PC po czyszczeniu się nie uruchamia

Forum Komputery
Odpowiedz
23.12.2025 15:02
1
odpowiedz
WielkiCzuczu
38
Pretorianin
Image

PC po czyszczeniu się nie uruchamia

Hej. Czyściłem PC, jedynie co robiłem to wyjąłem kartę graficzną. Teraz PC się nie uruchamia, tzn kręci kółeczko na ekranie Gigabyte (od płyty głównej), czyli tak jakby Windows nie chciał się uruchomić.

Resetowałem kilka razy, wyjąłem na kilkuminutowe baterie od BIOSu.

Pamiętam że kiedyś też tak się już zdążyło przy czyszczeniu ale nie pamiętam ja sobie z tym poradziłem.

Jakieś pomysły?

23.12.2025 15:08
Narmo
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Narmo
38
nikt

Czekaj. Czasami po wyjęciu komponentów (a zwłaszcza po pełnym resecie BIOSu) komputer musi zrobić pełny skan podzespołów. W tej chwili robi się pewnie skanowanie RAMu, co może chwilę potrwać, jeżeli masz duże kości.
Możesz też sprawdzić pewnie na płycie głównej, co aktualnie jest sprawdzane bo powinien być tam albo dedykowany ekranik z różnymi kodami, albo diody z różnymi komponentami opisanymi.

23.12.2025 15:13
2.1
WielkiCzuczu
38
Pretorianin

Ramu jest 16GB, PC z 2017r ale to raczej nieważne. Działał bez zarzutów a po czyszczeniu system nie chce się załadować. Tym bardziej że tylko grafika była wyjmowana i nic poza tym nie odłączałem czy coś.

W każdym razie zaczekam i będę resetował jeszcze.

Oki, już zaskoczył. Dzięki za pomoc :)

post wyedytowany przez WielkiCzuczu 2025-12-23 15:14:54
24.12.2025 00:00
WolfDale
3
odpowiedz
WolfDale
92
~sv_cheats 1

To dlatego że masz brudny monitor.

24.12.2025 00:05
SULIK
4
odpowiedz
SULIK
270
olewam zasady

jeżeli grafika była wyjmowana, to bym ją wyjął raz jeszcze i ponownie wsadził sprawdzając czy na pewno weszło dobrze w styki, sprawdzić należałoby też kable zasilające do niej

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl