Otrzymałem nalepke na pudło do wysyłki i co
Wymieniam zepsuty monitor na gwarancji i dostałem od producenta nalepke przewozową do naklejenia na karton z monitorem i tam jest napisane:
Dimensions: 20cm x 50 cm x 50 cm
I co mam teraz szukać pudła dokładnie o takich wymiarach czy moge to olać i wysłać w takim pudle do jakiego pasuje monitor?
Może być mniejsze, ale nie większe niż te podane przez producenta.
50 na 50 pudelko?
Nawet 20 cali nie wejdzie.
Naklej i nie zwracaj na to uwagi. To oni są zleceniodawcą dla firmy kurierskiej i najwyżej oni dostaną prośbę o dopłatę. Z doświadczenia jednak: wywalone w deklarowane wagi i wymiary. W firmie w której pracuję to na każde 10000 paczek to może 100 ma faktycznie pomierzone i zważone i prawidłowo podane, reszta losowo. Szansa na to, że kogoś to zainteresuje jest niewielka (nie mamy na to czasu xD). Obecnie firmy kurierskie sprawdzą to tylko gdy paka ma szansę nie zmieścić się do automatu paczkowego (jeśli na niego jest nadana).
Dokładnie tak. Rozmiary są ważne w zasadzie tylko w przypadku nadawania na paczkomat lub w przypadku wysyłek zagranicznych (głównie nadania paletowe), natomiast waga, o ile nie przekracza możliwości fizycznych pojedynczego kuriera również nie musi być dokładnie wyliczana.
Za dużo paczek i nie mają czasu zbytnio tego ważyć i mierzyć na sortowniach. Ale czasem można być wybrańcem, bo paczka była o 2cm dłuższa niż na zamówieniu i doliczyli dopłatę do uregulowania. Ja się po prostu machnąłem przy wpisaniu, ale mogę czuć się wyróżniony. Oczywiście kiedy nie my to nadajemy to może nas nie interesować, ale jednak waga i wielkość paczki jeśli koszt jest po naszej stronie ma znaczenie bo jednak kwoty się zmieniają. Czasem ktoś wpisuje na pałę jakiś większy rozmiar i wagę przez co nawet nie wie że dopłaca 5-10 złotych przez to.
Oczywiście w dużych firmach działa to inaczej, bo tam po prostu robią paczki z adresem gdzie ma być dostarczona i resztę załatwia już kurier wystawiając potem fakturę raz na miesiąc za obsługę.
A tak swoją drogą to piszę jako pracownik firmy logistycznej (jakiej to nie ważne). U nas większość paczek ma wpisane 5KG. Paczki po 0.5kg jak i 30kg. Głównie paczki powodujące problemy są sprawdzane :). U nas bardzo często nie proszą o dopłaty, bo po prostu gra niewarta świeczki przy tej ilości :P.
U mnie nie muszą prosić, po prostu dostaję fakturę z dodatkową pozycją opisaną jako niezgodność przesyłki ze stanem faktycznym.
Trzeba więc zainwestować w wagę i metrówkę :P
Metrówek w firmie to ja mam cały regał we wszystkich możliwych wariantach, ja nawet w przeciwieństwie do pozostałych osób w firmie zawsze mierząc od razu sobie piszę wymiar i wagę markerem na paczce żeby potem sobie łatwiej wklepać w system. Wtedy tego nie zrobiłem i na dodatek zostałem wybrańcem, tym bardziej że paczka nie była jakaś zbytnio duża i ciężka.
Chociaż czekaj czekaj, Ty wiedziałeś że to moja paczka i to Ty zrobiłeś mi taki numer!