, a raczej pytanie w jakim sklepie polecacie złożenie kompa Mój znajomy ze steam pisał mi, że nie opłaca się kupować gotowców ze sklepu bo mają dziwne specyfikacje, to prawda? W jakim sklepie wy składaliście kompa? Ja mieszkam w małym mieście i zastanawiam się gdzie kupić go
I o ile kupowanie gotowców w marketach to oczywiście fatalny pomysł, o tyle składaki w sklepach stricte komputerowych (x-kom, morele i pewnie coś jeszcze) już nie są takie złe, można poczytać o nich i spróbować coś sensownego znaleźć, jeśli samemu nie chcesz składać.
Ja swój ostatni składałem z części kupowanych z X-kom i morele w zależności jakie były promocje/ceny na wybrane wcześniej części.
Kupowanie nowego komputera PC do grania to naprawdę nie lada problem.
Jak nie chcesz do grania to kup sobie po prostu laptopa, będziesz miał gotowca i będzie ci to działało.
Jak chcesz stacjonarnego składaka, to sprawa się komplikuje.
Pytanie są takie:
1) ile masz na to pieniędzu?
2) na ile się na tym znasz?
3) czy będziesz w stanie go samodzielnie złożyć, uruchomić i skonfigurować?
ad. 2 już wiemy że się nie znasz, żaden wstyd, większość ludzi się nie zna choć twierdzą inaczej. Będziesz więc potrzebował kogoś kto ci doradzi.
ad. 3 tego też nie będziesz w stanie zrobić sam, więc potrzebujesz kogoś kto zrobi to za ciebie, czyli najlepszy będzie gotowy zestaw.
ad.1 podstawowym wyznacznikiem będą więc pieniądze. Ustal sobie ile masz na to kasy i zobacz jakie gotowe zestawy możesz za to kupić, w największych sklepach.
Musisz mieć świadomość że ceny teraz są absurdalne w stosunku do tego ile potrzeba było wydać na kompa kilka lat temu. Także z góry załóż że nie będzie to najbardziej wypasiona maszyna, albo wydasz ponad 20 tysięcy.
Potem najlepiej by było abyś poszedł do kogoś kto się zna i ci pomoże dobrać parametry i podzespoły. Duże sklepy są fajne ale tam przez internet wiele nie pogadasz, a jak mieszkasz w mały mieście osobiście się z nikim nie spotkasz.
Ja na twoim miejscu skorzystał bym z gotowych ofert.
np. wymieniony x-kom jest naprawdę całkiem niezłą marką.
https://www.x-kom.pl/g-7/c/2370-komputery-do-gier.html?sort_by=popularity_desc
to co sprzedają powinno ci działać, bo ich konfiguracje są na ogół przetestowane i w miarę solidnie działające.
niestety lepiej oznacza drożej, zastanów się najpierw ile masz kasy.
W twoim wypadku zlecanie tego jakiemuś małemu sklepikowi albo amatorom chyba nie ma sensu. Sam tego nie zrobisz dobrze, więc pozostają ci gotowe zestawy.