Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: piekarniczej przygody czas dalszy i pytanie o polecane piekarnie

25.06.2025 12:42
1
1
el.kocyk
187
Legend

piekarniczej przygody czas dalszy i pytanie o polecane piekarnie

moze ktos pamieta jak wiele miesiecy temu pisalem o tym ze kupuje lokal (zaczalem starac sie o kredyt w pazdzierniku)
no to w koncu podpisalem papiery i mam klucze
bank dal kredyt, lokal stoi, taki wczesny polski stan surowy, czyli nawet instalacji nie ma, podlogi nie ma, sa sciany i okna

wiec teraz trrzeba to wszystko zaplanowac i wykonczyc
jak sie uda to moze sie otworzy w tym roku, ale nie wiem bo Belgia to stan umyslu i np budowlanka bierze w wakacje miesiac wolnego
bo czemu nie, jest to dobry czas na wakacje przeciez:)

jest kupa stresu, zapozyczylem sie na gruba kase, jak podloczylem wszytskie swoje kredyrt i przeliczylem na zlotowki to az mnie zmrozilo
jeden plus to oprocentowanie, jest dosc niskie
trzymajcie kciuku i wpadajcie na otwarcie:)

a przy okazji - ludzie z Wroclawia, Krakowa, Opola, Trojmiasta, Krynicy, Katowic, Rybnika, Nowego Sacza i Wawy - macie moze swoje ulubione piekarnie ktore polecacie odwiedzic?
i te gdzie sa pyszne rzeczy i te ktore sa piekne wizualnie, bo chcialbym by moja byla wlasnie piekna, w koncu bede tam spoedzaal kupe czasu
z gory dzieki za namiary

25.06.2025 12:47
mohenjodaro
2
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
mohenjodaro
122
279 właściwy ranking

Beda jakies fotki? Jak lokalu nie ma co ogladac, to chociaz jak sie sprawy maja przed?

25.06.2025 13:31
2.1
el.kocyk
187
Legend

na razie nie ma co ogladac, mam plan i mam firme ktora robi teraz pkany jak to urzadzic, jak rozprowadzic instalcje itp

25.06.2025 17:28
mohenjodaro
2.2
mohenjodaro
122
279 właściwy ranking

Przed lokalem mi chodziło, ryneczek? Blokowisko?

25.06.2025 12:50
Drackula
3
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Drackula
239
Bloody Rider

Ja bym się skupił na prostym, funkcjonalnym i schludnym wykończeniu. Skoro już masz kredytu pod szyję to nie ma sensu z tej piekarni robić kawiarni z marmurami.

Generalnie zamiast pakować się w kolejne koszty to zobaczyłbym jak biznes będzie fukcjonowal, jaka będzie stopa zwrotu itp.

Jeśli zatrybi i będzie dobrze wtedy zrobisz rewamp lokalu i rozszerzysz oferte.

post wyedytowany przez Drackula 2025-06-25 13:13:11
25.06.2025 13:31
3.1
el.kocyk
187
Legend

ja nie bede mial tam miejsc siedzacych, max jaki moge miec to kawalek blaciku przy oknie taki do stania.
to piekarnia, nie kawiarnia:)

25.06.2025 12:57
Fett
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Fett
247
Avatar

Nie opłacałoby Ci sie ściągnąć ekipy wykończeniowej z Polski? ;)

Wszystkie piekarnie do których uczęsczam wyglądają raczej przeciętnie. Pintereścik i jazda, albo w ogóle odżałować na architekta wnętrz który Ci to wszystko ładnie pospina

post wyedytowany przez Fett 2025-06-25 12:58:06
25.06.2025 13:32
4.1
el.kocyk
187
Legend

mam architekta, a wlasciwie dwoch
jedna firma roibi czesc produkcyjna, zgodnie z wymogami a mam tez "interior designer" ktory zajmie sie czescia sprzedazowa

25.06.2025 13:26
M@co
5
odpowiedz
1 odpowiedź
M@co
127
Krzywda

Powodzenia z rozwijaniem biznesu!

We Wrocławiu jest kilka piekarni, która zaczynały od busa tak jak ty. Te najbardziej znane to na pewno:
1. Plon https://www.piekarniaplon.pl/
2. Chleboteka (szok że mają już tyle lokali) https://chleboteka.pl/
3. Sąsiedzi https://piekarniasasiedzi.pl/

25.06.2025 13:30
5.1
el.kocyk
187
Legend

plon znam, ale oni to na bogato maja, ja tyle jkasy a pewno nie mam:)

25.06.2025 13:30
Fyrdraka
6
odpowiedz
1 odpowiedź
Fyrdraka
2
Centurion

W Warszawie na Kabatach mamy coś takiego:

https://www.facebook.com/breadmorning/

Wystrój raczej skromny ale jeśli o mnie chodzi w zupełności wystarczający, widać, że to nie sieciówka a to duży plus :)

post wyedytowany przez Fyrdraka 2025-06-25 13:31:32
25.06.2025 14:09
6.1
1
el.kocyk
187
Legend

Mati znam:) wlasnie otwiera druga piekarnie wiec ja odwiedze na bank!

