1. W niniejszym wątku dyskutujemy o wspaniałym sporcie jakim jest piłka nożna, a także na tematy poboczne znajdujące się w obszarze zainteresowań stałych rozmówców.
2. Nie zwracamy się do siebie w sposób obraźliwy jeśli nie wymaga tego sytuacja.
3. Dyskutowanie o obstawianiu, proszenie o rady - niemile widziane.
4. Rozmowy o wstępniaku, regulaminach i sznurkach będą ukrywane.
5. Po około 300 postach zakładamy nowy wątek.
---------------------------------------------------------
Rzeczy, których nie wiedzieliście o Francesco Tottim:
- jest gwiazdą popularnego amerykańskiego show Whose Line Is It Anyway
---------------------------------------------------------
previously: https://www.gry-online.pl/forum/pilka-nozna-cz-630/z0c53a40?N=1#
Polaco uaktywnia jakąś dziwną poalkoholową agresję i wrogość w stosunku do mnie, niedobrze. :(
Wilkowicz został nowym Polem w Sport.pl, czyli tym sposobem w dziale sportowym Rzeczpospolitej ostał się tylko Kołodziejczyk z ciekawszych autorów. Kolekcjoner Szczepłek się nie liczy.
Po prostu ma dosc czesci zakladanych przez Ciebie, tak jak my wszyscy,wiec po prostu ich nie zakladaj, narobiles ich tyle, ze do konca roku juz wystarczy :>
Paudyn -> Już dawno żadnej nie założyłem, sami się z tym nakręcacie, ja tam żadnej ideologii czy specyfiki nie widzę w tym. :)
Ciekawe, czy Mariusz Lewandowski odegra jakąś rolę w najbliższych meczach, czy jest powołany tylko jako ukraiński bank informacji. To dziwna opcja, ale w tej kadrze wszystko jest możliwe.
W ogóle jak ktoś zdobył tę informację i jak ją sprawdził? Dziennikarstwo, zawód z misją...
to bylo tzw. doglebne sledztwo
w sumie to mozemy poprosic tomazziego o komentarz, moze ma jakies ciekawe doswiadczenia w tym temacie??
zubrze przyzywam cie!
Gazeta Wyborcza Wrocław czy Wrocławska?
Chcieliśmy iść grupą na Śląsk. I tak pójdziemy, ale trzeba będzie uważać.
Powiedzenie znanych wrocławian z kamienicy przy ulicy Ćwiartki - Rym cym cym z dupy dym - nabiera nowego znaczenia.
Jak już łączymy Wyborczą z ultrasami, to moi idole to oddział poznański. Obie strony przekomarzają się jak dzieci, pocieszne to jest.
Za to transfer Wilkowicza to świetny pomysł, fajnie, że będzie się pojawiał w filmikach i pracował mimo wszystko w lepszej redakcji.
Normalnie, jak w mieście. Ładnym i dużym, więc mi się podoba. :)
Pytanie do wątkowych Fornalików (czyli nas wszystkich) - Boruc czy Szczęsny i dlaczego? ;>
Mieszkasz w 3 pokojowym apartamencie?
Boruc czy Szczęsny i dlaczego? ;>
Boruc, dlatego że w najzwyczajniej w świecie prezentuje lepszą formę od Szczęsnego.
moldas draco i blackbean, swietny poczatek nowej czesci, chociaz musze przyznac ze w 3 pokojowym? masz go za jakis plebs? mnie rozbawilo
Sergio Busquets przedłuży jutro umowę z Barceloną, pierwszą za prezydentury Sandro Rosella. Uczyni to w towarzystwie prezydenta w siedzibie klubu, podpisując w ten sposób umowę, którą można nazwać umową jego życia, jako że w 2018., kiedy nowy kontrakt się skończy, Hiszpan będzie miał 30 lat. Klub podwyższy jego pensję do 9 milionów netto za sezon - kwoty, która może jeszcze wzrosnąć o cztery miliony w przypadku spełnienia zmiennych. Te obejmują wygrane puchary, liczbę występów w sezonie oraz nagrody indywidualne.
no, że on wywozi maczety do francji to wiem, wnioskowałem po twoich przygodach z obracaniem szefowej żeś też korpo
Zamiast marudzenia, to zapraszam do dyskusji także ciebie adrem, kto powinien stanąć w bramce reprezentacji Polski? :)
Podobno obaj Lewandowscy mają zagrać w pierwszym składzie. Szalony Waldek już kompletnie nie wie co robi.
chuja wbijam w ta reprezentacje, moze wystawic nawet szczesnego seniora :-/
moze wystawic nawet adamiakowa. i tak dostaniemy trojke. zreszta fornalik juz sam z tym pogodzony, skoro chce nawet mariusza wystawic do pierwszego skladu.
to wiele dla mnie znaczy Stra ze zapraszasz mnie do dyskusji na temat znienawidzonych przeze mnie reprezentacji, naprawde
To rzucaj temat zamiast rzucać się. :D
W piątek jest w czym wybierać, bo są też poważne mecze o awans prawdziwy, a nie ten urojony. Nie będzie więc tak źle. :)
Wygląda jak podróbka Camp Nou, kompletnie nijaki moloch. San Siro może i wiekowe, ale niezwykle stylowe.
Wiem, że gracie w Fife więc zapytam - dokładnie chodzi mi o FUT 14. Nadal wystarczy zainwestować w szybkich murzynów i niszczyć wszystkich kontrami? Dopiero zacząłem i na razie zauważyłem, że co drugi team ma w środku jakiegoś dryblasa i 90% bramek wpada z dośrodkowań, albo to moja obrona ssie pałe.
Grawitacja bardzo fajna, można by wyciąć parę zbędnych minut, ale zdjęcia/efekty/muza pełen wypas, szkoda że na wrocławskiej prowincji nie ma imax-a :/
[38] my gramy w pesa, fifę zostawiamy plebsowi
Poranna prasówka.
http://sport.wp.pl/kat,86078,title,Boniek-przeciwny-Lidze-Narodow-Chora-idea,wid,16060566,wiadomosc.html?ticaid=111751
Boniek o pomyśle utworzenia Ligi Narodów. Rozsądnie moim zdaniem.
http://www.warszawa.sport.pl/sport-warszawa/1,124557,14752094,Wladimir_Dwaliszwili__czyli_czolg_z_Gruzji_bez_pociskow.html#BoxSportTxt
Dobra analiza Dwaliszwiliego. Nie wiem, co on robił w Polonii, że grał dobrze - ale to chyba dla mnie największa pomyłka obecnie w Ekstraklasie.
Loon ja na razie tylko ligę pogrywam żeby jakoś ogarnąć w miarę, potem wezmę się za master league...jakoś trudno w tym roku, a ja mam za mało czasu na granie ;/
Karim Benzema przebywa na zgrupowaniu reprezentacji Francji w Clairefontaine. Napastnik Trójkolorowych i Realu Madryt zabrał głos w dyskusji na temat jego aktualnej formy i niemocy strzeleckiej, zarówno w stolicy Hiszpanii, jak i w barwach narodowych.
– Są różne typy napastników. Są tacy, którzy nie strzelają wielu bramek, ale wnoszą coś innego. Ja jestem w tej grupie. Nie myślę o strzelaniu, ale o tym, by moja drużyna wygrywała. A jeśli strzelę, to jeszcze lepiej. Choć oczywiście powinienem strzelać, nie prosisz napastnika o wykonywanie roboty pomocnika.
Przynajmniej szczery chłopak. Długo mu to zajęło, ale po paru latach się przyznał że nie jest napastnikiem który ma strzelać gole:)
Stra wkleił poranną prasę to ja nie mogę być gorszy :)
Głównym tematem katalońskiego Sportu jest dziś „plan Puyola”, który przejdzie dziś ostatnią próbę przed powrotem do kadry meczowej Barcelony. Kapitan wystąpi dziś w sparingu z Sant Andreu. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, może on pojechać z drużyną na sobotni mecz do Pampeluny (19 października). Kapitan ma zapomnieć o przeszłości, zwracać szczególną uwagę na dietę, brać udział w mniejszej liczbie treningów, ale postawić na ich jakość i nie rozgrywać trzech meczów w tygodniu. Odpowiednie zadbanie o zdrowie ma sprawić, że Puyol będzie mógł grać nawet do czterdziestego roku życia. W dzisiejszym numerze znajdziemy również informacje Casillasie i Ramosie, którzy chcą odejść z Realu, zgrupowaniu reprezentacji Hiszpanii i „jedynym żądaniu Gerardo Martino”
Jeszcze odnośnie Benzemy. Po tym golu myślałem że to będzie napastnik klasy światowej i zasmucił mnie późniejszy jego transfer do Realu.
http://www.youtube.com/watch?v=HZruZFukQWE
Nazgrel -->
Obrona powinna być szybka, zarówno boczni, co jest dosyć oczywiste, jak i środkowi (np. Chiellini, Miranda). Ważne też jest nastawienie piłkarzy do gry ofensywnej i defensywnej; ja nie przepadam za bocznymi zbyt ochoczo włączającymi się do akcji ofensywnych.
