Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: pc pad

22.08.2016 14:36
1
player18
22
Chorąży

pc pad

Mam stary pad i nie chce wydawać kasy na nowego.Problem polega na tym,że lewa gałka chodzi normalnie,ale ta prawa już nie.Ta prawa gałka pokazuje liczby 1,2,3,4.Powinna pokazywać kierunki a nie liczby.Wiecie o co chodzi?Może jakoś trzeba zmienić ustawienia czy jak?

post wyedytowany przez player18 2016-08-22 14:37:12
22.08.2016 17:51
SULIK
2
odpowiedz
SULIK
263
olewam zasady

W zależności od gry/sterowników pada prawa gałka właśnie ma pokazywać 1,2,3,4 tj. przyciski (PS: trójkąt, kwadrat, koło, X, a Xbox: X,A,B,Y).

Dodatkowo nie wszystkie gry odługują prawidłowo każdego pada. Musisz chyba poszukać emulatora xinput lub directinput (nie wiem który w którą stronę zrobi Ci robotę).

23.08.2016 16:09
3
odpowiedz
player18
22
Chorąży

Właśnie próbowałem na emulatorach i też są inne przyciski podawane.Klikam np 3 a na emulatorze pokazuje inny przycisk

25.08.2016 15:18
SULIK
4
odpowiedz
SULIK
263
olewam zasady

Ogólnie temat jest dość skomplikowany, ponieważ:
1. są 2 różne protokoły przekazywania danych xinput i directinput i może się okazać, że w konkretnej wersji windowsa
= sterowniki prawa gałka nie będzie działała (a dokładniej, będzie działała tak jak przyciski)
2. oznaczenia przycisków 1,2,3,4 - tutaj już jest zupełnie magia, ponieważ
a) jak ktoś rozpisuje np. ciosy w bijatykach które są dostępne na 2 konkurencyjnych konsolach to pisze się np.:
tył, przód, 1 (gdzie 1 w tym wypadku oznacza x na xboxie, a na psie kwadrat)
b) na samym padzie może być numeracja przycisków jak nie jest ani od MS ani od Sony i tutaj bywa różnie (mogą, a nie muszą się przekładać na ogólnie przyjęte standardy)
c) w emulatorze też są numery przycisków, które już zupełnie mogą odbiegać od wyżej wymienionych cyfer
d) na koniec może dojść do takiej sytuacji, że przycisk na padzie oznaczony jako 1, będzie dawał w grze wartość np. przycisku 3 na klawiaturze

Ogólnie powinieneś podać jakiego masz pada oraz jaki emulator używasz i w jaką grę chcesz grać, wtedy może będzie łatwiej Ci pomóc

25.08.2016 17:17
Santiako
5
odpowiedz
Santiako
27
damianDgamer

Używane pady są dosyć tanie, jeszcze jak sprzedasz ten to dołożysz niewiele kasy a zaoszczędzisz czasu na naprawianie tego

Forum: pc pad