Jak wiadomo już niedługo będzie przechodził przez Polskę Orkan Ksawery. Według mediów ma on siać spore spustoszenie, a w większości województw został wprowadzony trzeci i czwarty stopień zagrożenia. Moje miasto akurat będzie w samym środku, dlatego też prócz niskiego ciśnienia i opadów śniegu nic nie powinno być, choć ludzie i tak panikują. A jak tam u Was? Czuć już chłodniejszy wiaterek?
Mam nadzieję, że przejdzie spokojnie, czerwcowa powódź wystarczy mi na lata, najlepiej na całe życie.
Wieje, pada deszcz ze śniegiem, temperatura trochę powyżej zera, raczej spokojnie. Lubuskie.
Stra Moldas -> Tak. Z pewnością media i eksperci nie znaliby nazewnictwa owego wiatru.
U mnie wieje cały dzień. Szedłem na pociąg to wiatr wiał mi w plecy, myślałem że odlecę :D
Stra -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Orkany_w_Polsce
Hamburg podobno juz niezle oberwal. Zerwane linie energetyczne i powyrywane drzewa. Na Hannover ma uderzyc okolo 21. Juz teraz pada intensywnie i wieje ponad 60km/h.
Montera--> Niektóre media zapowiadają nadejście orkanu "Ksawery". "Wolimy nazwę huragan" - powiedziała synoptyk z Centrum Nadzoru Operacyjnego Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej Małgorzata Tomczuk.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/orkan-nadciaga-nad-polske-wiatr-moze-osiagnac-135-km-h/tfe77
Montera -> Ja tam bardziej wierzę specjalistom się tą tematyką zajmującym niż mediom, no ale. ;)
Granica śląsko - świętokrzyska, wieje mocno ale jest dobrze.
W wiadomościach jak zawsze spora porcja złych wieści, groza i panika.
Nie mogło jednak zabraknąć Kaczyńskiego,,,
PS. ten samolot z Wiadomości to był niezły numer.
Nad morzem wieje jeszcze słabo. Pada za to deszcz ze śniegiem. Media robią jednak swoje, bo wszystkie miejscówki parkingowe w okolicy drzew puste.
Ja tam bardziej wierzę specjalistą się tą tematyką zajmującym niż mediom, no ale. ;)
Szokujący błąd jak na ciebie.
Sizalus -> Raczej żałosny i żenujący, nie wiem skąd się to wzięło. Teraz się wstydzę.
>>
A na serio - na południowym wschodzie ciągle spokój i u nas pewnie zacznie się na końcu.
Okolice Bydgoszczy. Najgorsze chyba przeszło. Wieje, pada śnieg z deszczem. Aż tak zimno nie jest :)
A ch*** z wichurą. Siedzę wygodnie w fotelu, grzejniczek grzeje i pykam sobie na PC. Master race nie boi się niczego.
Dudni, huczy, wyje.....ale mocniejsze wiatry były np. pamiętny dzień 13 sierpnia 2008 gdy złamało 2 topole i zerwało dach sąsiadom, mało nie zabiło naszego psa, na ktorego budę spadła solidna metalowa szafa stojąca obok.
Wieje jak skur... Do tego zaczął padać deszcz (chyba ze śniegiem). Zimno jak cholera. Nie ma co z domu wychodzić...
Szczecin - zimno, na przedmiesciach bardzo wieje. Odpuszczam imprezę i płaczę całą noc w poduszkę ;((
Ma ktoś link do stronki, gdzie była pokazana animacja jak to będzie szło? Bo nie mogę znaleźć.
Na śląsku jak zawsze spokojnie :)
Tylko troszkę pada.
Edit. Poprawka, właśnie poszedłem do sklepu, wieje w cholerę :D
Dziś pojechałem do pracy na rowerku (12km w jedną stronę), ale w juter raczej skorzystam z samochodu. Nie lubię być do niczego zmuszany, ale co mi pozostaje w obliczu natury, poza frustracją?
[35] To nie wiem gdzie Ty mieszkasz :D
Na Śląsku zaczyna się zrywać dosyć mocny wiatr. Nie jest to na pewno huragan, ale na pewno na co dzień takich wiatrów nie ma. Drzewa kołyszą się i to dosyć mocno. Pewnie na Śląsku jest łagodnie...
Nie ma tutaj żadnych wpisów, że jest mocno i tragicznie, bo pewnie już dawno prądu nie mają.
@Serek55
No nie powiedziałbym, u mnie w okolicach Katowic wiatr hula coraz mocniej a z tego co widzę są to dopiero początki. :P
Hannover sie uspokoil albo jestem w oku cyklona :D Z tego co wiem od znajomego, nad morzem jest koniec swiata.