Powinieneś też pokombinować z formacjami; EA w końcu zwiększyła ich ilość. Takie 4-2-3-1 (z bocznymi pomocnikami) daje dosyć duży komfort w obronie i spore możliwości w ataku, o ile kupisz pomocników z wysokim współczynnikiem passing.
90% bramek wpada z dośrodkowań
Tu nie pomogę, bo z wrzutkami mam problemy odkąd pamiętam, a w tej edycji są jeszcze bardziej zabójcze. Kupuj wysokich obrońców i defensywnych pomocników z wysokim współczynnikiem heading i trzymaj kciuki by byli dobrze ustawieni.
Bull nieźle rapujesz!!
Super, jeszcze więcej miejskiej kasy na ślunsk
[38] & [46]
polecam nie bronić wrzutek "podaniem", ale "długim podaniem", aka wybiciem na ślepo - najlepiej trzymać ten przycisk wciśnięty już od momentu wrzutki do momentu wybicia
istnieje co prawda duża szansa, że do bezpańskiej piłki za polem karnym dojdzie przeciwnik, ale zawsze to lepsze, niż pewny gol
ja tym sposobem praktycznie nie tracę bramek z główek
draco -> Właśnie się miałem o to pytać. Fajnie, że Śląsk uratowany a nie zniszczony, ale Solorz bandyta tylko wydrenować do dna chce. "Ugoda', taaa...
Bullz to ten w czarnej koszulce pewnie.
Co do Benzemy - pamiętam go z występów w Olympique Lyon i cały czas mam wrażenie, że jemu po prostu nie leży Real Madryt. Mógłby spróbować sił gdzie indziej i zobaczylibyśmy, co wtedy.
Alba nie zagra w El Clasico - gotowe.
Adriano bez kontuzji przez najbliższe 6tygodni - w trakcie.
wraca zmordowany człowiek do domu, włącza telewizor, a tam akurat zakończenie "Sześciu stóp pod ziemią"
i pomyśleć, że kolejnym serialem Balla był "True Blood"
Obejrzałbym sobie to "Sześć stóp pod ziemią" ale z tego co czytałem to za dużo tam pedalstwa.
Kąpiecie się? :P
matirixos -> Ale jak to Barcelona, jak Real Madryt! Główny news na Interii!
http://sport.interia.pl/barcelona-real/news-hiszpanskie-media-lewandowski-moze-trafic-zima-do-realu-madr,nId,1040325
coś dużo tego Ci wyszło; w czynszu, co miesiąc płaciliśmy 160 zł na wodę; gdy przychodziło rozliczenie (dwa razy do roku) czasem trzeba było coś dopłacić, czasem była jakaś drobna nadpłata (rzadziej), a woda leje się szerokim strumieniem: pranie prawie codziennie, zylion kąpieli dziennie, gotowanie, zmywanie...
na pocieszenie dodam, że na Mokotowie jest drożej
[54]
nie bądź ćwokiem; najlepszy serial obyczajowy ever
[56]
nie obraziłbym się, ale większej głupoty już dawno nie czytałem
dziwnie, w nocy słyszę jak gość po drugiej stronie ulicy idzie się odlać
poza tym, Mokotów szybko się cywilizuje (i hipsteryzuje); jest w końcu gdzie kupić pieczywo, makaron...
no i o rzut beretem mam najlepsze lody w stolicy więc będzie ciężko utrzymać linię
a wracając wpadłem na Machulskiego robiącego sobie fotki na środku Al. Niepodległości
Stra jak widzę plotki kto by mógł przyjść na "9" do Barcy i jakie nazwiska się przewijają to wręcz marze o Lewym na snajpera w Barcy.
Tu masz przykład
http://www.fcbarca.com/51157-transferowe-spotkanie-na-szczycie.html
nie bądź ćwokiem; najlepszy serial obyczajowy ever
Zgadzam się. U mnie 9/10 na filmwebie. Tylko The Wire wyżej.
Edgar jeszcze gra w piłkę i w dodatku jeszcze jest grającym trenerem :)
http://www.transfermarkt.com/en/edgar-davids/profil/spieler_5758.html
Tak popatrzyłem na snajperów po 30stce którzy mogli by przejść do Barcy i stworzyć więcej opcji w ataku i jako Scout z Barcy zapisałem takie nazwiska.
Postiga, Berbatow, Milito, Drogba, Santa Cruz, Pizzaro, Klose.
E, ponad połowa z tych nazwisk z obrazka mogłaby być ciekawym rozwiązaniem. Takim ryzykownym, ale na pewno ciekawym.
znów ten ślunsk
Dolny Śląsk też, to przez draco. :( Za to jak bogato na Mazowszu, koobon i Kherlon będą mieć dużo pracy.
To dzisiaj trzy punkty, potem kolejna trójka na Wembley i Brazylia nasza?! Magiczny Waldek w akcji!
marazm i brak postow w okresie meczow reprezentacji zawsze napawa mnie duma!
dobra robota chlopaki! :-)
Belgia !!! Lukaku !!!
http://www.101greatgoals.com/gvideos/romelu-lukaku-belgium-1-0-v-croatia/
btw Rami do Milanu na wypożyczenie idzie.
To co napiszę będzie maksymalnie stronnicze, ale w kontekście obecnej posuchy prawdopodobnie najbardziej wartościowe piłkarsko gdzieś od momentu rozpoczęcia zgrupowań. Otóż, dziś premierę w Polsce miała autobiografia Lahma, z trzyletnim opóźnieniem, odrobinę nieaktualna, ale tak czy siak - świetnie napisana. Polecam wszystkim, którzy mają chociaż nikłe pojęcie o niemieckiej piłce (czyli i tak więcej z wątkowiczów niż ci, których obchodzą reprezentacje). Cała reszta w ramach ciekawostki, ale może nie przypaść do gustu. Tak czy siak świetnie napisana, lekko się czyta i łatwo złapać się na tym, że jest się na ostatniej stronie mimo, że przecież przeczytało się dopiero kilka. Dodatkowym plusem jest to, że tłumaczem był redaktor polskiej strony poświęconej Bayernowi, więc też można uwierzyć, że postarano się niczego nie przekręcić. Ogólnie - polecam, chociaż pewnie niewielu przeczyta.
belgia - niemcy najwspanialsze spotkanie, ktore moze sie trafic na mistrzostwach <3
dzis pewno nie wygramy, ale powiem wam panowie, ze mam straszna czutke, ze nasi rozpierdola angolow na wembley i dzieki nam pozegnaja sie z mistrzostwami
ht tp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VGMDYBkL48g #inter
[70] Nie przeczytam. Nie dlatego, że mam coś do Lahma. Otóż nie uznaję biografii osób które są w szczycie kariery. Na takie podsumowania to najwłaściwszym momentem jest czas po zakończeniu kariery. Teraz to po prostu skok na kasę.
Tak więc, Neutm, drugie 50% wątkowiczów których interesuje Bundesliga nie skorzystają z okazji :)
A co do meczu, pierwsza akcja Ukraińców i będzie gol i koniec marzeń. Tak koło 1-2 minuty.
Jeszcze jeden pobratymiec twój jest, w dodatku smokingującyhobos czyta. Także jeszcze do dwóch kierowałem słowa.
belgowie beda mega mocni na tych ms. cos czuje, ze moga namieszac i skonczyc nawet z medalem.
ed. nawet nie wiedzialem, ze orly rowno o 20 graja.
talentów mają tyle, że mogliby obdzielić kilka innych reprezentacji, ale trafią w końcu na Hiszpanów, Włochów lub Brazylijczyków i dostaną po łbie
doświadczenie, doświadczenie i jeszcze raz wyrachowanie
No cóż pierwsza połówka naprawde niezła w naszym wykonaniu. Ofensywa daje rade, Lewy świetnie się zastawia, utrzymuje przy piłce, tu widać naprawdę klase. Kuba i Sobota również mieli kilka dobrych zagrań.
