Opłaca się brać GTX460 ?
Witam! Zacznę od tego że teraz posiadam GeForce 9600 GT i chciałbym go wymienić na coś lepszego... Myślałem o GTX460, ale nie wiem czy w Polsce opłaca się go kupować bo za miesiąc jadę na stałe do Anglii i myślę że tam by się bardziej opłacało brać tą kartę. A wy co o tym myślicie ? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :)
Sama karta nie wystarczy. Będziesz musiał jeszcze zmienić tego feela i najlepiej kupić lepszy procesor. Dobrze by było gdybyś dołożył jeszcze 2gb ramu.
Co do zasilacza to myślałem nad Chieftec'iem 450w / 500w
A procka wymieniam w Anglii na Core 2 Quad 3.. GHz , nie wiem dokładnie ile , ale wiem że ponad 3.
A ktoś ma jeszcze pomysły co do karty? Może lepsza będzie ATI 4850 x2 ?
Z dwoma kartami jest jeszcze więcej problemów niż z jedną.
https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-xlvii/zfad47f9?N=1
Sam zmienilem i poki nie padla :/ to sobei chwalilem, czuc roznice nawet na slabym procku.
Ja raczej pomyślałbym o jakims procesorze i5 lub i7, które są wykonane w nowszej technologii i wydajniejsze niż stare Quady
Edit:
Jeśli planujesz jakies Quada taktowanego powyżej 3,0 Ghz to zapłącisz za niego mniej więcej tyle samo ile za jakiegoś i5 lub nawet i7, choćby nawet o mniejszym taktowaniu rdzenia ale zawsze to nowa technologia + lepsza wydajność
rodzynek
Powiedz ile kasy możesz wydać na modernizację komputera to się coś wykombinuje.
Heh...kurde, w Twoim wypadku karty zmieniać się nie opłaca. Bo jak kupisz lepszą to proc jej nie uciągnie i wydajność tak i tak będzie podobna. Jeszcze mógłbyś ewentualnie kupić zestaw chłodzenie do proca + karta (w sensie żeby proca dokręcić na maksa), ale wątpię żeby to było dobre rozwiązanie...Podsumowując - raczej lepiej będzie jak zamiast zastanawiać się nad zmianą karty zaczniesz zastanawiać się nad zmianą proca.
900zł... Ja bym najpierw wymienił podstawkę :)
Procesor:
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/
390 zł
Płyta główna:
MSI 870-C45 /AMD870/
210 zł
Pamięć RAM:
GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
140 zł
Razem - 740zł ( ceny z esc.pl )
Starą podstawkę razem z ramem ( jeżeli masz ddr2 ) sprzedać ( powinieneś te ~300zł wyciągnąć ) i za ~450zł kupić Radeon'a 5830 ( jest on trochę lepszy od GTX'a 460 768mb, a za 450zł masz tylko GTX'a 460 768mb GREEN, który jest gorszy od zwykłego 768mb ). W ten sposób jeszcze sporo nowszych tytułów na high/medium pociągniesz ( zależy od rozdzielczości :P :D ).
Ok ... wywnioskowałem z tego, że wezmę procesor Core i5 i radka 5830 :)
Orzołek ---> radek 5830 z GIGABYTE by pasował ?
EIDT: KURDE! teraz zauważyłem że mam pod kartą graficzną , kartę dźwiękową i nie mam zbyt wiele miejsca ... :(
Spokojnie wejdzie. 5830 zajmuje 2 sloty tak jak większość nowych kart, więc powinna wejść.
i5 rozumiem, że Sandy Bridge?
Kurde, wiesz co orzołek.. na prockach to ja się za bardzo nie znam, mógłbyś podać link do takiego proca na Allegro ?
Ehh w skrócie stare i5 ( LGA1156 ) mają 'kod' potrójny np. i5 750...
Nowe i5 ( LGA1155 - czyli Sandy Bridge ) mają 'kod' poczwórny np. i5 2500k/ i5 2500 itd. ( literka 'k' oznacza odblokowany mnożnik - dzięki temu można wysoko podkręcać ).
Na allegro jest drogo tutaj masz ceny ze skąpca -
http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/1806569
Oczywiście do tego płyta główna - najtańsza a dobra to AsRock Pro3 B3 P67 i kosztuje ~400zł. Intel to droższa inwestycja niż AMD, ale w grach nieporównywalnie lepsza.
Ok wielkie dzięki wszystkim za pomoc , a w szczególności Tobie Orzołek :) Pozdrawiam ! :D