Wow. Nieźle zawiało
http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/orkan-niemal-zdmuchnal-samolot,1028664.html?playlist_id=12799
U mnie śnieg z deszczem jeszcze zaczął padać. Centrum Kraju
[41] Normalny crosswind landing jakich codziennie setki na świecie, a media jak zwykle mają pożywkę z niczego.
http://www.youtube.com/watch?v=ihEmw9CPvJU
U mnie na Mazowszu wieje trochę mocniej niż zwykle, aczkolwiek dupy nie urywa.
Kujawko Pomorskie- masakra wieje okropnie a do tego snieg sypie tak ze nic nie widac momentami gasnie swiatlo .
u mnie padaja kamienie i gruz
Coś tam zawiewa, tragedii nie ma.
u mnie kolo Poznania wieje i prądu nie miałem całą 1 minute. To była najdłuższa minuta mojego życia, nie wiedziałem co ze sobą zrobić
We Wrocławiu bardzo wietrznie (no, pewnie nie tak jak na Pomorzu i Pomorzu Zachodnim), ale śniegu brak.
Pogoda pogodą, ale ja chcę śnieg. Dolny Śląsk najcieplejszym regionem Polski, ale śnieg musi być.
We wschodniej wielkopolsce wlasnie...burza z piorunami...+okrutny wiatr i gęsty śnieg. Pierwszy raz widze pioruny w grudniu O.o
W Warszawie jest coraz ciekawiej. Wieje już porządnie, pada deszcz ze śniegiem, ulice i chodniki wyglądają jakby zamarzły. Pomiędzy 4 a 7 rano ma wiać jeszcze mocniej podobno.
Ta, na Pradze Północ właśnie zaczynają latać elementy budowy metra. Na pierwszy ogień poszło ogrodzenie fragmentu budowy. Swoją drogą jeszcze wczoraj było nienaruszone, ale mądrzy panowie to zaczęli rozmontowywać. Teraz po Białostockiej latają wielkie blachy, na razie oberwał jeden samochód.
U mnie w Warszawie wlasnie prawie wywalilo drzwi do balkonu :O
Lomot otwieranych przez wiatr drzwi taki, ze teraz, chyba nie zasne...
graf_0 [2] https://www.gry-online.pl/forum/orkan-ksawery-jak-tam-u-was/zbc6a449?N=1#post0-13018187
Gdzie dokladniej ? :)
Swoja droga http://goo.gl/gfPo47 po raz pierwszy widze samolot ladujacy jak helikopter :p
To ma dojsc do o ile sien ie myle 135km/h. Do Katriny czy chociaz Sandy to jeszcze daleko wiec bez paniki :)
W Szczecinie wieje aż boję się wyjść z domu. Ojciec mówił, że nie wieje tak mocno a za chwilę widzę w tv, że w centrum Szczecina drzewa poprzewracane i dachy porozwalane.
W nocy wialo mocniej jak zwykle, ale zaobserwowalem dziwne zjawisko. Jest kolo 3 w nocy i nagle budzi mnie mega flesz, wiekszy niz po piorumie, patrze za okno a tam jakas swiecaca kula leci w strone nieba, doslownie przez 2 sek. Tych kul widzialem ze 4, nie lecialy z tego samego miejsca, tylko z roznych. Pozniej juz uciekly mi ze wzroku i widzialem same flesze. Usnalem dalej i za ok pol godziny znowu budzi mnie flesz patrze i telewizor sie sam wlaczyl. Nie mam pojecia co to bylo, chcialem to nagrc ale bateria mi padla. Nie nie jest to prowokacja...
U nas, niedaleko Krakowa, wiało najmocniej koło północy, teraz już tylko lekko gałęziami wiatr porusza. Obyło się na szczęście beż żadnych strat.
Mutant z Krainy OZ ---> może u was w okolicy Krakowa, bo u nas w okolicy Krakowa wieje jak diabli, tak że się drzewa w pas kłaniają :-)
Doleciał do was Św Mikołaj czy go zmiotło? :)
W Polsce chyba najbardziej tragicznie było. Kilka ofiar śmiertelnych i ranni.
Godzinę temu był spokój, teraz znowu się zaczęła pizgawica. Śnieg to nie wiem czy pada, czy tylko z drzew sypie jak zawieje.
Pizga i pizga od wczoraj. Deszcz i wiatr, moglo by sie juz skonczyc ;)
U mnie się wzmaga cały czas,pizga śniegiem i porywa mi dachówki z dachu,przewiduje brak dostaw internetu przez następne dwa dni.