Do Lewandowskiego M. muszę przyznać byłem sceptycznie nastawiony ale zaskoczył mnie pozytywnie tym co pakazuje.
Co do obrony to wolę nie chwalić bo oni są w stanie zrobić wszystko.
zle nie jest, ale sam mecz nie zachwyca. duzo walki, malo jakis konkretnych akcji.
Nie ma Boenischa i od razu lepsza gra w obronie.
Miłe zaskoczenie. Lachy grają "dobrze", poprawnie. Taktycznie są ustawieni naprawdę zmyślnie. Jeżeli chodzi o Rusinów, to mocno utemperował ich sędzia dając im dwie żółte kartki w 5 minut. To jakby ich zbiło z pantałyku. Widać wyraźnie wyższość sportową Rusów nad Lachami w sposobie organizowania akcji ofensywnych, ale Lachy też się umiały odgryźć. Szkoda tylko, że nasi żadnej bramki w pierwszej połowie nie strzelili, bo, jak znam życie, lepszy zespół w końcu gola strieli.
P.S. przypominam, że remis to dla nas, Lachów, "do pobaczennia" w następnych eliminacjach.
lewandowski najlepszy jak na razie. ten prawdziwy oczywiscie
Dobrze grają, trzeba przyznać. Boli tylko to, że my po prostu musimy wygrać ten mecz.
srednio graja, w obronie panika, w ataku bez pomyslu, licza jak zwykle na dryblingi kuby i blysk lewego
swoja droga prawdziwa tragedia jest to, ze najlepszy na boisku u nas poki co jest cycus
Mam takie wrażenie, że niestety wszystko idzie w stronę remisu... ;(
Oni nawet podać nie potrafią.
No kurwaaaaaa
BANG!
Świetna wrzutka na dalszy słupek + podręcznikowe przyjęcie i techniczny strzał, dobrze wykonana robota piłkarzy.
Meczu nie oglądam, bo nie chce po raz kolejny patrzeć na porażkę naszych "orłów", ale po komentarzach widzę że wszystko po staremu.
POLACY NIC SIE NIE STALO !!!
pokonala go grawitcja :)
Mogliby wreszcie ograć tą Anglię bo już rzygam jak słyszę o tym co się stało 40 lat temu na Wembley
[98]
z daleka, i dobrze, lepiej miec dwoch nieudacznikow niz typa, ktory przynosi pecha gdy druzynie idzie dobrze
wawrzyniak = polski emerson
Dajcie spokój z tym Wawrzyniakiem. Ten gostek nie znalazłby miejsca w żadnej szanującej się reprezentacji europejskiej. Wyszkolenie techniczne na poziomie podwórkowym. Ma niesamowite problemy z przyjęciem piłki. Nieprawdopodobna ilość indywidualnych błędów skutkujących utratą bramki przez jego drużynę. Po prostu - FENOMEN. I wstyd dla każdej drużyny, która wystawia go do składu. Nie mówiąc o bardzo niskiej inteligencji, która sprawiła, że gostek uznał, że poprawi swoją sprawność poprzez stosowanie środków dopingujących (w Grecji). Mentalność dyskwalifikująca go z gry na reprezentacyjnym poziomie - nawet na poziomie reprezentacji San Marino - to kwestia prestiżu.
ale to przecież wina kibiców. Nikt biedakom nie kibicuje... ;( wstydźcie się !
jeszcze nie wiem; jutro pogram
z recenzji wynika, że jest lepiej niż dobrze
pisze to od x czasu - dopoki do tej reprezentacji beda powolywani mierzejewski i peszko dopoty nic nie osiagniemy, przeciez oni sa zaprzeczeniem pozycji skrzydlowego
no i lewa obrona jak zwykle, rzadzimy
a wlosi jak typowi wlosi, awans maja zapewniony, wiec pozwalaja nawet bendtnerowi strzelac :D
Ja bym dal Loona, ma duze doswiadczenie w trenerce.
[82] Proponuje sie poduczyc historii panie szlachcic i poczytac kim byli i są rusini. Podpowiem, ze nie maja nic wspolnego z Ukraincami
Niewykorzystane okazje nas zabiły...jak zwykle
pewnie po Fornaliku przyjdzie następne beztalencie z Polski i nast. przegrane eliminacje przed nami
[115] mam nadzieje, ze wyciagna wnioski, ze nie ma sensu zatrudniac polskich trenejro i zatrudnio kogos doswiadczonego z renoma bo piniadze z tego co sami mowili maja na najlepszych couchow.
Znów ten Wawrzyniak zawala mecz, co za nieudacznik.
Komentarz przeczytany w necie:
Ostatnia ekipa ktora potrafila grac z Ukraina w pilke, byla ekipa Jaremy Wisniowieckiego , grali z nimi w .. bardzo krotka pilke
sir Qverty - Nazwa "Ukraińcy" jako określenie narodu, pojawiła się w drugiej połowie XIX wieku w opozycji ukraińskiego ruchu narodowego do oficjalnej ideologii Imperium Rosyjskiego, określającego Rusinów zamieszkujących Kraj Południowo-Zachodni jako Małorusów - regionalny odłam Rosjan
Jako osoba z wykształceniem podstawowym (tudzież narodowości chłopskiej) nie mogłeś tego wiedzieć. Wcześniejsza, historyczna nazwa opisująca ludność zamieszkującą wschodnie tereny dawnej Rzeczypospolitej to właśnie Rusini (Rusowie albo pogardliwie "Ruskie", "Ruscy"). Jeśli osoba o tak niskim poziomie intelektualnym jak ty twierdzi, że historyczne określenie "Rusini" nie ma nic wspólnego z Ukraińcami czy Białorusinami, to mówi to o tobie w zasadzie wszystko.
boze, znowu ta sarmacja; nigdy nie wypełzniemy z tego obsranego grajdoła
sir Qverty ma średnie wykształcenie, ale być może wychodzi z niego narodowość chłopska.
Szkoda nerwów na reprezentacje Fornalika. Prawdą jest że z pustego i Salomon nie naleje ale Fornalik w mojej opinii swoją myślą szkoleniową pogrążył reprezentację, a sądziłem że po Smudzie może być tylko lepiej. Z jednej strony człowiek jest świadomy umiejętności naszych piłkarzy z drugiej wierzy do końca że wygrają. Z Angolami też wdupimy.
Giovanni Trapattoni jest bezrobotny.Myślę że świetnie sprawdził by się u nas.
To nie jest kwestia selekcjonera, bo on ma ograniczone pole działania. Polskie reprezentacje ponoszą porażki we wszystkich kategoriach wiekowych. System szkolenia (o którym mówiło się 500 lat temu, że należy go zmienić) jest taki jaki jest i nic nie wskazuje na to, że będzie lepszy. Jeden czy dwa mecze nie mogą tego zmienić. Widać co się dzieje z polską ligą - coraz bardziej odstaje od średniaków europejskich. Najlepiej prezentujący się polski zespół w tej edycji pucharów w ostatnim dwumeczu przegrał 1:9. Są jeszcze jakieś pytania?
Ahaswer -> Tak z ciekawości spytam. Kibicujesz jakiejś drużynie? Często oglądasz jakieś mecze ligowe?
Zawsze kibicuję reprezentacji.
Jeżeli chodzi o zespoły ligowe to jestem wiernym kibicem Tottenham Hotspur Footbal Club, podziwiam Barcelonę z Iniestą i Xavim, oglądam też co tydzień Bundesligę. Przyznam, że rzucam okiem na Ekstraklasę, ale... po tym "ale" nie mam ochoty na bardziej wyczerpujący komentarz. Każdy chyba wie jak wygląda poziom sportowy polskiej Ekstraklasy.
System szkolenia (o którym mówiło się 500 lat temu, że należy go zmienić) jest taki jaki jest i nic nie wskazuje na to, że będzie lepszy.
Piłka nożna jako dyscyplina sportowa nie istniała 500 lat temu, w przeciwieństwie do potencjalnego wielkiego guza w Twym mózgu, który doprowadziłby do Twej bolesnej śmierci, czego Ci serdecznie życzę! :):):)
Chłop żywemu nie przepuści, jak mawiali Polacy...
