Papier samokopiujący
Witam, potrzebuję informacji od osób które miały do czynienia z papierem samokopiującym. Sprawa wygląda tak, że mam dwie strony A4 z zamówieniem, różni je tylko nadrukowane słowo kopia/oryginał. Obecnie korzystam ze staromodnych kalek. Wszystko pięknie jednak strasznie brudzą i nie wygląda to profesjonalnie. Wiem że istnieje papier samokopiujący, w moim wyobrażeniu oczekiwałbym wydruku na zwykłej atramentowej drukarce, nałożenia jeden na drugi i wpisania długopisem słów w odpowiednie rubryki tak aby odbiły się na kopii. Czy istnieje takie ustrojstwo?
Staromodnych kalek, tzn jakich? Takich fioletowych, brudzących? Przecież są nowe, techniczne. Takie niemal przezroczyste.
Zakładam że chodzi Ci o coś w tym stylu - > http://www.poligrafia.jimwent.poznan.pl/akcydensy/druki.htm
Firma zupełnie przypadkowa.
HumanGhost - ale kalki techniczne spełniają zupełnie inne zadanie niż kopiujące, przede wszystkim - nie kopiują ;) Widać co jest pod spodem, ale pisząc po kalce nie odbije Ci się na papierze tekst.
Do druku na samokopii używamy Riso. Czy papier 60 w ogóle pójdzie na zwykłej drukarce - nie wiem. Drukujemy tego tony. Na upartego, mogę sprawdzić na jakimś laserze. Najwyżej się zatnie. Atramentówek na stanie niestety nie mamy.
Natomiast jeżeli chcesz drukować "na przebitkę" - tak jak faktury, musisz do tego używać drukarki igłowej.