Ostateczny wybór karty graficznej ;]
Witam
Moja karta ( Gigabyte HD5770 ) jest już trochę słaba i w niedalekiej przyszłości chcę kupić nową. Na kartę mogę wydać maksymalnie coś ok.1000 choć czekam na obniżki/promocje. Zainteresowałem się GTX'ami a konkretnie 560Ti, 570, 480 i 580. ( Obecnie mam Radeona i spisuje się nieźle więc jeśli ktoś zna równie dobre odpowiedniki od tej firmy i niezbyt drogie to chętnie zobaczę. Nie znam się, nie wiem która z tych kart ( a może jakaś inna ) będzie najmocniejszą jaką mogę dać do swojego komputera ( nie wiem czy zasilacz da rade )
Mój komputer
Procesor: AMD Phenom II X4 955 3,20GHz
RAM: 8GB DDR3 (4x2GB)
Płyta główna: Gigabyte GA-MA770T-UD3 (Socket M2)
ZASILACZ: ------[zdj ;p ]---->
Dysk: SAMSUNG HD103UJ ATA Device (IDE) 1TB
System: Windows 7 64-bit Home Premium
HD7850 za trochę ponad 800zł (w Agito) + lepsze chłodzenie na procesor i jego OC.
1.No ok, wygląda nieźle. Ale szukam najmocniejszej karty jaką mogę dać do mojego komputera.
---------
Znalazłem coś takiego:
1.http://www.anandtech.com/bench/Product/550?vs=517
2.http://benchit.pl/karty+graficzne/porownanie)
Można tu porównać trochę karty graf. choć nie wiem czy wyniki pokrywają się z prawdą.
-----------------
zobacz sobie to zestawienie:
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
Jak pisze PrzemoDZ - też uważam, że w tym budżecie 7850 to optymalny wybór
[5] Chodzi o GTX 660 Ti ? A to już wyszło ? Bo na Allegro są jakieś aukcje
Ten Radeon 7850 wg. http://benchit.pl/karty+graficzne/porownanie ma tylko 64 Jednostki Cieniujące przy czym moja stara karta ma ich 800. Rozumiem że im więcej tym lepiej. Czy to jakiś błąd ?
Byłoby to całkiem bez sensu, gdyby 5770 był lepszy od 7850.
Sam kupiłem 7850 3 dni temu, jeszcze nie testowałem jej, ale będę na bieżąco zdawał relacje w wątku "Składamy komputer"
Hmmm... ja tam się nie orientuje,a le rozumiem, ze jak to u AMD, 7850 to taki nowszy 6950? Jak tak, to bierz i nie marudź :)
Jak wynika z testów HD7850 akurat demonem szybkości nie jest, choć z drugiej strony za 900zł to niezła karta i NV raczej nie ma w tej cenie odpowiednika. Ja jednak bym dołożył te 100-150zł i za około 1000-1100zł kupił GTX570.
(6) --> gwoli ścisłości, radeon 7850 posiada 1024 jednostki cieniujące
Tak jak pisałem czekam na jakieś obniżki/promocję więc myślę że karta która w tej chwili kosztuję lekko ponad 1k może być brana pod uwagę :)
GTX 660 pewnie będzie gdzieś na poziomie 7850, pewnie nieco mocniejszy i nieco droższy tak jak w przypadku 660TI i 7870
Zaraz, co jest nowsze i mocniejsze GTX 660 czy GTX 660Ti ? Jest jakieś porównanie tego GTX 660Ti/GTX660 z innymi kartami graf.? Ile może kosztować ta karta i czy mój zasilacz da radę ją pociągnąć ?
I takie pytanko. Tak mniej więcej wychodzi z tych testów że Radeon 7850 jest lepszy od GTX 480, 560 Ti ale słabszy od GTX 570 I Radeona 7870 ? Chce się upewnić. I jak już podajecie te propozycje kart to proszę od razu podawać takie że na 10000% mój komputer ( zasilacz ) uciągnie taką kartę :)
Karty z serii HD 7xxx ciągną bardzo mało prądu - zasilacz da radę
GTX 660 i GTX 660Ti z tego co pamiętam mają mieć premierę w tym samym dniu ( tak dobrze rozumiesz - premiery jeszcze nie było ).
Ofc GTX 660Ti będzie lepszy.