Jeżeli chodzi o zespoły ligowe to jestem wiernym kibicem Tottenham Hotspur Footbal Club, podziwiam Barcelonę z Iniestą i Xavim, oglądam też co tydzień Bundesligę. Przyznam, że rzucam okiem na Ekstraklasę, ale... po tym "ale" nie mam ochoty na bardziej wyczerpujący komentarz. Każdy chyba wie jak wygląda poziom sportowy polskiej Ekstraklasy.
I nie przyznasz się na tym alterkoncie, że jesteś kibicem Borussii?
Brawo Polacy! Koniec marzeń snopka!
Mogę przyznać jedynie, że na forum gry-online używam jednego konta (od czasu gdy poprzez portal zakupiłem pewną turówkę taktyczną). Drugie konto "Bullzeye_NEO" przyczepione jest do mnie niejako z automatu (chłopi polskojęzyczni nienawidzą Polaków, Polski, polskiej kultury, tradycji, historii - zjawisko na forach typowe, udokumentowane też w polskiej historii i historiografii).
A o co tak w ogóle chodzi z tymi chłopami i narodowością chłopską? Ahaswer to jakiś polak-sarmata z wąsem, białymi skarpetkami, klapkami, chodzący po egipskiej plaży z reklamówką z biedronki?
Sam mecz był nudny. Znienawidzony przez was Wawrzyniak i tak by nic nie dał (chociaż go lubię), cokolwiek by dało nic, trzeba budować reprezentację na kolejne eliminacje. Dalej optuję za Włochem (bardziej) bądź Niemcem (mniej).
Na szczęście jest szlachcic Ahaswer, którego posty zawsze poprawią humor przed snem.
trzeba budować reprezentację
Ktoś mi wyjaśni co oznacza to pojęcie ? Stalę się z nim spotykam, ale nie potrafię dojść o co chodzi :(
Ściśle rzecz biorąc mam korzenie szlachecko-niemiecko-żydowskie (wśród warszawko-krakowskich przodków z oczywistych względów znajdą się przodkowie niemieccy). Innymi słowy, można by rzec, jestem Prawdziwym Polakiem. W każdym razie bardziej niż polskojęzyczne chłopstwo antypolskie (w rodzaju Bullzeye), które praktycznie do końca XIX wieku nie miało polskiej tożsamości narodowej a idea niepodległości Polski chłopstwu polskiemu i rusińskiemu (szczególnie po carskiej reformie uwłaszczeniowej) była całkowicie obca.
:D
Wnikliwie analizując nowożytną historię Polski nie znam bardziej antypolskiej grupy społecznej niż chłopi i ich potomkowie, zarówno w warstwie politycznej, jak i kulturowej i społecznej. Kontestują oni polskość na każdej możliwej płaszczyźnie, sami zaś mają do zaoferowania jedynie tradycyjną chłopską destruktywność, średniowieczną ksenofobię i antyeuropejskość. Są bez wątpienia największym polskim problemem społecznym i największym "hamulcowym" polskiego rozwoju kulturowego i cywilizacyjnego.
Ahaswer -> http://www.youtube.com/watch?v=iX4TZOJZR-U
Zgredek -> Stworzyć zespół, który da sobie radę w następnych eliminacjach. Czyli taki, który wygrywa poważne mecze.
Stra Moldas - kiedy nauczysz się myśleć konstruktywnie? Piszesz o polskim futbolu w kolejnych wątkach, ale zawsze się mylisz. Mylisz się kompleksowo. Zarówno gdy przewidujesz wyniki polskiej reprezentacji (zawsze błędnie), jak i wtedy gdy oceniasz grę Jakuba Wawrzyniaka.
Nie piszę w wątku bukmacherskim ani nie gram, by przewidywać wyniki. Mam też prawo do oceny (oczywiście subiektywnej, bo takie są oceny) postawy każdego piłkarza.
Konstruktywnie sugeruję iść spać.
Jedyna Twoja konstruktywność polega na wychwalaniu zalet niejakiego Wawrzyniaka Jakuba. W każdym kolejnym wątku o piłce włoskiej i portugalskiej. Śmieszne to nieco, ale też charakterystyczne dla Twojej osoby. Innych walorów dotyczących znajomości tajników fusbalu europejskiego u Ciebie nie zauważam.
Prosta sugestia: odpuść sobie temat imć Wawrzyniaka, bo naprawdę nie warto...
Ahaswer---> nie dosc, ze żyd to jeszcze szkop i ma czelnosc uwazac sie za Polaka :o
Tak wiem, moj chlopski rodowod jątrzy nienawisc w mym mozgu do takiego magnata jak ty :((
Stra- czy przy takim ustawieniu w grupie pod względem meczowym i punktowym mielibyśmy szansę awansu na rozszerzone mistrzostwa europy?:D
Benzema trafia w kadrze po 1221 minutach
Wczoraj bronił w Hiszpanii nie Iker a Valdek. :)
@kerlo w [106]
poziom wysoki, akurat ja nie znalem wczesniej komiksu na ktorym oparta jest historia, wiec nie ma takiej podjarki jak przy twd, ale jest ciekawie, tylko krotko jak zawsze u ttg :-(
ps. mr. toad = koobon ;-)
http://www.dailymotion.com/video/x15uaaf_portugal-vs-israel-1-1-goals-highlights_sport?start=17
moze mi ktos powiedziec czemu ci komentatorzy u nich tak sie smieja jak komus sie nie uda? :D
Na dzień dzisiejszy awans na przyszłoroczny mundial zapewniło sobie czternaście reprezentacji. Obok gospodarzy Brazylijczyków są to reprezentacje Argentyny, Włoch, Holandii, Niemiec, Szwajcarii, USA, Kostaryki, Iranu, Korei Południowej, Japonii oraz Australii. Warto wspomnieć także o dwóch reprezentacjach Belgii oraz Kolumbii, których dawno na mundialu nie widzieliśmy :)
Pan z Rosji się fajnie śmiał i próbował, ale wciąż królem komentarza skrótów pozostaje Tomasz Burnos.
opa waldesz stajl
Pozostało 14 dni do
spoiler start
Gran Derbi
spoiler stop
Jak informuje dzisiejsze wydanie Marki, Gareth Bale cierpi na dyskopatię. Klubowi doktorzy mieli wiedzieć o schorzeniu Walijczyka jeszcze w dniu prezentacji piłkarza, ale w związku z brakiem bólu i możliwością gry bez żadnych problemów, nie podjęto żadnych poważnych kroków w celu zaleczenia urazu. Niewykluczone jednak, że najnowszy nabytek Królewskich będzie musiał przejść operację. Poza dyskopatią Bale cierpi na wysunięcie dwóch kręgów.
Podobną kontuzję miał w sezonie 2010/2011 Gonzalo Higuaín. Argentyńczyk pauzował wówczas cztery miesiące.
Marca mało wiarygodna ale nie długo się przekonamy czy to prawda.
Od 1,5 godziny próbuje przeczytać co naprodukowaliście, generalnie czyta się to bombowo, cebulaki naprawdę potrafią zapewnić rozrywkę, choć paru ogarniętych gości też jest i mogliby się wypowiadać częściej. Podoba mi się ten Ahaswer, mógłby na stałe być takim swojskim antymoldasem w tym wątku, zresztą obu wychodzi to na dobre, skoro pierwszy raz w historii zdarzyło mi się parsknąć śmiechem przy poście Moldasa [139] :D
Mecz widziałem i choć byłem podpity, to było to najgorsze widowisko od lat. No nuda i festiwal beznadziei. Ja rozumiem, że Valem sobie żartuje proponując mnie na selekcjonera, no i nie mam pojęcia o takich rzeczach jak trening, etc., ale taktycznie to ja bym też drużyny gorzej na boisku nie ustawił, pewnie dlatego, że gorzej byłoby zwyczajnie trudno. Lewy sam na połowie rywala i długie prostopadłe piłki, kur**, kto tak gra, kto tak konstruuje ataki na tym szczeblu. Ja tak grałem Wisłą Płock w drugiej lidze, jak sobie kupiłem parkę szybkich murzynów do ataku.
Nie chce Trapattoniego, to nie jest kraj dla starych włoskich trenerów, piłka się zmieniła i teraz Conte, a nie Lippi, jest znakiem włoskiej piłki, za którą zasłużeni trenerzy nie nadążają. Nie obraziłbym się na trenera z Niemiec. Zibi twierdzi, że stać go nawet na Mourinho, więc niech kuźwa wynajdą najlepszego fachowca, za którym coś przemawia, bo mamy ekipę na regularne wychodzenie z grupy w dużych turniejach (dalej nie szalejmy), najlepszą pewnie od 30 lat i może nieprędko będzie podobna (choć tu akurat sam bym ze sobą polemizował, postpeerelowskie pokolenie o wiele lepiej rozumie słowo "zapierdalanie"), więc za zmarnowanie tego potencjału powinien być jakiś trybunał stanu.