70km od Krakowa za wschód
Mnie zastanawia jedno - dlaczego ten wiatr otrzymał męskie imię? Bo zazwyczaj takie zjawiska dostają żeńskie imiona...
kraków - wieje jak chol....momentami ma sie wrazenie ze mozna usiasc na wietrze :)
Nie wiem, jak w Europie, bo w Stanach Zjednoczonych nazwy tworzy specjalne centrum badawcze. I wcale nie są używane tylko żeńskie imiona, a różne. No ale to dotyczy tych tropikalnych, tu jest tabelka:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_tropical_cyclone_names
Żeńskie imiona nadaje się huraganom tropikalnym raczej (na początku wilgotno i ciepło, potem tracisz dom i auto), Ksawery jak najbardziej pasuje - Zimny, skostniały sku***el.
Zanim zapadła ciemność widziałem jakąś kaczkę za oknem.
Komicznie to wyglądało - zwykły lot i nagle stoi w miejscu machając skrzydłami. Jakby laga złapała...
wieje jak cholera, boje się że jakieś drzewo złamie, ale zerwania dachu póki co się nie obawiam, zimno tylko, bo akurat siedzę przy ścianie wystawionej na wiatr ;)
Na dworze nie dość że zimno to jeszcze wiatr intensywny z silnymi opadami śniegu to jeszcze nic jutro mam być gorzej :( . Warmia-Mazury(okolice Węgorzewa)
Co za niespodzianka - wiatr się trochę uspokoił.
Wyglądam przez okno i co widzę?
Śnieg.
Mazowsze, śnieg od rana sypie przy bardzo silnym wietrze. Także nieźle to wygląda. Przez chwilę nie padało, ale to góra półgodziny.
Za oknem huczy strasznie. Zaraz mi chyba okno wyleci - takie mam wrażenie. Śląsk. O dziwo, śnieg padał tylko przez kilkanaście minut i prawie tego nie znać.
Do jakich predkosci dochodzil wiatr ?
bogi1 [90] https://www.gry-online.pl/forum/orkan-ksawery-jak-tam-u-was/zbc6a449?N=1#post0-13020043
To nawet 100 nie ma ? To co tu porownywac do tego co w usa sie dzialo jak wiatr dochodzil do 185km/h przy Sandy a Katrina 280.
Jak wam powialo nawet nie 100 to macie juz jakies wyobrazenie- choc trudno to sobie wyobrazic tak naprawde.
U mnie - w Piszu - nieźle zasypało, ale raczej nie ma wielkich huraganów, bo dziś spokojnie się przeszedłem kilka kilometrów po mieście i raczej nic mi się nie stało :p
zloteuszy - A co nasz kraj ma wspólnego z usa pod względem huraganów? To tak, jakby pisać, ze na Florydzie macie kiepskie zimy, u nas minus 20, a u was co? :) Inne strefy klimatyczne, inne uwarunkowania pogodowe. Jak się nie ma co roku pięciu huraganów po dwieście na godzinę to taki 100-130 raz na parę lat robi wrażenie. Inna skala, u nas tragedia jak pozrywa linie energetyczne i powyrywa kilka drzew, u was norma jak huragan zmiecie dwa tysiące domów i zabije kilkadziesiąt osób.
Na Mazowszu wiatr się jakby trochę uspokoił (choć czasami się jeszcze trochę silniej zrywa) ,a śniegu tyle ,że już można na sankach zjeżdżać :P
Raportuje iż na dolnymśląsku całkiem znośna pogoda. Całe szczęście brak śniegu czy innych opadów. Wiatr uspokoił się, czasem mocniej dmuchnie ale już jest ok. Wczoraj pod wieczór tak dmuchało, że powyrywało mi plastikowe osłony na balkonie i kilka poleciało z 40 metrów na drugą działkę.
Czasami jakoś powieje, ale wczoraj o 16 było najgorzej. Potem się uspokoiło, w nocy trochępohuczało i teraz łądnie słońce świeci, choć ozimnienie niesamowite. Lekki wiatrek sobie hula, raz na godzinęmocniej zawieje. nie jest źle, a Stra ciągle o tym śniegu. Mało Ci zasp? :D
Opole, mogło by powiać mocnej, chociaż by się coś działo
W kujawsko-pomorskim jak na razie spokój i nie było problemów z prądem ,ale za to niezła śniezyca była w piątek.
Mutant z Krainy OZ [102] https://www.gry-online.pl/forum/orkan-ksawery-jak-tam-u-was/zbc6a449?N=1#post0-13020712
Alez nic nie ma wspolnego. Nie pisze o huraganach i stratach lecz o sile wiatru. Na podstawie tego co sie dzieje mozecie sobie wyobrazic jak napisalem ( choc ciezko sobie to wyobrazic) co sie dzieje w usa przy 2,3 x silniejszych wiatrach i jak to moze wogole wygladac.
W Krakowie wczoraj strasznie piździło, nigdy chyba nie miałem takiego oporu powietrza idąc chodnikiem. W każdym razie smog wywiało, także pozytywnie !