25.06.2025 13:31
tomazzi
7
odpowiedz
1 odpowiedź
tomazzi
26
Generał

Nie opłacałoby Ci sie ściągnąć ekipy wykończeniowej z Polski? ;)
O tym samym pomyślałem :) Do jesieni miałbyś wykończony lokal ;)

25.06.2025 14:17
7.1
el.kocyk
187
Legend

znajac zycie zaraz ktos by zglosil czy aby na pewno maja pozwolenia wszytskie i wszystko jest na 100% ok

mam ekipe czesciowo polską i latwiej mi bedzie z fakturami tutejszymi niestety

25.06.2025 14:57
claudespeed18
8
odpowiedz
claudespeed18
215
Call me Snake

Z sieciówek to Grzybki i Putka ale to znane przez wielu, zwłaszcza w Wawie.

Za to tematy tylko słodkie to może taka polecajka:

Jeśli chodzi o krafty to polecam dziewczynę, która sama robi wypieki, nie ma strony jednak i przez social media się ogłasza ale ma taki ruch, że raczej nie musi
https://www.facebook.com/domobake

Jadłem tam najlepszą jagodziankę w życiu i to taka właśnie cała pełna jagód aż się wylewa. Tylko wtedy cena też jest konkretna, ostrzegam narzekaczy ;)

post wyedytowany przez claudespeed18 2025-06-25 15:13:42
25.06.2025 15:47
hopkins
👍
9
odpowiedz
hopkins
225
Zaczarowany

Trzymam kciuki i jak będę w Belgii na pewno odwiedzę.
wiec teraz trrzeba to wszystko zaplanowac i wykonczyc
jak sie uda to moze sie otworzy w tym roku, ale nie wiem bo Belgia to stan umyslu i np budowlanka bierze w wakacje miesiac wolnego
bo czemu nie, jest to dobry czas na wakacje przeciez:)

To jest bardzo zdrowe podejście:)

25.06.2025 16:08
Lindil
10
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Powodzenia! Szkoda, że Bruksela:( Do takiego np. Arlon pewnie bym nawet mógł zajrzeć raz na jakis czas;)

25.06.2025 16:24
Sanchin
11
odpowiedz
Sanchin
207
Orchid Samurai

Powodzenia!
Chętnie czytam twoje wpisy jak ten, kiedy tylko przyuważę (a raczej za wiele ich nie było, więc łatwo zauważyć :))
W Krakowie polecam Odrodzenie Chleba: https://www.facebook.com/odrodzeniechleba/ - smakowo, bo wizualnie nic szczególnego raczej. Ale chleb mają bardzo dobry

25.06.2025 17:18
Herr Pietrus
😉
12
odpowiedz
Herr Pietrus
232
Jestę Grifterę

Dobrze oddziel część technologiczną od sprzedażowej. ;)

U mnie jeden intelligent ma w mieście sieć piekarni i szczyci się tym, że można zobaczyć, jak na zapleczu przebiega produkcja... w środku każdego punktu jest pewnie ze 40 st., z klimą kierunkową rozkręconą na full, by choć odrobinę schłodzić przestrzeń dla klientów. Nie znoszę zimna, ale nie wyobrażam sobie pracy w takich warunkach. Byłem tam po pieczywo dwa, może trzy razy, i więcej iść nie zamierzam.

Nie sądzę oczywiście, że ty albo twoi architekci moglibyście być aż tacy głupi :) - ot, taka tematyczna anegdotka ze wschodu, tym razem o mniej udanych rzemieślniczych piekarniach.

Powodzenia, obyś tylko miał jeszcze z tego jakąś radość, bo chyba samo pieczenie ci ją dawało, a tutaj lada moment to będzie już "tylko" biznes jak każdy inny z bilansem, kredytami i ludźmi pracującymi dla ciebie. Pewnie budowa czegoś takiego od zera daje ogromną satysfakcję, ale o ile mnie pamięć nie myli chwaliłeś sobie właśnie prostotę i przyziemność pracy piekarza oraz poczucie, że tworzysz coś konkretnego.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-06-25 17:22:25
25.06.2025 18:02
Wrzesień
👍
13
odpowiedz
Wrzesień
69
Idiot Doom Spiral

Ja kupuję w Biedronce bo blisko i mi smakuje, ale szczerze życzę powodzenia z tematem ;)

Forum: piekarniczej przygody czas dalszy i pytanie o polecane piekarnie