Zgadzam się, że Trapattoni nie byłby dobrym wyborem. Na pewno to fachowiec z olbrzymim doświadczeniem, ale lata już nie te i mogłoby się to nie sprawdzić. Zresztą, wystarczyłby nam trener na poziomie Donadoniego i różnica powinna być znaczna. ;)
Optuję za jakimś Włochem, niech Boniek uruchamia kontakty, ale myślę, że nawet szaleniec w stylu Domenecha albo Zemana dałby radę.
Jaki tam zagraniczny... w kolejce następny jest Henry Kasperczak, a po nim Skorża.
Przepraszam za taki off top , ale naprawdę współczuję Wam młodym że już tyle lat nasza reprezentacja nie dostarczyła Wam tylu radości jak dawniej nam troszkę wcześniej urodzonym ...
Mając 10 lat w 1982 r pamiętam te MŚ w Hiszpanii , kiedy byliśmy dumni z naszych "orłów" - na podwórku grając w piłkę każdy chciał być Bońkiem, Smolarkiem, Lato, Buncolem , a w bramce oczywiście stał Młynarczyk... Potem byli jacyś zagraniczni np Rossi , Sokrates itd... Pomimo iż miałem mało latek to zapadły mi w pamięci te magiczne chwile mistrzostw, piosenki śpiewane a w szkole tylko się rozmawiało o meczach ...ehh :)
Kochamy piłkę i mam nadzieję że w końcu uda się za mego życia jeszcze ujrzeć jakieś sukcesy i tego Wam życzę , ale patrząc na indywidualności naszego zespołu to naprawdę jest potencjał , tylko jakoś nie idzie to przekuć do gry w zespole - ale to taka mała uwaga - ja tam teraz nie śledzę co się się dzieje w naszej lidze .
Jeszcze raz przepraszam za tę nutkę nostalgii i serdecznie pozdrawiam kibiców :)
Kurna, trochę creepy sprawa. Gadam sobie właśnie z kumplem o tym jaka Białoruś to wioska i zwierzęta zamiast ludzi i co należałoby z nimi zrobić, a minutę później dostaję na fejsie zaproszenie od gościa z... Białorusi. Inwigilacja działa!
Młodzieżówka po ładnym meczu wygrywa 2-0 z reprezentacją Szwecji u-21. Szkoda, że trochę oddali pod koniec meczu inicjatywę i zrobiło się groźnie. Na szczęście Szumski ładnie bronił cały mecz.
oficjalnie, Loon znów zaczyna obawiać się pukania do drzwi
fajny ten Wolf, do tego ładny i z dobrą muzyką - polecam
doprawdy nie wiem czemu Mr Toad skojarzył się draco(wi?) ze mną; czuję się urażony
w kolejce następny jest Henry Kasperczak, a po nim Skorża
zawsze gdy myślę, że zabawniej być nie może...
@[161]
wiem, że Skorża zdobywał szlify i doświadczenie w Jemenie, czy innym Omanie, ale dla mnie to ta sama półka
zabawniej by było jedynie wtedy gdyby wzięli ponownie Smudę
zawsze gdy myślę, że zabawniej być nie może...
Może, mam kandydata. Młoda, europejska myśl szkoleniowa w polskim wydaniu. Idealny człowiek do obrazu reprezentacji Polski.
Przepraszam za taki off top , ale naprawdę współczuję Wam młodym że już tyle lat nasza reprezentacja nie dostarczyła Wam tylu radości jak dawniej nam troszkę wcześniej urodzonym ...
Nie ma za co, nam radości dostarczają inne zespoły :] Ktoś poza snopkiem interesuje się jeszcze w ogóle na poważniej reprezentacją? :o
Paudyn nie masz racji. Na pewno więcej osób się interesuje, w tym ja, ale mało tutaj o kadrze piszemy, bo od tych nerwów to klawiatury gubią klawisze.
Ciekawe co będzie z twoim nastawieniem, gdy w następnych eliminacjach będą łoić każdego do zera. Czy okażesz się wtedy kibicem sukcesu?
O jakim Wolfie tam wyżej gadacie?
davis --> Paudyn jest największym pesymista w wątku. On co roku się boi że Manchester nie utrzyma się w ekstraklasie to chyba nie dziwne że nie kibicuje reprezentacji Polski.
w kolejce następny jest Henry Kasperczak, a po nim Skorża'
jeszcze Rumak w kolejce czeka
Ciekawe co będzie z twoim nastawieniem, gdy w następnych eliminacjach będą łoić każdego do zera.
argument z gatunku idiotycznych, jak wszystkie z cyklu "a co by było gdyby"
po pierwsze, to nam nie grozi
po drugie, skoro reprezentacja go nie interesuje (a musi?) to ewentualne (i ekstremalnie nieprawdopodobne) sukcesy również go nie obejdą
Warszawiaki - już na referendum byliście?
Paudyn mial chyba raczej na mysli, ze w tym akurat watku nikt nie mial zludzen co do awansu Polski, bo w ich sytuacji nawet rezprezentacja Niemiec mialaby szanse co najwyzej male. Nie wiem czemu miec pretensje, ze udalo sie przejsc okres bez klasycznego januszosnopkowania
Kolton to jest jednak...
On powaznie rzucal propozycje wdowczykow, lenczykow czy... nawalkow, no faken
Na dobranoc coś nietypowego. Spróbujcie zgadnąć autora tekstu.
http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna/kadra/fornalik-chce-pozostac-selekcjonerem/ry4gs
[175] Rzeczywiście coś pięknego szkoda, że do pokojowej nagrody Nobla wybierali innych kandydatów
http://www.cmrev.com/fmtv/fm2014/569/silnik-meczowy-wersji-beta-fm-2014.html
I ja Wam się podoba nowy silnik meczowy?
spoiler start
Można zaczynać zdanie od i?
spoiler stop
http://www.cmrev.com/artykuly/czytaj/Ricardo-Mannetti-_-od-eFeManiaka-do-selekcjonera.html
Dobry koleś.
Macco --> Ty cieszysz się z powrotu Jose czy nie? Pytam z ciekawości a pewnie przeoczyłem jak o tym pisałeś.
Same syfy standardowo wrzucacie.
http://static.fangol.pl/content/2/4/e/24eefee46057c741fe227e20d1604bc5-full.gif
To jest coś ciekawego. Powód braku zaufania Mourinho do Maty.
Na uwagę zasługuje też fakt, że ja w przeciwieństwie do takiego zacofanego koobona już dawno się nauczyłem, iż to archaiczne forum nie obsługuje gifów i nie próbuję ich wrzucić w obrazku.
Edit: Cieszyć to ja się mogłem po ogłoszeniu powrotu Portugalczyka do Chelsea. Teraz cierpliwie śledzę sytuację z dystansem i czasami komentuje. Z oceną wstrzymam co najmniej do końca sezonu.
w przeciwieństwie do takiego zacofanego koobona
to nie ja jestem zacofany, a forum; swoją drogą, nie przestaje mnie zadziwiać jak niewiele trzeba się starać, by utrzymać pozycję
“I will be able to sign a contract [with any club] in January, but I have never said that I will sign a contract with Bayern” #lewy
“I will be able to sign a contract [with any club] in January, but I have never said that I will sign a contract with Bayern”
Zapraszamy do Manchesteru, znajdzie się miejsce na bocznej obronie, bo kolejny trener z rzędu preferuje tam wszystkich poza bocznymi obrońcami. #freethetwins
I will be able to sign a contract [with any club] in January, but I have never said that I will sign a contract with Bayern
Boze Ty widzisz i nie grzmisz .... jaka to jest prostytutka to sie po prostui w pale nie miesci
Neutm wzywam Cię! Co sądzisz o takim zawodniku jak Ter Stegen? Wiadomo super talent w FM super parady na YT ale Ty jako fachowiec od Bundesligi co o nim sądzisz?,
No mam nadzieję że go Kupią. Jeśli chodzi o mnie chciałbym kogoś młodego na lata. Z Tego co wiemy to tylko Stegen, Courtois i De Gea z tych najbardziej utalentowanych ale oprócz Stegena któremu kończy się kontrakt za ponad 2 lata tamci są praktycznie nie do wyjęcia.