7850<GTX570<HD7870
Tak to idzie ( przy czym Radki znacznie lepiej się podkręcają i podkręcony GTX 570 będzie słabszy od podkręconego 7850 ( chyba, że trafi Ci się bardzo dobra sztuka GTX'a 570 to może i nie, ale i tak pobór mocy i temperatury będą na korzyść 7850 ).
Dla mnie możliwość podkręcenia nie ma znaczenia bo i tak na 100% tego nie zrobię :) I bez tego mam dosyć wysoką temperaturę ;p.
I rozumiem że taki GTX 570 również mój zasilacz pociągnie ?
Test 660TI w necie już jest, wystarczy trochę poszukać. Karta jest wydajniejsza (dość znacznie) od 7870
A właśnie, GTX 580 już nie produkują, to jak jest z wsparciem technicznym/gwarancją na ten model?
Nowe sterowniki do niej będą wychodzić jeszcze przez bardzo długi czas. Jak trafisz na model który został kupiony dość późno to gwarancję będziesz miał.
OK, GTX 660 Ti miał już swoją premierę. Z tego co czytałem to sugerowana moc zasilacza to 450W Czyli powinno śmigać na moim zasilaczu. Może ktoś to potwierdzić ? Chciałbym się upewnić na 100%
Nowe sterowniki do niej będą wychodzić jeszcze przez bardzo długi czas. Jak trafisz na model który został kupiony dość późno to gwarancję będziesz miał.
EVGA daje 10 lat gwarancji jak się postarasz :)
[20]
Nvidia potwierdza:
http://www.geforce.co.uk/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-660ti/specifications
Minimum: 450W.
Ale musisz uwzględnić że:
a) Nie kupisz GTX 660 Ti za 1000zł, karta nie schodzi poniżej 1350zł,
b) Za około 1400zł kupisz GTX 670 który jest wyraźnie szybszy, jeżeli już mówimy o tych kategoriach cenowych,
c) Za około 1100zł powinieneś znaleźć Radeona HD 7950 który jest niemalże identycznie szybki jak GTX 660 Ti a tańszy o 200zł + dobrze się kręci.
PS. Jak musi być koniecznie do 1000zł to szukaj taniego 7870 bądź 7850 z lepszym chłodzeniem, lub GTX 570 (to też wciąż dobra karta)
Wnioski o ewentualnej opłacalności rodziny 660 Ti wyciągnij sam.
Hmm..
Ja nigdy nie kręciłem kart i nie będę tego robił. 2 powody: nie potrafię, i bez tego mam sporą temperaturę.
Mówiłem o kartach coś ok.1000zł Czekam na jakieś promocje/obniżki i jak będzie tania to kupie. Na ten przykład GTX 560Ti w tej chwili kosztuje w najtańszym sklepie 676zł ale jeszcze jakiś czas temu kosztował ponad 900zł a jeszcze wcześniej coś ok 600.
Mógłbym w sumie wziąć tego GTX 560 Ti ale chyba będzie lepiej jak wezmę coś lepszego bo starczy na dłużej.
[23] hmm ten Radeon HD 7950 brzmi nieźle
[25]
Temperatura jest zależna od modelu karty, to że teraz masz wysoką temperaturę nie oznacza że będziesz miał wysoką w nowej karcie. Szczególnie jeśli kupiłbyś jakąś kartę z autorskim chłodzeniem, np. Windforce Gigabyte'a, karta nie przekroczyłaby 75 stopni nawet po ekstremalnym OC. Poza tym moja karta po podkręceniu rdzenia o 120MHz a pamięci o 450MHz działa o 1-2 stopnie cieplej (przed OC 82C, po 84C - tak, chłodzenie Gainwarda ssie), więc różnica temperatur jest nieodczuwalna a wydajnościowo - jak najbardziej. Mam 7FPS więcej w Unigine Heaven więc warto się pobawić, szczególnie że jest to bardzo proste.
Druga sprawa: czekanie na obniżkę moim zdaniem nie ma sensu, bo gdy GTX 660 Ti będzie obniżone do 700-800zł na rynku będą już lepsze karty w okolicach 1000zł, na których obniżkę warto poczekać, idąc tym tropem można czekać w nieskończoność.
PS. Jak do 1000zł to 7870 to no brainer. Ale ja bym dozbierał tę stówę (albo szukał okazji) i kupił 7950 bo różnica jest dość znaczna.