Okulary z H&M i innych - pytanie
Przymierzam się właśnie do zmiany oprawek, w styczniu planuję zakup. Niedawno, będąc w na zakupach, w H&M zauważyłem podobne okulary do tych które sam mam zamiar kupić Jedyna różnica w cenie - h&mowskie kosztują 30zł, czyli ponad 300zł mniej od tych moich. W innych sieciówkach również zauważyłem kilka ciekawych modeli, ale zastanawia mnie jedna rzecz...
Mianowicie - te kupując okulary w sieciówce, będzie można wyjąć z nich w jakiś sposób szkła (które są pewnie zerówkami) i zanieść "gołe" oprawki do optyka, aby on zrobił to co należy? Bo jeśli tak to lepiej dla mnie - sporo pieniędzy zostanie w kieszeni, a oprawki niemal takie same.
Ciekawe jak będą sie sprawować o roku - abstrahując od często przesadzonych cen za kawałek drutu i śrubki.
(podobne oprawki do moich, ale "firmowe", widziałem za bodaj 400zł, ja kupiłem swoje za 120 i... piąty rok są jak nowe, nie zmieniam bo maja fajny szaro-stalowy kolor :))
Ciekawe pytanie, jednak myślę że nie będzie takiej możliwości, zresztą jak te okulary by wyglądały po kilku miesiącach używania, jeśli w ogóle by przetrwały?
Można zakupić same soczewki i wstawić je do swoich opraw. Przynajmniej w Vision Express takie coś funkcjonuje. Inna sprawa czy przy montażu soczewek te oprawki się nie rozpadną ;)
Myślę że bez najmniejszego problemu każdy optyk Ci to zrobi. Sęk w tym jednak, żeby szkła ze starych oprawek były takie same lub lekko większe od tych z nowych oprawek (żeby było z czego zeszlifować). Sam przekładałem szkła z jednych do drugich oprawek, gdzie firma była inna, ale rozstaw szkieł był identyczny.