Jeśli chodzi o talenty to ciekaw jestem jak rozwinie się ten Butland.
Niezły ten stadion na zdjęciu :)
http://www.realmadrid.pl/index.php?co=aktualnosci&id=48095&kom=ok
Trochę taki niemiecki Boruc. Bardzo dobrze wygląda na tle przeciętnej obrony, często zdarzają mu się świetne interwencje, ale ciężko przewidzieć co by się stało gdyby trafił do drużyny, w której podczas meczu miałby maksymalnie 3 piłki do wybronienia. Jak na jego wiek to jest więcej niż dobry. Z młodych bramkarzy w Niemczech lepszego nie ma. W przypadku Barcelony warto zainwestować, tym bardziej że póki gra Neuer to ryzyko kontuzji na zgrupowaniach repry praktycznie znikome, bo sobie Ter Stegen nie pogra raczej, chyba że z ogórami. No i kolejnym plusem jest to, że gra w Gladbach, wiesz, Reus, Dante itd.
Innymi słowy, Boruc z kraju, w którym wiedzą jak się kopie piłkę, a nie czoła. W dodatku dekadę młodszy.
Koobon słowa naszego polskiego, narodowego dobra Roberta Lewandowskiego wkleja w obcym języku. Wstyd! :<
Neutm -> No te jego dotychczasowe występy w reprezentacji to szczęśliwe nie były, dobre klopsy. :P
http://www.youtube.com/watch?v=xEBQj1XKjt8#t=927
Łapcie film :) Jednego z bohaterów gra były zawodnik reprezentacji Polski :)
spoiler start
gra geja
spoiler stop
Kogo Zanetti uznał za najgorszego?
- Marco Tardelli. To był bardzo trudny rok z nim, przegraliśmy derby 0-6 i coś tego dnia pękło. Nie wiem czy faktycznie był najgorszy, ale był trenerem którego najmniej lubiłem.
Jeden z rzekomych kandydatów na posadę selekcjonera, a przy tym pierwsza osoba w historii, o której Zanetti powiedział coś złego :P
A ja chciałbym Tardelliego, jestem zwolennikiem włoskiej myśli szkoleniowej. Niech Boniek działa, w końcu bardzo dobrze się znają. Zresztą, Advocaat czy Domenech też byliby bardzo ok w mojej opinii. Przeraża mnie tylko ilość czeskich trenerów wśród kandydatów, zwłaszcza klubowych. To jednak nie jest taka różnica poziomów, jakiej oczekuję.
Przeraża mnie tylko ilość czeskich trenerów wśród kandydatów
Przeciez Ty nie zwracasz uwagi na dziennikarskie domysly nigdy, licza sie tylko fakty.
"Kontrym" to chyba najlepszy teatr tv w historii
ja rozumiem paudyn twoja frustracje, ze legia nie dorobila sie od czasu kowalczyka choc pol dobrego snajpera, ale ten pawel, ktory tak cie bawi grzal lawki w slabych europejskich klubach, a po powrocie do ekstraklasy z miejsca stal sie jedynym napastnikiem w lidze, ktory z zimna krwia potrafi wykonczyc setke : - )
Valem -> Bo tak jest, ale w przypadku tak ważnej sprawy sam dałem się głupkowacie ponieść emocjom. ;)
Bullz -> To tym gorzej świadczy o Ekstraklasie. Polemizowałbym też z jedynym, bo poziomem oprócz Brożka z napastników naszej ligi odstaje też Marco Paixao. Wzloty ma również Eduards Visnakovs.
mowisz o zawodnikach, ktorzy grali tu 10 kolejek, brozek byl x czasu i zawsze trafial
zreszta przeciez zawsze o nim mowiono jako o mega talencie (wiadomo, w skali kraju), wszyscy go wypychali na zachod, ale sie obsrywal i nie chcial jechac, jak pojechal to juz bylo za pozno i nie spelnil pokladanych w nim nadziei
ta sama historia z zurawiem, choc ten jeszcze wiekszym kozakiem byl i na celtic park go beda zawsze pamietac za ten mecz z rangersami tak jak w milanie sie pamieta comandiniego - dwa gola, ale ze to z kim i w jakim meczu
Skoro grzał ławkę w słabych klubach, to skąd przekonanie, że zrobiłby karierę na miarę Boruca, gdybym wyjechał ciut wcześniej?
Jego jedyny atut to nos snajperski. Idealny na ligę polską, nędzny na jakąkolwiek ligę europejską o poziomie lower-intermediate i wyższym.
Karierę to miał szansę zrobić właśnie Żuraw, a nie Brożek.
Zrobił. W klubie w najwyższej półki.
Brożek nie zrobił jej nawet w tym z dolnych rejonów, więc nie wiem, dlaczego miałby zarządzić w dużo lepszym z powodu wcześniejszego wyjazdu. Wybacz - pozostanę sceptykiem :>
Bullz -> To fakt, Żurawski był w Celticu lubiany i kibice The Bhoys na pewno go dobrze pamiętają. Zrobił co miał zrobić, a potem dokończył karierę na Cyprze. Do tego wchodził za samego Johna Hartsona, a przecież niewiele wcześniej pożegnano też na Celtic Park Henrika Larssona.
Ja uważam też, że Brożek miał pecha i trochę się pogubił. Pierwszy sezon w Turcji miał całkiem niezły, a potem przegrał rywalizację z Burakiem Yilmazem. Wtedy nie był to znany gracz, a widzimy, jak teraz rozwinęła się kariera Turka.
Nietrafiony okazał się potem wybór Szkocji, moim zdaniem mógł próbować w słabszym klubie, ale silniejszej lidze. W Recreativo Huelva grał, no ale to jednak Segunda Division.
[204]
ale ty pamietaj moze, ze mowimy o brozku 22-letnim, a nie 27-letnim, kiedy faktycznie wyjechal
to dalej jest napastnik, ktory w tej naszej zapyzialej lidze mial kolo 0,85 bramki na mecz, srednia wieksza niz lewandowski gdy wyjezdzal
wez sie stra moldas zastanow co ty w ogole wygadujesz, dorobek Tardellego jest zartem nawet na tle dorobku Fornalika, ktory w pilce nie osiagnal niczego; w dupie byl, gowno widzial, a i tak zawsze leciał z posady z hukiem
Biedota galicyjska już chyba ostro opala wunglem, bo bull pieprzy jakby mu w smogu brakowało tlenu...
z zimna krwia potrafi wykonczyc setke było widać w meczu z san marino
jego mega talent objawił się bodaj w sezonie 2005/2006 kiedy po odejściu żurawia stał się podstawowym napastnikiem wisły, a koronę króla strzelców zdobył niejaki "kiełbasa" wyprzedając ten mega talent o prawie 10 bramek - proszę bull nie kompromituj się
póki takie pseudo talenty będą przez takich krakowskich januszy uważane za mega gwiazdy to ten kraj zawsze piłkarsko będzie w ciemnej dupie
[208]
kogo obchodzi twoje zdanie, masz ponad 3 dychy na karku i napierdalasz w gierki online z elfami i krasnalami
raz, ze mam alergie na tandete i przerost formy nad trescia, dwa - film byl tak nudny, ze ledwo go pamietam, trzy - nie lubie anonymous
btw #peakyblinders
open.spotify.com/user/1166621573/playlist/4TEJub5c22BSINuX5luZym
uuu zabolało prostaczku krakowiaczku, przykro nam że twój idol to niedołęga, musimy cię sprowadzić na ziemię
i przestań topić swój nędzny żywot w piwie, przynajnniej będziesz mniej agresywny
no ta ta zabolalo a teraz wracaj do dziury z ktorej wypelzles, nie dostarczasz mi absolutnie zadnej rozrywki, wiec jestes bezuzyteczny
idz pan w chuj wypelniac tabelki w swoim korpo albo postalkuj jakis gimbusow na foro, bo to ci najlepiej wychodzi
kogo obchodzi twoje zdanie, masz ponad 3 dychy na karku i napierdalasz w gierki online z elfami i krasnalami
hahahaha. To było dobre. Wrzuciłem króciutki filmik z Brożkiem i nie spodziewałem się takiej ciekawej dyskusji :)
http://www.transfermarkt.com/en/leandro-damiao/profil/spieler_139449.html
Chyba już najwyższy czas żeby ten gość w końcu przeszedł do Europy i potwierdził swoją klasę i wartość.
Nie jestem po 30 stce i nie gram w elfy i krasnale ale wczoraj skończyłem późnym wieczorem Metro Last Night. Gra zajebista. Świetny klimat, bardzo ładna grafika, fabuła i bohaterowie też na wielki plus. Polecam wszystkim :) Ode mnie 9/10.
Loon wytlumacz mi prosze jak mogles dac 1/5 dla V for Vendetta ? :D
curiouscaseofbladerunner
Tomasz Zahorski znalazł swoje miejsce na ziemi. Klimat ciepły, strzela gola za golem, jest chwalony i może nieźle zarobić. Niedawny napastnik klubów ekstraklasy szaleje w Stanach Zjednoczonych, konkretnie w klubie San Antonio Scorpions. Właśnie został liderem klasyfikacji strzelców.
wlasnie tam powinien pojechac brozio w wieku 22lat, teraz bylby legenda emiratow
A widzieliście już ten jakże głęboki artykuł o Prawdziwych Polakach śpiewających hymn?
http://www.weszlo.com/news/16924-To_jest_wlasnie_druzyna_narodowa_glupcze
Także stra moldas pamiętaj: na egzaminach ustnych drzyj ryj w trakcie odpowiedzi, to dostaniesz wyższą ocenę
Nie draco, ja nie zniżę się do poziomu nieczystych zagrań w stosunku do szefów (w tym wypadku wykładowców), nie będę podkopów robił jak niektórzy. :P
Ekspresja pana, na którego przede wszystkim skierowana jest kamera powala. Cóż za mimika.
Co do Tardelliego - nieźle sobie radził wszędzie prócz Interu, na reprezentację Polski powinno wystarczyć. Trapattoni już za stary moim zdaniem, jak już jesteśmy przy włoskich szkoleniowcach, to może Ciro Ferrara? Japończycy zatrudnili Zaccheroniego, który całą karierę trenerską oparł na jednym mistrzowskie Włoch z Milanem i się im to opłaciło. Wszystko lepsze niż oklepana polska myśl szkoleniowa, niektórzy na poważnie pragną powrotu Engela...
Warto się też zainteresować sytuacją reprezentacyjną. Mnie zaimponowała reprezentacja Islandii. Była losowana z ostatniego koszyka, a dzisiaj powalczy o udział w barażach. Lubię Słoweńców, ale fajnie byłoby, gdyby to waleczni Islandczycy mieliby szansę wejścia do Mistrzostw Świata 2014. :)
Oficjalnie: Moratti sprzedał Inter do Indonezji
Nieoficjalnie: Berlusconi wlasnie siedzi w ZEA i próbuje sprzedać Milan
Stra Moldas -> Boniek mowi, ze PZPN stac nawet na Mourinho, a Ty podajesz nazwiska szrotu, szrotu!!! W przeciwienstwie do Ciebie zadalem sobie trud przesledzenia kariery Tardellego i facet jest nieudacznikiem, na tle którego Smuda wypada na całkiem ogarniętego eksperta z dorobkiem i sukcesami na koncie. Zresztą, jak ktoś jest dobrym trenerem to nie robi od 5 lat za asystenta w Irlandii. Trochę ambicji, bo jak zatrudniać takie gówno, to ja na serio wole Fornalika
Może nie szrotu, ale oczywiście się zgadzam, że są znacznie lepsi trenerzy do zatrudnienia. Jeśli koniecznie miałbym znaleźć Włocha, to chyba właśnie Ferrara byłby aktualnie najciekawszą opcją. Ewentualnie Delneri albo Gasperini.
A z innych państw - brałbym trenera z doświadczeniem na posadzie selekcjonera. Advocaat, a z bardziej szalonych wersji - Domenech. I będzie dobrze. :)
Załamię się, jeśli skończy się na Nawałkach, Skorżach i Wdowczykach... :(
spoiler start
Samo Stra plz!
spoiler stop
A moglbys jakos, nie wiem, argumentować te swoje wybory? Bo kiedy ja pisalem, ze nie chce Włocha lub o Tardellim, to argumentowałem czemu tak jest, a tutaj znowu serwujesz nam jakas swoja setna wyliczanke nazwisk, za ktora nie plynie nic sensownego. Troche jak ten smiszny Kamil Frydlewicz co nasladuje Janusza Króla Polski :>
Prandelli będzie wolny po Mundialu, to chyba jedyny Włoch z dostępnych, których bym zaakceptował, choć tak łącząc fakty, to pewnie przymierzają go do Milanu
podejrzewam, że stra ukrywa się pod pseudonimem dariusz wolowski
1000 haseł, 0 opinii
Podobał mi się styl prezentowany przez Irlandię pod włoskim szefostwem. Wiadomo, Marco Tardelli był tylko asystentem Giovanniego Trapattoniego, a jak się uczyć, to od najlepszych. Do tego to wielkie nazwisko piłkarsko, świetnie zna się z Bońkiem.
Moim zdaniem tej kadrze potrzeba też autorytetu, co pokazał przykład Leo Beenhakkera. Do tej pory jestem zażenowany sposobem, w jaki się go pozbyto.
Ciro Ferrara umie pracować z młodzieżą, trenował kadrę U21 Włoch. Do tego przecież to on był asystentem Marcello Lippiego podczas zwycięskiego dla Italii mundialu w 2006 roku.
Pozostała wymieniona przeze mnie włoska dwójka to zagadka bez doświadczenia reprezentacyjnego, ale w swoich klubach pokazali, że nie boją się ryzykownych rozwiązań taktycznych. To jednak już kompletna abstrakcja, bo specjalnie bym ich nie chciał, szukałem po prostu Włochów. ;)
Dlaczego Raymond Domenech? Bo może w kompletnym szaleństwie jest metoda. Wiadomo, jaką ma obecnie opinię w futbolowym świecie, ale jednak zrobił z Francją wicemistrzostwo świata. Z Polską mógłby powrócić w wielkim stylu. Drugi taki "świr", który przychodzi mi do głowy, to Zdenek Zeman, ale on w ogóle nie ma doświadczenia reprezentacyjnego.
Jest też Dick Advocaat, to pewniak. W samych finałach specjalnie nie czarował (Rosja na Euro 2016, Korea Południowa na MŚ 2006), ale w eliminacjach wielokrotnie pokazywał, że potrafi robić coś z niczego. Do tego sam rezygnował, gdy nie wychodziło, nie był wyrzucany. Wiedział, że pożegna się z reprezentacją Rosji już przed ME 2012.
A dlaczego nie polski trener? Bo, jak już napisałem, uważam, że tej kadrze potrzeba autorytetu. Trener zagraniczny - to brzmi, gdy jeszcze dojdzie do tego nazwisko na poziomie, to może coś z tego być. Problem leży nie tylko w taktyce moim zdaniem, ale też w psychice piłkarzy. Dla kogoś znanego mogą bardziej starać się na kadrze. ;) Umiejętności Polacy mają, co pokazują w swoich klubach.
Jak Bońka tak stać na każdego trenera to niech zabiera z Chin Marcello Lippiego.
Wolni są też Marcelo Bielsa i Hector Raul Cuper.
No starczy tego science-fiction.
Jest też Dick Advocaat, to pewniak.
No jak ktoś nawet ma na imię dick, to musi być pewniakiem
Skład Anglików na mecz z Polską:
Hart - Smalling, Jagielka, Cahill, Baines - Carrick, Gerrard, Townsend, Rooney, Welbeck - Sturridge
Ojojoj ale będzie wpierdol.
http://www.youtube.com/watch?v=pyFTn8C5CqY
Ładna brameczka Oscara z dzisiejszego meczu.
Andros Townsend
Nie znam typa ale pewnie jakiś nowy Bale :).
Wreszcie będę miał przyjemność oglądnąć Carricka.
Jeszcze zarzucę małą ciekawostkę.
Cristiano Ronaldo 19 asyst w rep. Neymar 20
spoiler start
Dawać hejt!
spoiler stop
wszyscy przesmiewcy reprezentacji polski -> NIE ZAPOMNIJCIE SIE TU WPISAC PAJACE PO DZISIEJSZEJ WYGRANEJ POLAKOW
ja już się wpisuję
[237]
Haim spoko, takie Bangles tylko trochę słabsze
[236]
Poważnie nie widzisz/słyszysz tego, że piłka po strzale obija nogę czarnucha?
Hurwa, Szczezny w bramce ;e
CO TA PIZDA ROBI W BRAMCE?????
Poważnie nie widzisz/słyszysz tego, że piłka po strzale obija nogę czarnucha?
A co do ma do rzeczy jak bramka i tak ładna? Większość najładniejszych goli niejakiego Deco to była po lekkich rykoszetach ale pewnie możesz nie znać takiego zawodnika.
Nasza obrona wygląda trochę komicznie :)
Wojciech Szczęsny - Piotr Celeban, Artur Jędrzejczyk, Kamil Glik, Grzegorz Wojtkowiak - Jakub Błaszczykowski, Mariusz Lewandowski, Grzegorz Krychowiak, Waldemar Sobota, Adrian Mierzejewski - Robert Lewandowski.
Przynajmniej będzie ciekawie, bo ustawienie ofensywne to będzie dużo goli dla Anglików.
Gdy czytam, że Szczęsny w bramce, to po ostatnim powołaniu Lewandowskiego nasuwa mi się pytanie: który Szczęsny?
dobry ruch waldka, boruc zjebal bramke z ukraina i dobrze ze siadzie na lawie!
Trzymam kciuki za hattrick 'naszego' Roberta albo Kuby, angole to taki drewnopol że żal to przegrać. Dużo graczy United którzy grają tylko w klubie to powinno być łatwo. Najlepiej jak Smalling spierdzielili trzy bramy to może w końcu ktoś zauważy że to nie fullback.
dzisiaj u mnie klasyczna intencjonalnosc dwuwartosciowa - milo by bylo wypsztykac angoli w baraze, czy nawet z ms ale perspektywa dalszego fornalika...nie
Rosjanie i Bośniacy dołączają do grona finalistów mistrzostw świata. Coś czuję, że Portugalia odpadnie w barażu :P
ja tam licze na angoli. byli mimo wszystko najlepsi w tej grupie, a na pewno lepsi od ukraincow, ktorym wojtkowiak wygral mecz w piatek. niech sie mecza w barazach.
3:0 dla nas, wszystko Lewy.
W końcu bramkarz taki jak być powinien.
Coś czuję, że Portugalia odpadnie w barażu :P
Niechaj popłyną łzy Krystyny.
@Kuba -> Anglicy na Mundialu najwyżej z grupy wyjdą.
ja z kolei trzymam kciuki za Anglików, gdyż Mundial jest od tego, by podziwiać Rooneya, a nie jakichś zawszonych ukraińców
Obrony dalej nie mamy.
bosnia i belgia na mundialu <3 ale czad
co to było. CZEMU NIE STRZELIŁ1!!!1
To miłe raz autentycznie pośmiać się z Welbecka bez bólu że zabiera gry groszkowi.
Mundial jest od tego, by podziwiać Rooneya
Z taką gra Anglików to za długo na tym Mundialu go nie będziesz podziwiał.
No i się stało. Jak się nie potrafi wykańczać akcji...
Najlepiej wysmiewac!
A co tu trener da ? Wszyscy szukają jakiegoś zbawcy, ale zwyczajnie dla tych przeciętnych grajków nie ma miejsca na większej imprezie.
Dobierze piłkarzy, którzy nie wrzucają piłek na orbitę kiedy w odległości pięciu metrów znajdzie się przeciwnik. Polska wygląda w tym meczu jak Anglia przeciw Włochom na Euro. A jakości jest na każdej pozycji na zdecydowanie więcej.
Ja z kolei mam zupełnie odmienne zdanie od Loona, im więcej niespodzianek, tym lepiej.
Fajnie, że Bośnia i Hercegowina wreszcie weszła. Tyle razy przegrywali w barażach. Przede wszystkim cieszę się jednak z tego, że do baraży dostała się Islandia. Wielkie brawa dla piłkarzy Lagerbacka, losowani z ostatniego koszyka, a zajęli drugie miejsce. To duży sukces.
Ależ ten Negredo jest w gazie ! Już ma chyba tyle goli co Heskey przez całą karierę w rep :D
Wielkie brawa dla piłkarzy Lagerbacka, losowani z ostatniego koszyka, a zajęli drugie miejsce. To duży sukces.
Wiemy Stra że byli losowani z ostatniego koszyka ale już o tym pisałeś wcześniej.
Swoją drogą to Islandia skoczy teraz pewnie o 2 koszyki. Może i więcej. ;) My za to, jak dobrze pójdzie, spadniemy do piątego. Na bogato.
Borek dzisiaj standardowo, czyli obiektywnie i rzeczowo, ale jak tam Szpakowski? Jest w duchu Wembley 1973?
Fajnie, że futbol się rozwija. Szkoda tylko, że nasza ekipa tak bardzo odstaje.
Często nie doceniamy przeciwnika. Nie chcę nawet myśleć jakie jaranko było by gdybyśmy mieli w grupie np Islandię, Bośnię i Szwajcarię.
draco -> No nie podnieca się, jak Szpakowski zwykle, jedynie z "Runim" szaleje. :P
Islandia, Bośnia i Hercegowina oraz Szwajcaria oklepałyby nas bardziej, niż Czarnogóra czy Ukraina. Przy obecnej formie Anglii uważam, że Bośniacy i Szwajcarzy mają nawet lepsze zespoły.
jak tam Szpakowski? Jest w duchu Wembley 1973?
Jak Szczęsny dostał butem Welbecka w przedramię to wspominał że Tomaszewskiego w 73 też ręka bolała.
Lewy to jest fenomen, strzela w sezonie kilkadziesiąt bramek, ale podać dokładnie koledze z drużyny nie potrafi ;x
Czarnogóra nie chce natomiast nawet spróbować powalczyć o baraże i przegrywa sobie na własnym boisku z Mołdawią.
Bad Olo --> Jak i Sobota, który teraz u szczytu formy. :) Ach, ta reprezentacja.
Podoba mi się brak rozeznania w obronie połączony ze swoistą formą pressingu w naszej grze. Jeśli w ogóle można tak powiedzieć.
Włosi to jednak weseli są, nie grają całkowicie rezerwowym składem, ale mają wszystko tak bardzo gdzieś, że przegrywają w Neapolu z Armenią.
I tylko kibiców szkoda, którzy przyszli na Stadio San Paolo, ale to i tak będzie jedyna porażka Azzurrich w eliminacjach, jeśli do niej dojdzie oczywiście. To jednak grupa B jest właśnie tą, z której drugie miejsce nie zagra w barażach - walczyły wszystkie cztery zespoły oprócz Malty, czyli Dania, Czechy, Bułgaria i Armenia i punkty rozdzielił się zbyt równomiernie.
EDIT: O, remis. :P
Tak się zastanawiam, o co chodzi z tymi reklamami na bocznych bandach. Niby gramy na Wembley a ciągle widzę tam tylko naszych sponsorów, biedrę i in, którzy nic nie znaczą dla przeciętnego Anglika. Podobnie było na Ukrainie. Nie chce mi się wierzyć, że nasi rywale nie mają sponsorów lub nie chcą się reklamować na takich meczach? Zawsze wydawało mi się, że jeśli się gra na wyjeździe to zazwyczaj sponsorzy gospodarzy wszędzie się pokazują, ale na meczach Naszych ta reguła się nie sprawdza.
P.S.
Za bramkami jedynie wyświetlają się jakieś angielskie reklamy.
Pewnie angielskie reklamy są na drugiej stronie, a transmisja idzie z innych kamer.
nie no, tak wkurwiających podań lewego nie da się zdzierżyć...
[293] czasami najprostsze rozwiązanie są najlepsze dziękuję ;)
A ja już myślałem, że to zaawansowana technologia, która polega na tym, że w transmisji telewizyjnej boczne reklamy są zsynchronizowane z daną stacją telewizyjną i w zależności od kraju pojawiają się tam inne reklamy odpowiednio nakładane na sygnał telewizyjny. :)
Akurat gram na jakims angielskim serwerze w dayz. I na czacie się śmieją z polaków, i krzyczą, gerard :(
Jestem niedumny... ;(
Tak beznadziejna Anglia w drugiej połowie, stojąca jak na treningu a my nie potrafimy zrobić więcej niż jednej sytuacji ... A Townsend kapitalne spotkanie, chłopak drugie spotkanie w reprezentacji a mieszkał Naszych jak dzieci.
Przypomnij im Tomaszewskiego i Domarskiego, możesz też zastosować opcję "oskarżycielską" - Lubański i McFarland.
Czarnogóra widzę kończy eliminacje na wesoło. Taki wynik to jednak wstyd.